Pytanie nadesłane do redakcji
Witam, nazywam się Paweł, mam 20 lat. Chciałbym zasięgnąć kilku porad dotyczących wykonania lewatywy płytkiej w warunkach domowych za pomocą gruszki medycznej z kanką. Jakiej cieczy najlepiej użyć w tym przypadku? Czy wystarczy sama woda, a jeśli tak, to czy powinna być przegotowana. Druga kwestia, to jaka powinna być temperatura cieczy. Słyszałem, że powinna mieścić się w granicach 36-40°C lub według innych źródeł poniżej 40°C. Czy można temperaturę ocenić samodzielnie, mniej więcej „na oko”, czy wymaga to dokładnego pomiaru z użyciem termometru?
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii UJ CM
Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Lewatywa, zwana inaczej wlewem doodbytniczym, hegarem lub enemą, jest procedurą medyczną mającą na celu usunięcie stolca z jelita grubego. Lewatywa ma zastosowanie doraźne w zaparciach, przygotowaniu do niektórych badań diagnostycznych (np. endoskopii dolnego odcinka przewodu pokarmowego), może być wykonywana przed porodem (nie jest obligatoryjną procedurą).
Z lekarskiego punktu widzenia taka procedura powinna być wykonywana po konsultacji lekarskiej. Samodzielne wykonywanie takiego zabiegu w ramach samoleczenia może spowodować opóźnienie diagnostyki niektórych, w tym poważnych, stanów.
Dodatkowo nieumiejętne posługiwanie się zarówno gotowymi preparatami z końcówkami dozującymi, jak i zestawami do samodzielnego wykonania lewatywy może być szkodliwe (np. wiąże się z uszkodzeniem odbytu, odbytnicy, okolicy krocza itd.).
Lewatywy wykonuje się z użyciem na przykład wody, soli fizjologicznej, które powinny być w temperaturze ciała. Na rynku dostępne są gotowe preparaty do wykonywania wlewek doodbytniczych i ich zastosowanie zostało omówione w ulotkach tych leków.