Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dlaczego w niektórych szczepionkach jest tiomersal i czy jest on bezpieczny?

Tiomersal jest związkiem organicznym rtęci (zawiera ok. 50% etylenu rtęci) o bardzo silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Jest obecny w wielodawkowych opakowaniach 2 z 3 zarejestrowanych w Europie przez EMEA szczepionek przeciwko grypie pandemicznej (w jednej w ilości 2,5 lub 5 µg/dawkę, a w drugiej 50 µg/dawkę) w celu zabezpieczenia preparatu przed skażeniem bakteriami podczas produkcji i po rozpuszczeniu oraz przygotowaniu do użytku. Jest także w szczepionce pandemicznej produkowanej i zarejestrowanej lokalnie na Węgrzech oraz w wielodawkowych opakowaniach szczepionki zarejestrowanej we Francji. Tiomersalu nie zawierają natomiast szczepionki dostępne w opakowaniach jednodawkowych 1 z 3 zarejestrowanych w Europie przez EMEA preparatów przeciwko grypie pandemicznej i pandemiczna szczepionka francuska oraz żadna z dostępnych w Polsce szczepionek przeciwko grypie sezonowej.

Tiomersal jest stosowany w niektórych lekach i kosmetykach jako środek konserwujący od lat 30. XX wieku. Po podaniu tiomersalu w dawce zawartej w szczepionkach, etylen rtęci jest wydalany w ciągu kilku dni z organizmu nawet u niemowląt, a jego stężenie we krwi nie przekracza dopuszczalnych norm ustalonych dla obecnego w środowisku i pożywieniu metylenu rtęci (p. niżej). Wiele danych naukowych z kilkunastu badań przeprowadzonych niezależnie przez badaczy w różnych krajach wskazuje zgodnie, że ilość tiomersalu stosowana w niektórych szczepionkach jest bezpieczna dla ludzi (zarówno dzieci, jak i dorosłych, w tym kobiet w ciąży) i nie powoduje działań niepożądanych. Rzadko (1 5% młodzieży i dorosłych) stwierdza się skórne reakcje alergiczne w miejscu kontaktu z tiomersalem, ale nawet u uczulonych osób występują one bardzo rzadko po szczepieniu. W odpowiedzi na hipotetyczne zarzuty, wiele badań naukowych potwierdziło również bezpieczeństwo szczepionek zawierających tiomersal dla dzieci urodzonych przez kobiety zaszczepione podczas ciąży, a także wykluczyło realne ryzyko negatywnego wpływu tiomersalu zawartego w szczepionkach na rozwój małych dzieci.

Najistotniejszym obecnie źródłem narażenia człowieka na rtęć w Europie jest żywność - a zwłaszcza niektóre gatunki ryb (np. tuńczyk, miecznik, makrela) i skorupiaków morskich - w której rtęć występuje w postaci metylenu. Metylen rtęci, w porównaniu z etylenem, znacznie dłużej pozostaje w organizmie człowieka i w odpowiednio dużej dawce może prowadzić do zatrucia i uszkodzenia układu nerwowego. Wszystkie normy bezpieczeństwa, także wspomniana powyżej norma stężenia we krwi, ustalono dla metylenu rtęci. Biorąc pod uwagę stałe narażenie człowieka na rtęć w pożywieniu przez całe życie (głównie w postaci metylenu) Połączony Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności FAO/WHO (JECFA) ustalił w 2004 r. bezpieczną dawkę spożywanej przewlekle w pożywieniu rtęci na 1,6 µg/kg masy ciała/tydzień (co odpowiada ilości 96 µg rtęci dla człowieka ważącego 60 kg). Wartość ta jest wielokrotnie mniejsza od dawki metylenu rtęci, która prowadzi do zatrucia. Uwzględniając tę bezpieczną normę - nawet z pominięciem istotnego faktu, że losy metylenu i etylenu rtęci w organizmie człowieka oraz ich efekty biologiczne są różne – eksperci uznali, że ilość tiomersalu w szczepionkach jest całkowicie bezpieczna.

Na pytanie odpowiedział
Dr med. Jacek Mrukowicz
Medycyna Praktyczna


Powrót listy pytań »
Zapytaj lekarzy o grypę i przeziębienie »

Autorzy odpowiedzi oraz Medycyna Praktyczna nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody pośrednio lub bezpośrednio związane z informacjami zawartymi w niniejszej odpowiedzi. W każdym przypadku ostateczną decyzję dotyczącą postępowania oraz leczenia należy podejmować indywidualnie po ocenie pacjenta przez lekarza.

Data utworzenia: 18.11.2009
Dlaczego w niektórych szczepionkach jest tiomersal i czy jest on bezpieczny?Oceń:

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.