Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy jakość żywienia ma wpływ na rozwój intelektualny dziecka?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy jakość żywienia ma wpływ na rozwój intelektualny dziecka?

Odpowiedziała

dr med. Andrea Horvath
pediatra gastrolog
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Szanowny Rodzicu

Jak wiemy, to, co jemy i ile jemy, ma różnorodny wpływ na jakość naszego zdrowia, nasz rozwój i nasze samopoczucie. Problemem żywienia dziecka w okresie jeszcze prenatalnym (czyli w czasie trwania ciąży), jak również bezpośrednio po jego urodzeniu zajmuje się oddzielny dział nauki – ogólnie możemy go nazwać „programowaniem metabolicznym”. Istnieją rozliczne hipotezy, zgodnie z którymi wiele składników żywieniowych (np. ostatnio bardzo modne wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy nawet zwyczajne żelazo) ma bezpośredni wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, przyspieszenie procesów mielinizacji komórek nerwowych czy dojrzewania siatkówki oka, dzięki czemu dziecko może wcześniej odbierać bodźce zewnętrzne, a zatem przyspieszać swój rozwój psychoruchowy.

Niestety niewiele mamy dowodów klinicznych potwierdzający ten efekt w obserwacjach długofalowych (tzn. u starszych dzieci). Zgodnie jednak z odwieczną zasadą Hipokratesa „pożywienie naszym lekarstwem”, jeśli nie jesteśmy pewni diety naszej pociechy, warto zasięgnąć rady specjalisty, aby dobrać odpowiednie składniki pokarmowe, tak by zapewniały one wzrastającemu ustrojowi optymalne warunki rozwoju.

Piśmiennictwo:

Cottrell E.C. i wsp.: Early life programming of obesity and metabolic disease. Physiol. Behav., 2008; 94: 17–28
Delgado-Noguera M.F. i wsp.: Supplementation with long chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) to breastfeeding mothers for improving child growth and development. Cochrane Library, 2010: 12


21.09.2012
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?