Osoby z genetyczną skłonnością do niedoboru witaminy D częściej niż inni chorują na stwardnienie rozsiane – informuje pismo PLoS Medicine.
Witamina D występuje naturalnie m. in. w rybach / fot. Łukasz Kowalewski/stocksnap.io
Prowadzone wcześniej na całym świecie badania wykazały, że stwardnienie rozsiane częściej występuje w krajach o mniejszym nasłonecznieniu, bardziej oddalonych od równika. Nie dowiedziono jednak, że pomiędzy chorobą a nasłonecznieniem istnieje związek przyczynowy – w grę mogą wchodzić także inne czynniki.
Teraz naukowcy z kanadyjskiego McGill University przeanalizowali DNA dziesiątek tysięcy Europejczyków i porównali występowanie stwardnienia rozsianego w dużej grupie Europejczyków mającej genetyczne predyspozycje do obniżonego poziomu witaminy D z osobami o typowych genach. Okazało się, że skłonność do niedoboru witaminy D sprzyja występowaniu stwardnienia rozsianego.
Planowane badania mają wykazać, czy podawanie dodatkowych dawek witaminy D mogłoby zapobiegać wystąpieniu choroby.