Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Witamina D

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Witaminą D określa się wszystkie związki wykazujące działanie przeciwkrzywicze. Do najważniejszych należą: cholekalcyferol – witamina D3 i ergokalcyferol – witamina D2.

Witamina D pełni szereg funkcji w organizmie człowieka, m.in.:

  • wpływa na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej, jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu w jelicie cienkim
  • odpowiada za prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów, ułatwiając tworzenie związków wapnia i fosforu w postaci połączeń niezbędnych do budowy kości
  • pomaga utrzymać stałe stężenie wapnia i fosforu w surowicy, zapobiegając demineralizacji kości.

W czasie intensywnego wzrostu organizmu niedobory witaminy D mogą wywoływać zmiany krzywicze w kościach niemowląt i małych dzieci, natomiast u ludzi dorosłych niedobory te mogą na skutek zmian w metabolizmie wapnia prowadzić do rozmiękczenia kości, ich porowatości i zwiększonej podatności na złamania.

Nadmiar witaminy D może powodować uwalnianie wapnia z kości i zwiększać jego stężenie we krwi. Wapń jest wychwytywany przez tkanki miękkie, powodując ich zwapnienie, np. zwapnienie nerek. Spożywanie większych dawek tej witaminy może wywoływać objawy toksyczne, m.in.:

  • zmniejszenie masy ciała
  • osłabienie mięśni
  • ból stawów
  • utratę apetytu
  • oraz powodować zwiększenie wydalania wapnia z moczem.

Warto zaznaczyć, że tylko niewielka część tej witaminy jest dostarczana z pożywieniem, znacząca ilość jest uwalniana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV.

Wielkość zapotrzebowania na witaminę D zależy od ilości witaminy powstającej w skórze pod wpływem promieni słonecznych, od wzajemnego stosunku wapnia i fosforu w diecie oraz od stopnia wykorzystania tych składników z pożywienia.

Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach, przede wszystkim w produktach zwierzęcych. Produkty roślinne poza wzbogaconymi w tę witaminę na ogół nie zawierają witaminy D (wyjątek stanowią grzyby).

Największe ilości witaminy D znajdują się w rybach oraz margarynach, które są obowiązkowo wzbogacane tą witaminą.

Do głównych grup produktów dostarczających witaminę D w codziennej diecie należą: tłuszcze, mięso i ich przetwory oraz ryby i ich przetwory.

Zawartość witaminy D w 100 g wybranych produktów spożywczych
jaja 1,70 µg
wątroba wieprzowa 1,1 µg
dorsz 1 µg
łosoś 13 µg
śledź 19 µg
śledź solony 9,2 µg
makrela wędzona 8,4 µg
margaryny 5,00–7,50 µg
Data utworzenia: 19.10.2011
Witamina DOceń:
(3.80/5 z 5 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?