Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Włochy - bisfenol w kartonach do pizzy

Z Rzymu Sylwia Wysocka

W dwóch trzecich kartonów do pizzy przebadanych we Włoszech stwierdzono obecność szkodliwego dla zdrowia bisfenolu A(BPA) - takie rezultaty badań przedstawił miesięcznik obrońców praw konsumentów. Sprawą ma zająć się Ministerstwo Zdrowia.


Fot. pixabay.com

Bisfenol A to związek wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych, który według naukowców zaburza działanie hormonów, co może prowadzić do licznych chorób.

Na łamach miesięcznika "Salvagente", który przedstawił wyniki badań kartonów dostępnych w pizzeriach we Włoszech, podano, że w dwóch na trzy z nich stwierdzono zwiększoną zawartość bisfenolu A, przekraczającą dopuszczalne normy dla plastikowych pojemników. Ponadto, jak można przeczytać, znaleziono ślady wskazujące na to, że opakowania na pizzę zostały wyprodukowane z papieru poddanego recyklingowi, co jest zabronione.

Z badań laboratoryjnych wynika, że ten szkodliwy związek przechodzi z kartonu na wypiek, co oznacza, że zostaje razem z nim zjedzony.

Badaniom poddano pudełka wyprodukowane przez największe specjalizujące się w tym firmy: włoską i zagraniczne.

Zwraca się uwagę na lukę w prawie: nie ma limitu zawartości bisfenolu w kartonach na pizzę, ponieważ nikt nie spodziewał się go w nich znaleźć. Według ekspertów trafił on tam z poddanych recyklingowi materiałów papierowych, wykorzystanych do ich produkcji.

W reakcji na opublikowany raport prężna włoska organizacja obrony praw konsumentów Codacons poinformowała o złożeniu w 104 prokuraturach w całym kraju zawiadomień dotyczących domniemanej obecności bisfenolu w kartonach. Podobne doniesienia stowarzyszenie przedstawiło specjalnej jednostce karabinierów do spraw bezpieczeństwa żywności.

We wnioskach działacze Codacons zwrócili się o kontrolę kartonowych opakowań na pizzę i sprawdzenie, czy istnieje ryzyko dla konsumentów oraz o konfiskatę wszystkich tych zawierających potencjalnie niebezpieczne substancje.

Sprawą postanowiło zająć się włoskie Ministerstwo Zdrowia, które zapowiedziało przedstawienie wyników przeprowadzonych badań.

Prasa podkreśla, że nie ma powodu do alarmu, ale ostrożność jest potrzebna.

25.03.2019
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?