×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy celiakia jest chorobą genetyczną?

Pytanie nadesłane do redakcji:

Mając rok zachorowałam na celiakię, jednak po kilkunastu latach leczenia, przestrzeganiu diety choroba ustąpiła. Dziś jestem dorosłą kobietą, prowadzę normalny tryb życia i o mojej chorobie całkowicie zapomniałam.
Jednak od niedawna nurtuje mnie jedno zasadnicze pytanie, mianowicie, jeśli w przyszłości zdecyduję się na dziecko czy jest prawdopodobieństwo, że ono odziedziczy tę chorobę? Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję.

Odpowiedziała:

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Celiakia (choroba trzewna) polega na nieprawidłowej reakcji na gluten (białko wielu zbóż), która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. W efekcie dochodzi do zaburzeń wchłaniania. Typowe objawy obejmują bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, małą masę ciała bądź opóźnione wzrastanie małych dzieci. U osób dorosłych częściej występują objawy pozajelitowe, jakniedokrwistść, zaburzenia depresyjne, trudności z zajściem w ciążę, mniejsza gęstość kości.

Celiakia może występować z innymi chorobami, jak np. choroby tarczycy, cukrzyca typu 1. W populacji europejskiej szacuje się, że ok. 1% osób może nie tolerować glutenu, a choroba może się ujawnić w każdym wieku.

Choroba ta ma podłoże genetyczne i występuje u osób predysponowanych. Celiakia występuje u osób z pewnymi antygenami zgodności tkankowej (tzw. układem HLA) -HLA DQ2 i DQ8. Inne antygeny HLA praktycznie wykluczają wystąpienie celiakii. Ryzyko wystąpienia celiakii u potomstwa wynosi ok. 20%, zwiększa się w przypadku, gdy obydwoje rodzice chorują.

Proszę pamiętać, że celiakia wymaga bezglutenowej diety przez całe życie! Konieczna jest okresowa kontrola w poradni gastroenterologicznej, aby monitorować chorobę i wcześnie wykryć ewentualne powikłania lub choroby współtowarzyszące.

Piśmiennictwo:

Dube C, Rostom A, Sy R, Cranney A, Saloojee N, Garrity C, Sampson M, Zhang L, Yazdi F, Mamaladze V, Pan I, Macneil J, Mack D, Patel D, Moher D. “The prevalence of celiac disease in average-risk and at-risk Western European populations: a systemic review.” Gastroenterology. 2005;128:s57-67.
Freeman H.J.“Risk factors in familial forms of celiac disease.” World J Gastroenterol. 2010 April 21; 16(15): 1828–1831.
Konturek S. red „Gastroenterologia i hepatologia kliniczna”, wyd PZWL , Warszawa 2006
Szczeklik A, red. „Choroby wewnętrzne t. I”, wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007

06.02.2012
Inne pytania
  • Dodatni wynik krwi utajonej w stolcu - etiologia, różnicowanie
  • Przyczyny nudności i wymiotów
  • Stopnie zaawansowania choroby hemoroidalnej
  • Niespecyficzne objawy z górnego odcinka przewodu pokarmowego
  • Przyczyny wzdęcia brzucha
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta