×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Gazy jelitowe

Pytanie nadesłane do redakcji

Gazy jelitowe. Od kilku miesięcy mam wielki problem z cuchnącymi gazami (śmierdzą jak siarka), nadmieniam, że unikam jedzenia smażonego i roślin, które powodują powstawanie gazów, a także nabiału. Mimo to dolegliwości te nie ustępują, a raczej się wzmagają. Miałam przeprowadzoną gastroskopiękolonoskopię i nic nie znaleziono podejrzanego.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

W obrębie przewodu pokarmowego znajduje się gaz, którego pochodzenie można wytłumaczyć:

  • powietrzem połykanym w trakcie połykania lub głębokiego oddychania (w ciągu dnia można połknąć nawet do 3 litrów powietrza)
  • dwutlenkiem węgla pochodzącym z napojów gazowanych i z procesów trawiennych (neutralizacja kwasu solnego i kwasów tłuszczowych przez wodorowęglany wydzielane w przewodzie pokarmowym)
  • gazami powstającymi w wyniku fermentacji bakteryjnej składników pokarmowych, jak białka lub węglowodany.

Prawie 100% całkowitej objętości gazów to bezwonne gazy, jak azot, dwutlenek węgla, wodór, tlen, metan. Za powstawanie nieprzyjemnego zapachu gazów jelitowych odpowiadają siarkowodór, amoniak, indol, skatol, lotne kwasy tłuszczowe, które powstają wskutek fermentacji niestrawionych produktów białkowych.

Skład jakościowy i ilościowy gazów jelitowych zależy także od diety, np. rośliny strączkowe, cebula, kapusta powodują większą produkcję gazów.

Przyczyny nadmiernej produkcji gazów jelitowych, w tym gazów o przykrej woni, można podzielić na:

  • zaburzenia mikroflory jelitowej (przerost bakteryjny np. w zaburzonym pasażu treści jelitowej, zaburzenia po antybiotykoterapii)
  • nieprawidłowa dieta
  • zaburzenia trawienia (np. niedobór laktazy, enzymu trawiącego laktozę, czyli cukier mleczny).

Po wyeliminowaniem produktów wzdymających i utrzymujących się objawach wskazane jest wykluczenie wyżej wymienionych przyczyn tej dolegliwości.

Piśmiennictwo:

Herold G. (red.): Medycyna wewnętrzna. PZWL, Warszawa 2004
Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007

01.08.2012
Inne pytania
  • Jak długo trwa leczenie Helikobacter pylori?
  • Leki stosowane w zespole jelita drażliwego
  • Pieczenie gardła - jakie mogą być przyczyny?
  • Bezbolesne krwawienie z odbytu
  • Biegunka i krwawienie z odbytu
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta