Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Gazy jelitowe

Pytanie nadesłane do redakcji

Gazy jelitowe. Od kilku miesięcy mam wielki problem z cuchnącymi gazami (śmierdzą jak siarka), nadmieniam, że unikam jedzenia smażonego i roślin, które powodują powstawanie gazów, a także nabiału. Mimo to dolegliwości te nie ustępują, a raczej się wzmagają. Miałam przeprowadzoną gastroskopiękolonoskopię i nic nie znaleziono podejrzanego.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

W obrębie przewodu pokarmowego znajduje się gaz, którego pochodzenie można wytłumaczyć:

  • powietrzem połykanym w trakcie połykania lub głębokiego oddychania (w ciągu dnia można połknąć nawet do 3 litrów powietrza)
  • dwutlenkiem węgla pochodzącym z napojów gazowanych i z procesów trawiennych (neutralizacja kwasu solnego i kwasów tłuszczowych przez wodorowęglany wydzielane w przewodzie pokarmowym)
  • gazami powstającymi w wyniku fermentacji bakteryjnej składników pokarmowych, jak białka lub węglowodany.

Prawie 100% całkowitej objętości gazów to bezwonne gazy, jak azot, dwutlenek węgla, wodór, tlen, metan. Za powstawanie nieprzyjemnego zapachu gazów jelitowych odpowiadają siarkowodór, amoniak, indol, skatol, lotne kwasy tłuszczowe, które powstają wskutek fermentacji niestrawionych produktów białkowych.

Skład jakościowy i ilościowy gazów jelitowych zależy także od diety, np. rośliny strączkowe, cebula, kapusta powodują większą produkcję gazów.

Przyczyny nadmiernej produkcji gazów jelitowych, w tym gazów o przykrej woni, można podzielić na:

  • zaburzenia mikroflory jelitowej (przerost bakteryjny np. w zaburzonym pasażu treści jelitowej, zaburzenia po antybiotykoterapii)
  • nieprawidłowa dieta
  • zaburzenia trawienia (np. niedobór laktazy, enzymu trawiącego laktozę, czyli cukier mleczny).

Po wyeliminowaniem produktów wzdymających i utrzymujących się objawach wskazane jest wykluczenie wyżej wymienionych przyczyn tej dolegliwości.

Piśmiennictwo:

Herold G. (red.): Medycyna wewnętrzna. PZWL, Warszawa 2004
Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007

01.08.2012
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?