×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Głowny Inspektorat Sanitarny sprawdza przepis na drożdżówkę

Dziennik Gazeta Prawna

W połowie kwietnia poznamy recepturę drożdżówki, która trafi do szkolnych sklepików - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Przepis opracowała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Jeszcze w tym tygodniu wystąpi do Głównego Inspektoratu Sanitarnego o akceptację produktu.

drożdżówka

Fot iStock

– Takie są procedury. Zależy nam, by GIS potwierdził, że spełnia kryteria produktu prozdrowotnego. Dopiero potem zaprezentujemy ją na rynku – informuje Bronisław Wesołowski, prezes Stowarzyszenia. Drożdżówkę będzie mogła produkować każda firma, która zgłosi się po recepturę i pozytywnie przejdzie weryfikację Stowarzyszenia. Organizacja zgłosiła do urzędu patentowego znak „Produkt Prozdrowotny RPŻP”.

– Chcemy rozwijać tę kategorię produktów, a potem kolejne. Widzimy szansę na wprowadzenie prozdrowotnych napojów – tłumaczy przewodniczący RPŻP Adam Bogacz. – Firmy, które postawią na produkcję żywności prozdrowotnej, będą się mogły wyróżnić na konkurencyjnym rynku – dodaje.

05.04.2016
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta