W połowie kwietnia poznamy recepturę drożdżówki, która trafi do szkolnych sklepików - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Przepis opracowała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Jeszcze w tym tygodniu wystąpi do Głównego Inspektoratu Sanitarnego o akceptację produktu.
Fot iStock
– Takie są procedury. Zależy nam, by GIS potwierdził, że spełnia kryteria produktu prozdrowotnego. Dopiero potem zaprezentujemy ją na rynku – informuje Bronisław Wesołowski, prezes Stowarzyszenia. Drożdżówkę będzie mogła produkować każda firma, która zgłosi się po recepturę i pozytywnie przejdzie weryfikację Stowarzyszenia. Organizacja zgłosiła do urzędu patentowego znak „Produkt Prozdrowotny RPŻP”.
– Chcemy rozwijać tę kategorię produktów, a potem kolejne. Widzimy szansę na wprowadzenie prozdrowotnych napojów – tłumaczy przewodniczący RPŻP Adam Bogacz. – Firmy, które postawią na produkcję żywności prozdrowotnej, będą się mogły wyróżnić na konkurencyjnym rynku – dodaje.