W tym tygodniu przedstawiciele rządu spotkają się z cukiernikami. Będą omawiali idealny przepis na ciastko, które powróci do polskich szkół i przedszkoli - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Jakie ciastko? - Pozbawione oleju palmowego i o niskiej zawartości cukru, za to z dużą zawartością owoców w środku – mówi wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas.
Fot. Klearchos Kapoutsis / Wikimedia
– Byliśmy gotowi na rozmowy już na etapie tworzenia przepisów. Niestety nikt z nami ich nie skonsultował. A mogliśmy przedstawić nasze przepisy na zdrowe ciastka już wtedy. Nie zniknęłyby ze szkół. Przed wojną nie było oleju palmowego, a drożdżówki sprzedawano. Dodawano do nich masło. By była zdrowsza, można też zrezygnować ze słodzenia ciasta, a do nadzienia dawać tylko świeże owoce – podkreśla Bronisław Wesołowski, prezes zarządu Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.