Zadławienie jest częstą przyczyną chorób i zgonów dzieci, szczególnie w wieku do 3 lat. Najczęściej dochodzi do zadławienia pokarmem, monetami albo zabawkami.
Pewne cechy tych przedmiotów, w tym kształt, wielkość i konsystencja zwiększają ryzyko zadławienia, dlatego konieczne jest prowadzenie skoordynowanej profilaktyki.
W Stanach Zjednoczonych [podobnie w Unii Europejskiej, przyp. red.] obowiązują przepisy, które wymagają umieszczenia określonych tekstów ostrzeżeń na zabawkach sprzedawanych w sklepach, w automatach albo w internecie. Instytucje kontrolne współpracują z producentami w kwestii wycofywania produktów, które stwarzają ryzyko zadławienia dziecka. Blokuje się możliwość wtórnej sprzedaży takich niebezpiecznych produktów.
Trwają także starania o wprowadzenie skutecznego nadzoru, oceny ryzyka i edukacji społeczeństwa w celu zapobiegania zadławieniom przez pokarmy. Producenci żywności są skłaniani do opracowania nowych pokarmów albo zmiany istniejących w taki sposób, żeby ich kształt, wielkość, powierzchnia i inne elementy charakterystyki zmniejszały do minimum ryzyko zadławienia. Lekarze pediatrzy, lekarze rodzinni, dentyści i inni fachowi pracownicy ochrony zdrowia powinni udzielać odpowiednich porad rodzicom, jako stały element profilaktyki.
Omówienie artykułu: Committee on Injury, Violence, and Poison Prevention, Prevention of Choking Among Children, Pediatrics