×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Gluten w diecie niemowlaka

Pytanie nadesłane do redakcji

Chciałabym się dowiedzieć, jakie produkty glutenowe mogę wprowadzać do diety 6-miesięcznego dziecka. Kaszek nie daję, bo syn jest duży i tak. Nie daję z polecenia lekarza. Od kiedy wprowadza się gluten? Syn jest na mleku sztucznym.

Odpowiedział

dr med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Gluten do diety niemowląt wprowadza się w niewielkich ilościach – nie tyle w celu odżywienia dzieci, ile – zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii. W Polsce ze względów praktycznych zaleca się wprowadzanie glutenu w postaci kleiku glutenowego lub kaszki manny jeden raz dzienne około pół łyżeczki/100 ml zupki jarzynowej. Z pewnością tak mała ilość glutenu nie zwiększy istotnie kaloryczności jedzenia. Są również dostępne gotowe zupki z dodatkiem glutenu dla dzieci po 5. miesiącu życia.

U niemowląt karmionych sztucznie obecnie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. miesiącu życia, a nie później niż pod koniec 6. miesiąca życia; tak więc może już Pani wprowadzić gluten do diety swojego dziecka.

25.10.2012
Inne pytania
  • Przewlekły dzienny kaszel u małego dziecka
  • Zielony stolec u dziecka
  • Ból kolan u 14-latki
  • Leczenie zapalenia zatok u dziecka
  • Guzki nad karkiem
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta