Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta alternatywna u kobiet karmiących piersią

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy alternatywne sposoby odżywiania matek karmiących szkodzą dziecku?

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Karmienie piersią nie jest odpowiednim momentem na stosowanie różnego typu diet oraz eksperymentów kulinarnych. Dieta alternatywna określa sposób żywienia charakteryzujący się świadomą rezygnacją ze spożywania niektórych rodzajów pokarmów. Takie diety są popularne głównie wśród osób podatnych na wszelkiego rodzaju nowości, także tych dotyczących sposobu żywienia. Nieprawidłowo stosowana dieta alternatywna może zaszkodzić dziecku. Jej skutkiem może być niedobór składników odżywczych, wykształcenie nieprawidłowych nawyków żywieniowych, czy też zwiększone ryzyko powstania chorób cywilizacyjnych.

Dieta matki karmiącej piersią powinna być pełnowartościowa. Wszystkie składniki pokarmowe należy spożywać w odpowiednich ilościach (białka, tłuszcze, węglowodany). Kobieta karmiąca piersią powinna dbać, aby jej dieta była urozmaicona, bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięso, nabiał oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Ważne, aby w miarę możliwości spożywać produkty naturalne i nisko przetworzone, ponieważ nie zawierają pozostałości nawozów sztucznych, metali ciężkich, środków ochrony roślin, konserwantów i barwników. Należy pamiętać, że jakość pokarmu istotnie wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Jakość ta z kolei zależy od sposobu odżywiania matki karmiącej.

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
www.mediweb.pl

20.03.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta