Amerykanie udowodnili, że cukrzycę można wyhodować zaledwie w ciągu kilku dni. Wystarczy pochłaniać 6000 kalorii dziennie i przestać się ruszać.
Fot. Leon Ephraim / Unsplash
W czasopiśmie Science Translational Medicine ukazały się wyniki eksperymentu, podczas którego ochotnicy zaledwie w ciągu kilku dni wyhodowali sobie cukrzycę. Do eksperymentu przeprowadzonego na Uniwersytecie Temple w Filadelfii zgłosiło się sześciu zdrowych śmiałków, którzy w ciągu zaledwie tygodnia doprowadzili do rozwoju insulinooporności we własnych organizmach. Przez ten czas wolontariusze spożywali codzienne posiłki liczące 6000 kalorii, nie wstając przy tym ze szpitalnych łóżek. Wskutek tygodniowej zmiany trybu życia i odżywiania się ochotnicy przytyli średnio o 3,5 kg i – co więcej – u każdego z nich pojawiła się insulinooporność już po dwóch dniach.
Prowadzący eksperyment naukowcy Guenther Boden i Salim Merali z Filadelfii zaczęli zastanawiać się skąd tak błyskawiczne tempo choroby. Wysunięto kilka hipotez. Według jednej z nich za szybkością rozwoju choroby mogą stać wolne kwasy tłuszczowe, których podwyższony poziom zwykle towarzyszy osobom z insulinoopornością. Przy dokładniejszym zbadaniu sprawy okazało się jednak, że poziom tych substancji u wolontariuszy pozostaje w normie.
Drugi trop okazał się owocny. Badacze spostrzegli bowiem, że po tygodniowej niezdrowej diecie w moczu uczestników badania znacznie wzrosła ilość utlenionych związków lipidowych, które są wynikiem obecności wolnych rodników (reaktywnych form tlenu), atakujących białka, błony komórkowe oraz DNA. Z kolei wysoka aktywność wolnych rodników jest uznawana za wyznacznik stresu oksydacyjnego w organizmie.
Wolne rodniki są zwalczane przeciwutleniacze zarówno naturalne – produkowane przez organizm – oraz te, które dostarczane są z pożywieniem bogatym w owoce i warzywa i owoce. Stres oksydacyjny jest więc stanem, w którym równowaga między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami jest zachwiana na korzyść rodników.
Największe oznaki stresu oksydacyjnego naukowcy zaobserwowali w tkance tłuszczowej wolontariuszy. Boden i Stephens stwierdzili więc, że stres oksydacyjny wywołany przejadaniem się zaburza regulację glukozy we krwi, gdyż wskutek działania wolnych rodników zmienia się struktura białka, które przeważnie jest odpowiedzialne za odprowadzanie glukozy z krwi. W świetle powyższych spostrzeżeń badacze sformułowali następujący wniosek: stres oksydacyjny i uszkodzenie białka transportującego glukozę mogą się okazać najważniejszymi czynnikami insulinooporności.