×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Stres oksydacyjny

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Dochodzi do niego w wyniku zachwiania równowagi między wolnymi rodnikami tlenowymi a możliwościami ich neutralizacji przez organizm. W zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego ważną rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta, która w przeważającej ilości składa się z produktów pochodzenia roślinnego.


Fot. Julias Torten und Törtche/ pexels.com

Co to jest stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny jest to zaburzenie równowagi między produkcją i akumulacją wolnych rodników tlenowych (inaczej zwanych reaktywnymi formami tlenu) w komórkach i tkankach a zdolnością systemu antyoksydacyjnego do ich usuwania.

Źródłem reaktywnych form tlenu w organizmie człowieka mogą być procesy fizjologiczne zachodzące w komórce i w tej sytuacji są one w kontrolowanych ilościach przez nią wytwarzane. Z drugiej strony, powstawaniu nadmiernych ilości reaktywnych form tlenu sprzyjają niektóre czynniki środowiskowe, takie jak:

  • dym papierosowy
  • błędy żywieniowe: alkohol, mała ilość przeciwutleniaczy w diecie, nadmierne ilości cukrów, nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans w codziennym jadłospisie
  • promieniowanie UV i promieniowanie jonizujące
  • metale ciężkie (kadm, nikiel, arsen, żelazo)
  • zanieczyszczenie powietrza
  • nadmierny wysiłek fizyczny
  • długotrwały stres
  • niektóre leki.

Powyższe czynniki zwiększają ilość reaktywnych form tlenu w komórce, prowadząc do uszkodzenia istotnych struktur komórkowych, czyli białek, lipidów i kwasów nukleinowych.

Objawy stresu oksydacyjnego

Niestety nie ma specyficznych objawów stresu oksydacyjnego. Wymieniane niekiedy na licznych stronach internetowych nieprawidłowości dotyczące stanu zdrowia mogą wskazywać na poważne choroby i nie mogą być utożsamiane ze stresem oksydacyjnym.

Skutki stresu oksydacyjnego

Uważa się, że stres oksydacyjny może, w różnym zakresie, odpowiadać za zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Wymienia się tu przede wszystkim:

Jak uniknąć stresu oksydacyjnego?

W celu przywrócenia i utrzymania równowagi oksydacyjnej w komórce organizm dysponuje wieloma skutecznymi mechanizmami, które chronią ją przed stresem oksydacyjnym.

Pierwszą linię obrony stanowią przeciwutleniacze endogenne, do których zalicza się następujące enzymy: dysmutazę ponadtlenkową, katalazę i peroksydazę glutationową.

Drugim elementem istotnym w ochronie przed stresem oksydacyjnym jest odpowiednio zbilansowana dieta i prowadzenie zdrowego stylu życia. W diecie powinny się więc znaleźć warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Są to produkty obfitujące w antyoksydanty, do których zalicza się:

  • witaminy (witamina A, C i E)
  • składniki mineralne (cynk, selen, miedź, mangan, żelazo)
  • karotenoidy (α- i β- karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, β-kryptoksantyna)
  • polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, stilbeny).

Zdrowy styl życia powinien obejmować także: regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną, unikanie alkoholu, szkodliwych substancji chemicznych i palenia papierosów. Należy także, na ile to możliwe, ograniczyć stres oraz zapewnić sobie regularny i odpowiednio długi sen (6–8 godzin).

W celu ochrony przed promieniowaniem UV zaleca się unikanie opalania, a jeśli już korzystamy ze słońca, to zawsze należy stosować kremy z filtrem przeciwsłonecznym.

Markery stresu oksydacyjnego

Niestety w przypadku stresu oksydacyjnego ścisłe określenie stężenia reaktywnych form tlenu w organizmie jest trudne z uwagi na ich krótki okres półtrwania. W związku z tym do markerów stresu oksydacyjnego zalicza się cząsteczki podlegające zmianom na skutek działania reaktywnych form tlenu (m.in. aldehyd dimalonowy, 8-hydroksyguanozynę) oraz białka endogennego systemu antyoksydacyjnego (dysmutazę ponadtlenkową, peroksydazę glutationową oraz winianoodporną kwaśną fosfatazę).

Żadne z medycznych towarzystw naukowych nie zaleca rutynowego oznaczania tych markerów w celu ewentualnego diagnozowania stresu oksydacyjnego.

Suplementy diety a stres oksydacyjny

Jak już wspomniano wcześniej, organizm człowieka ma możliwość zwalczania stresu oksydacyjnego.

Dostępne badania naukowe nie udowodniły, że stosowanie suplementów dietetycznych u zdrowych i odpowiednio odżywionych osób może pomagać w minimalizowaniu skutków stresu oksydacyjnego.

Uważa się, że w zmniejszaniu ryzyka chorób, w przypadku których stres oksydacyjny może odgrywać pewną rolę, istotna jest prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca składniki biologicznie czynne (w tym witaminy antyoksydacyjne, składniki mineralne, karotenoidy i polifenole) oraz inne uznane elementy zdrowego stylu życia (m.in. umiarkowana aktywność fizyczna, niepalenie tytoniu i unikanie alkoholu).

Piśmiennictwo

  1. Katerji M., Filippova M., Duerksen-Hughes P.: Approaches and Methods to Measure Oxidative Stress in Clinical Samples: Research Applications in the Cancer Field. Oxid Med Cell Longev. 2019 Mar 12; 2019:1279250. doi: 10.1155/2019/1279250. PMID: 30992736; PMCID: PMC6434272.
  2. Ho E., Karimi Galougahi K., Liu CC. i wsp.: Biological markers of oxidative stress: Applications to cardiovascular research and practice. Redox Biol. 2013; 1(1): 483–491. Published 2013 Oct 8. doi:10.1016/j.redox.2013.07.006
  3. Sharifi-Rad M., Anil Kumar NV., Zucca P. i wsp.: Lifestyle, Oxidative Stress, and Antioxidants: Back and Forth in the Pathophysiology of Chronic Diseases. Front. Physiol. 2020; 11: 694. Published 2020 Jul 2. doi:10.3389/fphys.2020.00694
  4. Pizzino G., Irrera N., Cucinotta M. i wsp.: Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 8416763. doi:10.1155/2017/8416763

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

31.10.2023
Zobacz także
  • Witamina E
  • Witamina A – źródła, właściwości, działanie, skutki niedoboru
Wybrane treści dla Ciebie
  • Czy picie wody z cytryną ma wpływ na trądzik?
  • Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
  • Cytryna - właściwości
  • Tran – właściwości, skład, dawkowanie
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta