Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Co je chory na cukrzycę? To co lubi, czyli ciastko proszę...

lek. med. Joanna Gastoł
Klinika Chorób Metabolicznych, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Dieta cukrzycowa zakłada ograniczenie spożycia węglowodanów. Dotyczy to szczególnie węglowodanów prostych, które chory powinien ograniczyć do minimum. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 40–50% wartości energetycznej diety powinny zapewnić węglowodany, głównie o niskim indeksie glikemicznym. W swojej codziennej pracy szkolę chorych na temat diety cukrzycowej. W czasie rozmowy pacjent dowiaduje się, jakie produkty zawierają węglowodany i jak ich spożycie wpływa na stężenie glukozy we krwi po posiłku, a także co to jest wymiennik węglowodanowy (WW). Uczę świadomego jedzenia, bo odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą efektywnej terapii. A jakie są statystyki? Według niektórych badań po słodycze sięgamy codziennie, a zdecydowana większość respondentów co najmniej raz na kilka dni. I tu zaczyna się problem, bo niełatwo porzucić złe nawyki żywieniowe. Nie ma też szkolenia dietetycznego bez pytania: „czy już nigdy nie będę mógł zjeść ciasta?”. Dlatego dziś wybrałam kilka przykładów. Załóżmy, że w terapii cukrzycy stosujemy osobistą pompę insulinową, poniższe słodycze spożywamy w godzinach popołudniowych i wskaźnik insulina/WW wynosi 1/1.


Fot. pixabay.com

1. Tort czekoladowy
Głównym punktem programu wesel, urodzin, komunii jest tort. Pycha! Tak? Ale czy wiemy, co zjadamy?
Skład: czekolada gorzka 70%, masło ekstra, kawa rozpuszczalna, mąka pszenna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (gospodarze chcieli dietetycznie), cukier brązowy, jaja, maślanka, śmietanka 30%, wiśnie ze słoika, spirytus, płatki migdałowe.
Średnia porcja to ok. 170 g (646 kcal).

 węglowodanytłuszcz+białko
waga 64,1 g 35,9 g tłuszczu+7,3 g białka
obliczenia 6,41 WW 35,9*9+7,3*4=323,1+29,2=352,3 kcal=3,5 WBT
podaż insuliny 6,4 j. natychmiast 1,75 j. rozłożone na 5 godzin
WBT – wymienniki białkowo-tłuszczowe
WW - węglowodany
j. - jednostki

2. Sernik wiedeński
Popołudniowa kawa i sernik. A co kryje się w środku?
Skład: kilogram twarogu półtłustego, kostka masła, szklanka cukru, 6 jaj, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, skórka pomarańczowa; lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny.
Średnia porcja to ok. 120 g (305 kcal).

 węglowodanytłuszcz+białko
waga 28,7 g 14,9 g tłuszczu+13,9 g białka
obliczenia 2,8 WW 14,9*9+13,9*4= 134,1+55,6= 189,7 kcal=2 WBT
podaż insuliny 2,8 j. natychmiast 1 j. rozłożone na 4 godziny

3. Ciasto drożdżowe z owocami
Deser po obiedzie u babci.
Skład: 500 g mąki pszennej, drożdże, 100 g cukru, szklanka mleka, 70 g masła, szczypta soli, 1 jajko, kruszonka: 150 g mąki pszennej, 60 g cukru, 90 g masła, dodatkowo: ok. 1,6 kg śliwek, 2 łyżki cukru.
Średnia porcja to 120 g (460 kcal).

 węglowodanytłuszcz+białko
waga 70,2 g 16,3 g tłuszczu+9,6 g białka
obliczenia7 WW 16,3*9+9,6*4= 146,7+38,4= 185,1 kcal= 2 WBT
podaż insuliny 7 j. natychmiast 1 j. rozłożona na 4 godziny

Przykłady ciast z podaną wagą

Ciastko drożdżowe z truskawkami i kruszonką (90 g)

Torcik malinowy (130 g)

Po słodycze sięgamy z różnych względów: dla przyjemności, dla towarzystwa. Gorzej jeśli z pośpiechu, stresu, samotności, smutku – wtedy trudniej skupić się na przeliczeniu wskaźnika, ile jednostek insuliny/WW. Cukrzyca lubi dobrą organizację. Bilans energetyczny będzie korzystniejszy, gdy zamiast kupować słodycze w sklepie czy cukierni, od czasu do czasu upieczmy ciasto sami. A jeśli nie czujemy się na tyle mocni w kuchni, by samodzielnie coś upiec, po kawie wyjdźmy na spacer.

PS: Na szczęście jest kalkulator bolusa!

Obliczenia na podstawie Thurm U., Gehr B.: Osobiste pompy insulinowe i ciągłe monitorowanie glikemii. Poznań, Termedia 2014

24.11.2017

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?
  • Kiedy na SOR?
    W jakich przypadkach należy zgłosić się na SOR? Jak długo czeka się na SOR-ze?