×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Hamburgery sprzyjają alergiom

Spożywanie pokarmów typu fast food, a zwłaszcza hamburgerów, sprzyja astmie i innym chorobom alergicznym – informuje pismo „Respirology”.


Fot. pixabay.com

Dr Gang Wang z West China Hospital przy Uniwersytecie Syczuańskim i jego współpracownicy na podstawie przeglądu i analizy wcześniej opublikowanych badań wskazali na związek pomiędzy spożyciem pokarmów typu fast food a zwiększonym ryzykiem astmy i innych chorób o podłożu alergicznym – kataru siennego, wyprysku (eczema) czy zapalenia spojówek.

Analiza obejmowała 16 badań. Jeśli chodzi o różne rodzaje fast foodów, spożycie hamburgerów było najbardziej związane z chorobami alergicznymi w sposób zależny od dawki.

Autorzy zauważają, że zła dieta może przyczynić się do rozwoju astmy za pośrednictwem wielu mechanizmów. - Potrzebne są jednak dodatkowe badania, aby potwierdzić związki obserwowane w tej analizie oraz zidentyfikować potencjalne związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy spożywaniem fast food a chorobami alergicznymi - powiedział dr Gang Wang.

13.07.2018
Zobacz także
  • Alergolog ostrzega osoby uczulone na pyłki przed reakcją krzyżową na alergeny
  • Zanieczyszczenia powietrza nasilają objawy alergicznego nieżytu nosa
  • Środowisko domowe może być istotnym źródłem alergenów
  • Rośnie zachorowalność na alergie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta