Spożywanie pokarmów typu fast food, a zwłaszcza hamburgerów, sprzyja astmie i innym chorobom alergicznym – informuje pismo „Respirology”.
Fot. pixabay.com
Dr Gang Wang z West China Hospital przy Uniwersytecie Syczuańskim i jego współpracownicy na podstawie przeglądu i analizy wcześniej opublikowanych badań wskazali na związek pomiędzy spożyciem pokarmów typu fast food a zwiększonym ryzykiem astmy i innych chorób o podłożu alergicznym – kataru siennego, wyprysku (eczema) czy zapalenia spojówek.
Analiza obejmowała 16 badań. Jeśli chodzi o różne rodzaje fast foodów, spożycie hamburgerów było najbardziej związane z chorobami alergicznymi w sposób zależny od dawki.
Autorzy zauważają, że zła dieta może przyczynić się do rozwoju astmy za pośrednictwem wielu mechanizmów. - Potrzebne są jednak dodatkowe badania, aby potwierdzić związki obserwowane w tej analizie oraz zidentyfikować potencjalne związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy spożywaniem fast food a chorobami alergicznymi - powiedział dr Gang Wang.