Tryptaza jest jednym z białek tzw. enzymatycznych znajdujących się w cytoplazmie komórek tucznych i w niewielkiej ilości w komórkach zasadochłonnych (inaczej bazofilach).
W organizmie ludzkim tryptaza bierze udział głównie w reakcjach alergicznych.
Stężenie tryptazy we krwi bada się głównie przy diagnostyce układowej mastocytozy.
Podwyższone stężenia występują u chorych na zaawansowaną niewydolność nerek, w niektórych typach nowotworów (białaczka szpikowa ostra lub przewlekła, zespół mielodysplastyczny), po przedawkowaniu heroiny, czasami w zawale serca, w ciężkich reakcjach alergicznych (anafilaktycznych).
Średnie stężenie tryptazy w surowicy krwi osób zdrowych wynosi poniżej 10 ng/ml. W reakcjach alergicznych wzrost stężenia tryptazy w surowicy krwi jest przejściowy, zwykle trwa kilka godzin (6–12), rzadziej kilka dni.
Maksymalne stężenia występują po 60–90 minutach od wystąpienia reakcji anafilaktycznej.
Przebieg badania
Stężenie tryptazy oznacza się w surowicy krwi. Krew pobierana jest z żyły. W przypadku podejrzenia reakcji anafilaktycznej (np. wstrząsu anafilaktycznego) krew pobiera się trzykrotnie:
- natychmiast po rozpoczęciu leczenia
- 1–2 godziny po wystąpieniu objawów
- 6–24 godzin od wystąpienia objawów.
Do badania nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Badanie nie wiąże się z ryzykiem działań niepożądanych.