×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy mogę po zawale jeść chude grillowane mięso?

Odpowiedziała:

dr n. med. Agnieszka Tycińska
Katedra i Klinika Kardiologii
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Po zawale serca zalecana jest dieta ubogocholesterolowa. Wymaga ona całkowitego wyeliminowania z jadłospisu tłustego mięsa, podrobów, majonezu, żółtek jaj, a także nieodtłuszczonych produktów mlecznych, zwłaszcza żółtych serów i śmietany. Zrezygnować należy także z masła, słoniny, smalcu, jak również z niskiej jakości margaryn.

Jeżeli chodzi o sposób przygotowywania posiłków, to preferowane jest gotowanie. Należy wybierać jedzenie grillowane, a nie smażone. I zawsze unikać produktów smażonych w głębokim tłuszczu.

Tak więc po zawale serca, można pozwolić sobie od czasu do czasu na kawałek chudego, grillowanego mięsa.

Zobacz także

Dieta po zawale »
19.04.2012
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta