W powszechnie uważanej za zamożny kraj Kanadzie osoby, których nie stać na dobre odżywianie, częściej umierają przedwcześnie - informuje „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ).
Fot. pixabay.com
Zespół doktora habilitowanego Fei Mena z University of Toronto przeanalizował dane z badania Canadian Community Health Survey 2005-2017, które objęło 510 010 dorosłych osób. Badacze kategoryzowali uczestników jako osoby mające (z przyczyn finansowych) dobry, marginalnie ograniczony, umiarkowanie ograniczony lub znacznie ograniczony dostęp do żywności.
Średnia oczekiwana długość życia w Kanadzie w latach 2008-2014 wynosiła 82 lata; zgony w tym wieku lub wcześniejsze zostały na potrzeby powyższego badania uznane za przedwczesne.
Pod koniec okresu badań 25 460 osób zmarło przedwcześnie, przy czym osoby mające znacznie ograniczony dostęp do żywności umierały o 9 lat wcześniej niż rówieśnicy z dobrym dostępem do żywności (59,5 lat w porównaniu z 68,9 lat).
Dorośli ze zmniejszonym, z powodów finansowych, dostępem do żywności mieli o 10 do 37 proc. większe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z przyczyny innej niż nowotwór w porównaniu z osobami, które stać było na dobre odżywianie.
Przedwczesna śmierć z powodu chorób zakaźnych i pasożytniczych, niezamierzonych obrażeń i samobójstw była ponad dwa razy bardziej prawdopodobna w przypadku osób mających problemy z dostępem do żywności niż bez takich problemów.
Wcześniejsze badania również analizowały związek pomiędzy niedożywieniem a zgonem, jednak żadne z nich nie analizowało przyczyn zgonu.
Jak zaznaczają autorzy, zaobserwowane korelacje wskazują, że osoby dorosłe, którym brakuje żywności czerpią mniejsze korzyści z działań profilaktycznych na rzecz zdrowia publicznego niż dobrze odżywieni. Dlatego polityka mająca na celu zaradzenie brakowi żywności może potencjalnie ograniczyć zagrożenie przedwczesnym zgonem.
„Znacznie wyższe ryzyko śmiertelności związane z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego podkreśla znaczenie interwencji politycznych, które chronią gospodarstwa domowe przed skrajną deprywacją. W Kanadzie wykazano, że działania polityczne poprawiające zasoby materialne gospodarstw domowych o niskich dochodach wzmacniają bezpieczeństwo żywnościowe i zdrowie” - podkreślił dr Men.