×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kogo nie stać na dobre odżywianie, ten wcześniej umiera

Paweł Wernicki

W powszechnie uważanej za zamożny kraj Kanadzie osoby, których nie stać na dobre odżywianie, częściej umierają przedwcześnie - informuje „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ).

dobre odżywianie
Fot. pixabay.com

Zespół doktora habilitowanego Fei Mena z University of Toronto przeanalizował dane z badania Canadian Community Health Survey 2005-2017, które objęło 510 010 dorosłych osób. Badacze kategoryzowali uczestników jako osoby mające (z przyczyn finansowych) dobry, marginalnie ograniczony, umiarkowanie ograniczony lub znacznie ograniczony dostęp do żywności.

Średnia oczekiwana długość życia w Kanadzie w latach 2008-2014 wynosiła 82 lata; zgony w tym wieku lub wcześniejsze zostały na potrzeby powyższego badania uznane za przedwczesne.

Pod koniec okresu badań 25 460 osób zmarło przedwcześnie, przy czym osoby mające znacznie ograniczony dostęp do żywności umierały o 9 lat wcześniej niż rówieśnicy z dobrym dostępem do żywności (59,5 lat w porównaniu z 68,9 lat).

Dorośli ze zmniejszonym, z powodów finansowych, dostępem do żywności mieli o 10 do 37 proc. większe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z przyczyny innej niż nowotwór w porównaniu z osobami, które stać było na dobre odżywianie.

Przedwczesna śmierć z powodu chorób zakaźnych i pasożytniczych, niezamierzonych obrażeń i samobójstw była ponad dwa razy bardziej prawdopodobna w przypadku osób mających problemy z dostępem do żywności niż bez takich problemów.

Wcześniejsze badania również analizowały związek pomiędzy niedożywieniem a zgonem, jednak żadne z nich nie analizowało przyczyn zgonu.

Jak zaznaczają autorzy, zaobserwowane korelacje wskazują, że osoby dorosłe, którym brakuje żywności czerpią mniejsze korzyści z działań profilaktycznych na rzecz zdrowia publicznego niż dobrze odżywieni. Dlatego polityka mająca na celu zaradzenie brakowi żywności może potencjalnie ograniczyć zagrożenie przedwczesnym zgonem.

„Znacznie wyższe ryzyko śmiertelności związane z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego podkreśla znaczenie interwencji politycznych, które chronią gospodarstwa domowe przed skrajną deprywacją. W Kanadzie wykazano, że działania polityczne poprawiające zasoby materialne gospodarstw domowych o niskich dochodach wzmacniają bezpieczeństwo żywnościowe i zdrowie” - podkreślił dr Men.

23.01.2020
Zobacz także
  • Ćwierć miliona użytkowników portalu NFZ z dietami
  • Zdrowy styl życia wydłuża czas życia bez chorób
  • Wpływ jedzenia na psychikę - co mówią badania?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta