Diety alternatywne
Diety alternatywne to bardzo często tzw. diety cud, które w języku angielskim określa się jako fad diets, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza modne diety.
Diety alternatywne to bardzo często tzw. diety cud, które w języku angielskim określa się jako fad diets, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza modne diety.
Dieta bogatobiałkowa, zwana inaczej dietą proteinową, polega na dostarczaniu organizmowi dużych ilości białka, przy ograniczonym spożyciu węglowodanów (poniżej 40% wartości energetycznej diety). Spożycie tłuszczu zwykle utrzymane jest na poziomie 30% wartości energetycznej diety.
W badaniach oceniających wpływ składu diety na redukcję masy ciała w okresie do 6 miesięcy stwierdzono większy ubytek masy ciała przy ograniczaniu węglowodanów w porównaniu z ograniczaniem tłuszczów, natomiast po 12 miesiącach nie obserwowano różnic znamiennych statystycznie.
Dieta Dukana należy do najpopularniejszych obecnie diet i jest stosowana przez coraz większą liczbę pacjentów. Czy jest ona skuteczniejsza od innych diet? Czy dieta proteinowa jest zdrowym i skutecznie odchudzającym sposobem żywienia? Co na ten temat mówią badania?
Dieta Atkinsa zaliczana jest do diet ubogowęglowodanowych. W diecie tej podstawowym założeniem jest bardzo ograniczone spożycie węglowodanów, a zasadniczym źródłem energii są tłuszcze i białka.
Podstawowym składnikiem diety Kwaśniewskiego są produkty zawierające duże ilości tłuszczu (70–80% ) i białka (15–20%).
Dieta o zróżnicowanych wartościach energetycznych (1500 kcal, 1200 kcal, 1000 kcal, 800 kcal i mniej), zawierająca wszystkie składniki odżywcze: białko, małą ilość węglowodanów i tłuszczu, witaminy, składniki mineralne w dawkach odpowiadających zapotrzebowaniu organizmu.
W diecie Diamondów 60% energii dostarczane jest z węglowodanów, 30% z białka, 10% z tłuszczu.
Zasadą diety jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi, a przerwa między tymi produktami powinna wynosić 4 godziny. Istotnym elementem diety są warzywa i owoce.
Dieta kapuściana (prezydencka) zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę.
Według twórcy tej diety, nie należy ograniczać wielkości posiłków i ich kaloryczności, ale kontrolować zawartość węglowodanów w diecie. Średni ubytek masy ciała wynosi 1–2 kg na tydzień.
Dieta ta opiera się na zasadach chińskiej medycyny, polegającej na wprowadzeniu i zachowaniu równowagi między produktami o właściwościach rozgrzewających i chłodzących – Yin (potrawy bardzo słodkie lub mleko) oraz wzmacniających i ogrzewających – Yang (ryby i przyprawy).
Zgodnie z zamysłem twórcy diety wolumetrycznej, profesor Barbary J. Rolls z Pennsylvania State University, jej stosowanie zaleca się pacjentom otyłym w celu redukcji masy ciała. Przestrzeganie diety ma ułatwić podział produktów żywnościowych na 4 grupy, różniące się między sobą gęstością energetyczną.
Zawartość salicylanów zależy od wielu czynników, dlatego trudno dokładnie ocenić ich ilość w żywności. Decyduje o tym nie tylko pochodzenie żywności, ale także jej sposób przygotowania i produkcji, a w przypadków owoców ich dojrzałość.
Dieta IF określana jako okresowa głodówka, od niedawna budzi ogromne zainteresowanie ze względu na doniesienia o jej skuteczności w redukcji masy ciała oraz pozytywnych korzyściach zdrowotnych.
Dieta OXY to jedna z diet bogatobiałkowych, która według autorki, dietetyczki Patrycji Mazur, ma być zdrowszym odpowiednikiem diety Dukana. Składa się ona z 4 etapów, a każdy z nich trwa 7 dni.
Dieta ta została zaprojektowana przede wszystkim w celu zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego i leczenia tych chorób.
Podstawowym argumentem na rzecz diety paleo jest przekonanie, że nasz genom nie jest przystosowany do produktów, które obecnie spożywamy. Dieta paleolityczna polega więc na naśladowaniu sposobu odżywiania ludzi, którzy w erze Paleolitu trudnili się łowiectwem i zbieractwem.
Twórcą diety South Beach jest kardiolog dr Arthur Agatston, przeciwnik liczenia kalorii i odmierzania ilości spożytych białek, tłuszczów czy węglowodanów. Zaproponowany przez niego plan żywieniowy uczy, jak wybierać „dobre” węglowodany i tłuszcze. Sekretem diety jest odpowiedni dobór składników.
Dieta kopenhaska trwa 13 dni i ma, według jej twórcy, poprawić przemianę materii i uregulować metabolizm.
Dieta PRO to dieta redukcyjna o umiarkowanej ilości białka i umiarkowanej ilości węglowodanów. Zawiera 40% energii pochodzącej z węglowodanów, 30% energii pochodzącej z białka i 30% energii pochodzącej z tłuszczu.
Dieta według grupy krwi nie jest monotonna, pozwala na spożywanie wielu produktów, ale radykalne ograniczenie niektórych może spowodować niedobory i być niekorzystne dla zdrowia.
Dieta Zone, zwana inaczej dietą strefową, powstała ponad 30 lat temu, a stworzył ją dr Barry Sears. W diecie tej 40% wartości energetycznej pokrywają węglowodany, 30% białko i 30% tłuszcze. Zaliczana jest ona do diet bogatobiałkowych.
Podstawą tej diety są ziemniaki podawane pod różnymi postaciami.
Według autora diety, jedzenie białek, tłuszczów i węglowodanów o właściwej porze sprzyja zdrowiu i mniejszej masie ciała
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł