×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Diety w chorobach

  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Próchnica to choroba zębów, w przebiegu której dochodzi od demineralizacji zęba i rozkładu jego tkanek twardych. Jakie są przyczyny i przebieg tego procesu? Czy i jak można zapobiegać próchnicy?

  • Interakcje leków z żywnością

    Interakcje leków z żywnością

    Pomiędzy składnikami żywności a składnikami leków może dochodzić do interakcji skutkującej ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

  • Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa

    Gluten to białko występujące w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia, które odpowiada za charakterystyczną konsystencję produktów wypieczonych z tych zbóż. Ten składnik diety musi być wyeliminowany z diety osób z celiakią, nadwrażliwością na gluten oraz alergią na gluten. Trzeba podkreślić, że właściwie realizowana dieta bezglutenowa to podstawa leczenia celiakii i należy jej przestrzegać do końca życia.

  • Dieta cukrzycowa

    Dieta cukrzycowa

    Dieta jest bardzo istotnym elementem terapii cukrzycy. Warunkuje ona utrzymanie właściwego stężenia glukozy i  tłuszczów (lipidów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy, jak również redukuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w prewencji i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy (mikroangiopatii, retinopatii i nefropatii cukrzycowej).

  • Dieta w chorobie refluksowej

    Dieta w chorobie refluksowej

    W kontrolowaniu objawów refluksowej choroby przełyku istotne znaczenie ma modyfikacja stylu życia i zmiana nawyków żywieniowych. Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju tej choroby należą: nadmierna masa ciała, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres oraz brak aktywności fizycznej.

  • Dieta w chorobie wrzodowej

    Dieta w chorobie wrzodowej

    Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe.

  • Dieta w chorobach trzustki

    Dieta w chorobach trzustki

    Dieta po ostrym zapaleniu trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych. Przykładowy jadłospis.

  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby

    Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby

    Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych, z których najczęściej występują: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii.

  • Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Ogólne zalecenia dietetyczne w leczeniu hipercholesterolemii oraz propozycje jadłospisów dla pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi.

  • Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Laktoza jest składnikiem mleka i produktów mlecznych. Jeśli nie zostanie strawiona w jelicie cienkim, bo brakuje enzymu – laktazy, przechodzi do jelita grubego i dopiero tu jest rozkładana przez florę bakteryjną do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków.

  • Dieta w zespole metabolicznym

    Dieta w zespole metabolicznym

    Badania naukowe potwierdzają korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej u pacjentów z zespołem metabolicznym. Okazuje się, że wywiera ona korzystny wpływ na typowe składowe tego zespołu.

  • Dieta Portfolio

    Dieta Portfolio

    Dieta Portfolio to dieta, którą można zalecać pacjentom z hipercholesterolemią czyli ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Dzięki włączeniu do diety pewnych produktów żywnościowych może korzystnie wpływać na profil lipidowy

  • Dieta w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego - wytyczne ESC 2021

    Dieta w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego - wytyczne ESC 2021

    W wytycznych podsumowano cechy zdrowej diety. Uznano, że wzorzec sprzyjający utrzymaniu zdrowia stanowi dieta oparta w większej części na pokarmach roślinnych, a w mniejszej na produktach zwierzęcych.

  • Rola diety w refluksie krtaniowo-gardłowym

    Rola diety w refluksie krtaniowo-gardłowym

    Refluks krtaniowo-gardłowy (LPR) często wynika z nieprawidłowych nawyków żywieniowych, stosowania używek i chronicznego stresu, dlatego świadomość pacjentów dotycząca znaczenia diety w krótko- i długoterminowym leczeniu LPR jest absolutnie kluczowa.

  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną marskością wątroby

    Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną marskością wątroby

    Marskość wątroby to proces uszkodzenia miąższu wątroby, który charakteryzuje się zwyrodnieniem komórek wątrobowych oraz powstawaniem nieprawidłowych guzków regeneracyjnych poprzedzielanych włóknistą tkanką łączną. Jest to choroba przewlekła i nieodwracalna. Do najczęstszych przyczyn marskości wątroby należy nadmierne spożycie alkoholu oraz zakażenie wirusami zapalenia wątroby typu B i C.

  • Dieta a łojotokowe zapalenie skóry

    Dieta a łojotokowe zapalenie skóry

    W świetle ostatnich dowodów naukowych można stwierdzić, że określony sposób odżywiania może wpływać na rozwój i przebieg łojotokowego zapalenia skóry, choć dotychczas uzyskano ograniczone dane dotyczące tych zagadnień.

  • Zalecenia dietetyczne w nietolerancji laktozy

    Zalecenia dietetyczne w nietolerancji laktozy

    Postępowanie dietetyczne w nietolerancji laktozy nie polega na całkowitym wyeliminowaniu źródeł laktozy z diety, lecz na ich ograniczeniu do tolerowanej dawki.

  • Dieta u chorych na cukrzycę

    Dieta u chorych na cukrzycę

    Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek omawia zasady żywienia pacjentów chorujących na cukrzycę.

  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych

    Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych

    Diety niskowęglowodanowe bywają postrzegane jako remedium na liczne dolegliwości zdrowotne, w tym walkę z nadmiarem kilogramów zdeponowanych w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej. W takich modelach żywieniowych udział energii z węglowodanów ulega ograniczeniu na korzyść zarówno tłuszczów, jak i białka, a proporcje makroskładników diety są na ogół indywidualne i zależne od licznych czynników.

  • Dieta w chorobie Alzheimera

    Dieta w chorobie Alzheimera

    Sugeruje się, że wprowadzenie do diety pewnych składników pokarmowych czy odżywianie się zgodnie z danym modelem żywienia może być pomocne w zapobieganiu chorobie oraz wspomagać zasadnicze leczenie. Uważa się, że pewne znaczenie mają kwasy tłuszczowego omega 3, witaminy antyoksydacyjne, witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz polifenole roślinne.

  • Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto

    Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto

    W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D.

  • Dieta w erozji zębów

    Dieta w erozji zębów

    Erozja zębów jest procesem chemiczno-mechanicznym, który prowadzi do stopniowej utraty tkanek twardych zęba. Proces ten zachodzi bez udziału bakterii polega na chemicznym rozpuszczaniu powierzchni szkliwa i zębiny. W konsekwencji prowadzi do utraty morfologii oraz kształtu zęba.

  • Dieta a stres

    Dieta a stres

    Chroniczny stres zwiększa potrzeby metaboliczne organizmu i powoduje wzrost zużycia oraz wydalania wielu istotnych składników odżywczych, co w konsekwencji może prowadzić do licznych niedoborów witamin, makro- oraz mikroelementów, a także do dysfunkcji w zakresie aktywności neurotransmiterów i zaburzenia funkcjonowania gospodarki hormonalnej.

  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów

    Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów

    Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.

  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców

    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców

    Grupa szczególnie narażona na niedobór żelaza to sportowcy, głównie trenujące kobiety. Osoby intensywnie trenujące mają większe zapotrzebowanie na ten składnik, co spowodowane jest zwiększonym obrotem krwinek czerwonych wynikającym z ich mechanicznego niszczenia podczas wysiłku fizycznego. Taki stan nazywa się hemolizą wysiłkową lub tzw. zadeptywaniem erytrocytów.

  • Dieta w osteoporozie

    Dieta w osteoporozie

    Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.

  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby należy do najczęstszych przewlekłych chorób tego narządu. Szacuje się, że dotyczy ona 17–46% populacji dorosłych. Dostrzega się zależność między NAFLD a zespołem metabolicznym i jego składowymi – otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem triglicerydów i glukozy oraz zmniejszonym stężeniem frakcji HDL cholesterolu.

  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne

    Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne

    Jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami wchłaniania węglowodanów, warto szczegółowo przeanalizować sposób żywienia. Po rozpoznaniu składnika diety, który wywołuje takie dolegliwości, należy go okresowo wyeliminować, a następnie ponownie wprowadzić.

  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej

    Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej

    Dieta ketogeniczna to dieta, w której znaczące ograniczenie węglowodanów prowadzi do ketozy żywieniowej, czyli stanu w którym ciała ketonowe stają się zastępczym źródłem energii. Z artykułu dowiesz się jakie są zasady diety ketogenicznej, jakie przynosi ona efekty oraz jakie produkty żywnościowe powinny się w niej znaleźć.

  • Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku

    Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku

    Leczenie należy rozpocząć od wdrożenia odpowiednich zaleceń dietetycznych. Kontrolę objawów chorobowych umożliwia wykluczenie z diety alergenów wywołujących chorobę. Można zastosować jedną z 3 rodzajów terapii dietetycznych.

  • Dieta w zaparciach

    Dieta w zaparciach

    W znacznym stopniu na występowanie zaparć wpływa styl życia i nieprawidłowe nawyki żywieniowe. I choć stres, spożywanie posiłków w pośpiechu oraz brak aktywności fizycznej może sprzyjać zaparciom, to w każdej sytuacji należy wykluczyć zmiany chorobowe i organiczne.

  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów

    Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów

    Ryzyko wystąpienia hemoroidów wzrasta u osób z zaparciami nawykowymi. Zaparciom tego typu można zapobiegać, prowadząc zdrowy tryb życia i stosując odpowiednią dietę. Istotne jest przestrzeganie diety bogatobłonnikowej, pamiętanie o prawidłowej ilości płynów oraz umiarkowana aktywność fizyczna.

  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego

    Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego

    Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.

  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii

    Metody leczenia żywieniowego w chirurgii

    Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.

  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne

    Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne

    Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych.

  • Dieta w kamicy nerkowej

    Dieta w kamicy nerkowej

    Jeśli skład kamieni nie jest znany, trudno realizować jakieś konkretne zalecenia. W takiej sytuacji najlepiej wybrać zrównoważoną i zbilansowaną dietę. Po ustaleniu składu kamieni moczowych można zalecić bardziej restrykcyjne ograniczenie pewnych produktów żywnościowych.

  • Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

    Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

    Właściwa dieta łagodzi uciążliwe objawy mocznicy. Są to zwłaszcza nudności, wymioty, bóle głowy oraz ogólne osłabienie. Odpowiednia dieta może także spowolnić postęp choroby i odsunąć w czasie leczenie nerkozastępcze.

  • Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym

    Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym

    Stan przedcukrzycowy ma często charakter odwracalny, w przeciwieństwie do cukrzycy. Dlatego też Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) u osób ze stanem przedcukrzycowym zaleca redukcję masy ciała poprzez modyfikację stylu życia, obejmującą aktywność fizyczną i zmniejszenie kaloryczności diety.

  • Dieta w chorobie Parkinsona

    Dieta w chorobie Parkinsona

    Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.

  • Dieta w łuszczycy

    Dieta w łuszczycy

    Wprawdzie dotychczas nie ustalono zaleceń dietetycznych dla chorych na łuszczycę, jednak wiele danych wskazuje, że zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpływać na przebieg tej choroby.

  • Nietolerancja laktozy w celiakii

    Nietolerancja laktozy w celiakii

    Zwykle objawy nietolerancji laktozy obserwuje się około pół godziny po spożyciu produktów obfitujących w laktozę. Nasilenie objawów zależy od dawki laktozy dostarczonej z pożywieniem oraz od jej indywidualnej tolerancji.

  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

    Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

    Choć nie ma konkretnej diety, która leczyłaby RZS, to liczne badania dostarczają coraz więcej informacji na temat wpływu poszczególnych składników żywieniowych na ryzyko zachorowania i aktywność choroby. Niektóre produkty mogą być pomocne w wyciszaniu stanu zapalnego.

  • Dieta w trądziku

    Dieta w trądziku

    Niestety, nie istnieje konkretna dieta, która leczyłaby trądzik. Opublikowano jednak pewne doniesienia mówiące o negatywnym wpływie niektórych produktów żywnościowych na ryzyko wystąpienia trądziku oraz zaostrzenie zmian trądzikowych.

  • Dieta w zespole policystycznych jajników

    Dieta w zespole policystycznych jajników

    Zalecenia żywieniowe dla kobiet z zespołem policystycznych jajników.

  • Dieta w niedoczynności tarczycy

    Dieta w niedoczynności tarczycy

    Niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku zaburza prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych.

  • Dieta w stwardnieniu rozsianym

    Dieta w stwardnieniu rozsianym

    Skuteczności diety w stwardnieniu rozsianym jednoznacznie nie potwierdzono, aczkolwiek uważa się, że wprowadzenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych oraz może łagodzić objawy choroby oraz wpływać na efektywność leczenia farmakologicznego.

  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza

    Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza

    W wielu przypadkach niedokrwistość z niedoboru żelaza wymaga leczenia przyczynowego oraz zastosowania suplementacji odpowiednimi dawkami żelaza. Leczenie takie wspomaga się jednak odpowiednią dietą uwzględniającą produkty bogate w ten pierwiastek.

  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)

    Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)

    Badania wykazały, że węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłaniane i o wysokim ciśnieniu osmotycznym, do których zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe mogą nasilać objawy IBS. Uznaje się więc, że dieta o małej zawartości FODMAP jest skuteczną formą leczenia dietetycznego tej choroby.

  • Dieta w kamicy żółciowej

    Dieta w kamicy żółciowej

    Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu dla pacjentów z kamicą żółciową. Zalecenia żywieniowe i obróbka kulinarna potraw.

  • Dieta dla osób dorosłych z alergią na białka jaja

    Dieta dla osób dorosłych z alergią na białka jaja

    Ze względu na bardzo dużą wartość odżywczą jaj, ich eliminacja powoduje zubożenie diety w wiele cennych składników odżywczych - dowiedz się, w jaki sposób zastępować je w swoim codziennym jadłospisie.

  • Dieta w nadciśnieniu tętniczym

    Dieta w nadciśnieniu tętniczym

    Postępowanie niefarmakologiczne w leczeniu nadciśnienia tętniczego obejmuje m.in. prawidłowo zbilansowaną dietę. Ciśnienie mogą obniżyć: zwiększenie spożycia warzyw i owoców, ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz zmniejszenie spożycia soli.

  • POChP: dieta i odżywianie

    POChP: dieta i odżywianie

    Jaką dietę powinni stosować chorzy na POChP?

  • Dieta DASH

    Dieta DASH

    W profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego istotną rolę odgrywa terapeutyczna zmiana stylu życia. Ważnym jej elementem jest zmiana nawyków żywieniowych. Wśród modeli żywienia korzystnych w kontekście obniżenia ciśnienia tętniczego wymienia się dietę DASH.

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Poradnik świadomego pacjenta