Czy z diety osób z dną moczanową należy wyeliminować nasiona roślin strączkowych?
Podczas badania USG jamy brzusznej okazało się, że mam powiększoną i otłuszczoną wątrobę. Czytałem, że w takim przypadku trzeba przejść na dietę wątrobową. Proszę o informacje, jakie są składniki diety, która pozwoli na regenerację wątroby i jakich produktów trzeba unikać. Jaki powinien być przykładowy jadłospis dla osoby na diecie wątrobowej? Proszę o zaproponowanie przepisów, które będą odpowiednie w przypadku powiększenia i stłuszczenia wątroby.
Owoce cytrusowe, do których zalicza się pomarańcze, cytryny, grejfruty i limonki najlepiej smakują w miesiącach zimowych. Charakteryzują się one dużą zawartością witamin, zwłaszcza witaminy C i składników mineralnych. Dostarczają także cennego błonnika pokarmowego.
Gęstością energetyczną nazywamy ilość kalorii, która przypada na jednostkę objętości pożywienia (np. kcal/ml). Można się także spotkać z definicją, która podaje ilość kcal w odniesieniu do masy produktu (kcal/g lub kcal/100 g).
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Są one źródłem cennych witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ponadto w większości dostarczają niewielką ilość kalorii. Minimalna ilość owoców i warzyw zjedzonych w ciągu każdego dnia nie powinna być mniejsza niż 400 g (należy pamiętać o przewadze warzyw).
Cukier kojarzony jest głównie z produktem znajdującym się w cukiernicy. Niestety może się on znajdować także w produktach żywnościowych, stanowiąc w tym przypadku tzw. cukier dodany.
Rozszerzanie diety po 6. miesiącu życia i wprowadzanie pokarmów uzupełniających, bogatych w żelazo, ma zabezpieczyć intensywnie rozwijający się organizm dziecka przed jego niedoborami.
Jeśli tak – to czy na stałe, czy do momentu unormowania stężenia hemoglobiny?
Od czasu do czasu podać niemowlęciu ser kozi lub jogurt jako przekąskę, jednak wprowadzając pokarmy uzupełniające, warto zwrócić uwagę, aby wybierać te bogate w żelazo.
Zmiana sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej, to elementy konieczne w terapii zaburzeń lipidowych. Nie należy o tym zapominać nawet w przypadku skutecznej farmakoterapii.
American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych
Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia
W związku z brakiem swoistych i specyficznych biomarkerów diagnostyka nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (non celiac gluten sensitivity – NCGS) budzi wiele kontrowersji.
Najbogatszym źródłem witaminy K2 charakteryzuje się tradycyjny japoński fermentowany produkt sojowy o nazwie natto.
Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa oraz dorastania, jak również dla sportowców.
Badania publikowane w ostatnich latach wskazują na wiele korzyści związanych z odpowiednim dostarczaniem do organizmu witaminy D. Wraz z odkryciem receptorów witaminy D, które są zlokalizowane w większości narządów człowieka, stwierdzono, że jej rola nie ogranicza się do organów związanych z gospodarką kostną.
Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
Wprawdzie zespół zmęczonych nadnerczy jest powszechnie opisywany na wielu portalach internetowych, a nawet w popularnych czasopismach i książkach, to jednak dotychczas nie został uznany za rzeczywistą jednostkę chorobową przez żadne światowe towarzystwo endokrynologiczne, nie ma bowiem dowodów naukowych na jego istnienie.
Wegetarianie w krajach zachodnich charakteryzują się bardziej prozdrowotnym stylem życia niż populacja ogólna. Nie będzie zatem zaskoczeniem informacja, że standaryzowane do wieku współczynniki umieralności na nowotwory są wśród nich niższe niż w populacji ogólnej.
To, czy płatki drożdżowe mogą być wystarczającym źródłem witaminy B12 zależy od stopnia wzbogacenia konkretnego produktu w tą witaminę, częstotliwości jego spożycia oraz ilości tej witaminy pochodzącej z innych źródeł w diecie.
Według aktualnych norm żywienia człowieka opracowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-PZH spożycie ALA powinno stanowić 0,5% przyjmowanych kalorii, co odpowiada 1,1 g ALA na dzień w przypadku diety o kaloryczności na poziomie 2000 kcal.
Jak ją zbilansować, by pokrywała zapotrzebowanie na białko u dzieci?
Prof. Grzegorz Gajos omawia mechanizmy korzystnego działania małych dawek alkoholu na układ krążenia.
Dlaczego po wypiciu mleka niektórzy odczuwają zgęstnienie śliny?
Dr Marcin Wełnicki omawia znaczenie witamin dla funkcjonowania układu krążenia oraz znaczenie ich suplementacji.
Czy w diecie niemowląt i dzieci w wieku 1–3 lata przewiduje się jakieś restrykcje dotyczące spożywania ryb innych niż zalecane w diecie niemowląt? Czy można podawać flądrę, tuńczyka lub pstrąga hodowlanego?
Spożycie ryb i owoców morza jest zalecanie z uwagi na ich dużą wartość odżywczą. Są one przede wszystkim źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. W profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich.
Zakwaszenie organizmu, w kontekście diety, w ujęciu pseudonaukowym często odnosi się do błędnego przekonania, jakoby właściwości kwasotwórcze lub alkalizujące produktów spożywczych mogły u osób zdrowych w istotny klinicznie sposób wpływać na pH płynów ustrojowych. Zwolennicy tej teorii upatrują w „zakwaszeniu organizmu” przyczyny wielu niezakaźnych chorób przewlekłych, a jako ich prewencję zalecają dietę zasadotwórczą.
Otyłość jest chorobą przewlekłą i dlatego jej leczenie jest długoterminowe i podobnie jak w przypadku cukrzycy lub zaburzeń lipidowych wymaga trwałej zmiany stylu żywienia. Stąd mówienie o „czasowej diecie” nie jest właściwe.
Zalecenie, by spożywać odpowiednią ilość płynów, szczególnie wody, jest jednym z podstawowych, które otrzymują osoby odchudzające się. Znajduje ono odzwierciedlenie w danych naukowych – zarówno badania eksperymentalne, jak i obserwacyjne wykazały, że osoby, które przyjmują odpowiednią ilość płynów, chudną szybciej, a osoby szczupłe mają mniejsze trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Biorąc pod uwagę wysiłek potrzebny do zredukowania nadmiernej masy ciała, wszelkie metody wspomagania tego procesu cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony świata nauki, jak i pacjentów. Niestety, dotychczasowe badania w tym zakresie nie napawają optymizmem.
Na pytanie czytelnika odpowiada dr Andrzej Grzelak, fizjolog wysiłku fizycznego i sportu, trener, instruktor fitness, specjalista treningu zdrowotnego.
Wprawdzie wytyczne żywieniowe sugerują zamianę tłuszczów zwierzęcych na roślinne, ale nie dotyczy to olejów tropikalnych, czyli omawianego oleju palmowego i oleju kokosowego.
Odpowiedź epidemiologa żywienia.
Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz omawia skuteczność tzw. herbatek odchudzających w redukcji masy ciała.
Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.
Rola rozgrzewki i ćwiczeń rozciągających w codziennej aktywności fizycznej.
Jednym z podstawowych zagrożeń dla osób uprawiających aktywność fizyczną jest odwodnienie. Odpowiednie nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zapewnienia wydolności, ale również bezpieczeństwa w trakcie podejmowanej aktywności.
Jakie produkty według aktualnych zaleceń powinni jeść pacjenci, aby zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych? Co to jest gęstość energetyczna posiłku i jakie ma znaczenie dla zmniejszenia masy ciała? Czego najczęściej brakuje w diecie Polaków?
Zaparcie rozpoznaje się, jeśli stolec oddawany jest rzadziej niż 3 razy w tygodniu albo następuje zmiana jego konsystencji (na twardą i zbitą), a wypróżnienie sprawia ból.
W przypadku związanej z błędem dietetycznym biegunki o lekkim przebiegu zaleca się w pierwszej kolejności zwiększenie objętości wypijanych płynów do 2,5–3 litrów dostarczonych w ciągu 8–12 godzin.
Prof. Katarzyna Stolarz-Skrzypek omawia zasady suplementacji witamin i mikroelementów.
Na pytanie do eksperta odpowiedział dr Andrzej Grzelak - fizjolog wysiłku fizycznego i sportu, trener, instruktor fitness, specjalista treningu zdrowotnego.
Mam 18 lat, 173 wzrostu i ważę 43-44 kg. To bardzo poważna niedowaga i nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Jem przeważnie 3-4 posiłki dziennie. Czy jest szansa, żebym przybrała na wadze – chociaż do 50 kg – w szybkim czasie? Bardzo mi na tym zależy, a sama nie wiem, co zrobić, żeby ten plan zrealizować. Czy mogę liczyć na poradę?
Jakie wartości BMI stanowią wskazanie do chirurgicznego leczenia otyłości w ramach NFZ? W przypadku jakiego BMI można taką operację planować?
Na rynku farmaceutycznym znajdują się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej z udziałem grzybów Monascus purpureus. Badania wykazały, że suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.
Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.
Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.
Niestety nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących na to, że jakikolwiek konkretny składnik pożywienia wpływa na płodność człowieka. Istnieją jednak liczne badania, w których wykazano związek między odpowiednią dietą a płodnością.
Orzechy włoskie - bogate w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe oraz liczne składniki mineralne - stanowią cenny element diety. Co dokładnie zawierają?
Poproszę o przykład diety, która pozwoli mi przytyć.
Błonnik pokarmowy wpływa ponadto na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i glukozy we krwi oraz zwiększa wydalanie tłuszczu.
Moje dziecko w trakcie upałów pije duże ilości wód smakowych. Czy są w pełni bezpieczne, czy może powinniśmy z nich zrezygnować?
Wbrew pozorom lato to najlepszy czas na odchudzanie. Wysokie temperatury nie sprzyjają przejadaniu się, a dodatkowo mamy większą ochotę na lekkie potrawy (np. sałatki, chłodniki). Ponadto owoce i warzywa dostępne w tym czasie smakują naprawdę znakomicie.
Czy spożywanie jagód goji jest bezpieczne dla wszystkich?
Często słyszymy, że nasiona chia to „superfood”. Co takiego zawierają, że zakwalifikowano je do tej kategorii?
Amarantus, inaczej zwany szarłatem, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Majowie, Aztecy i Inkowie uważali, że daje on siłę i męstwo wojownikom. Amarantus trafił do Europy w XVI wieku jako roślina ozdobna, jego walory odżywcze odkryto dużo później.
Chcę zrezygnować z cukru. Czy warto stosować do słodzenia ksylitol? Czy istnieje jakaś korzystniejsza alternatywa?
Jakie obowiązują założenia programowania żywieniowego co do dosładzania pokarmów i napojów? Czy można regularnie dosładzać miodem pokarm dla małych dzieci?
Jak współczesna medycyna odnosi się do tego rodzaju diet? Czy są podstawy medyczne wskazujące efektywność diet oczyszczających?
Z jednej strony płatki owsiane są uważane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Z drugiej strony istnieje wiele badań straszących bardzo negatywnymi konsekwencjami spożycia płatków ze względu na zawarty w nich kwas fitynowy (blokada absorpcji żelaza, magnezu, cynku, wapnia). Jeść płatki, czy nie jeść?
Wiadomo, że witaminy A, D, E, K są wchłaniane razem z tłuszczami, jednak zastanawiam się, czy np. picie soku marchewkowego z równoczesnym podjadaniem orzechów, czy też pestek dyni umożliwia wchłanianie tych witamin?
Mam 22 lata i szybką przemianę materii, ważę ok. 70 kg przy 192 cm wzrostu. Mam problem z powolną regeneracją mięśni po wysiłku fizycznym. Czy szybka przemiana materii może wpływać na spowolnienie regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym?
Czym powinna różnić się dieta w sportach siłowo-szybkościowych (sprint 200-400 m) od typowej diety stosowanej przez np. kulturystów.
Jak wegetarianin może zastosować dietę FODMAP (zalecaną dla osób z zespołem jelita drażliwego)? Poproszę o wegetariańską wersję diety o małej zawartości FODMAP.
Kluczową rolę w stabilizacji właściwej sylwetki odgrywa mięsień poprzeczny brzucha, dlatego jest wzmacniany w programach ćwiczeń, których celem jest uzyskanie prawidłowej postawy ciała, w ćwiczeniach systemu Pilatesa oraz rehabilitacji kręgosłupa. Poznanie jak świadomie napina się ten mięsień oraz zastosowanie tej techniki w innych ćwiczeniach i codziennej aktywności jest ważnym aspektem stabilizacji osi ciała.
Jestem uczulona na nikiel, chrom oraz kobalt. Wiem, że mam przestrzegać diety bez ostrych przypraw, konserwantów i barwników spożywczych. Czego mam jeszcze unikać w swojej diecie?
Spotykam się z różnymi wypowiedziami i nie do końca wiem, co jest dozwolone, a co zakazane. Czy potrawy można dusić lub piec w piekarniku bez folii aluminiowej, rękawa foliowego czy pergaminu? Zależy mi na rozwianiu wątpliwości czego na pewno nie mogę jeść.
Z dną moczanową zmagam się od lat. Wiele czytam na temat tej choroby cywilizacyjnej. Naczytałem się wiele o dietach - czego nie można jeść, a co można. Czy Pani zdaniem warzywa strączkowe, ze szpinakiem włącznie, czy kasza gryczana, jęczmienna są wykluczone?
Czy dla pacjenta z dną ogólnie jest zalecana dieta niskotłuszczowa?
Proszę o jadłospis dla osób chorych na dnę moczanową
Cierpię na otyłość. Zastanawiałam się nad operacją zmniejszenia żołądka, ale choruję na nadczynność tarczycy. Czy w takim wypadku będę mogła mieć taki zabieg?
Moje pytanie dotyczy operacji bariatrycznej. Obecnie przy wzroście 170 cm ważę 110 kg. Podejmowałem kilka prób schudnięcia, diety, odchudzanie w ośrodkach. Nie daję sobie z tym rady.
Mam pytanie odnośnie do jedzenia późnym wieczorem lub przed snem. Czy ma to wpływ na tycie?
Czy proporcje zawartości tkanek są odpowiednie do wagi oraz czy powinnam zwiększyć swoją masę mięśniową czy tłuszczową?
Jakie są skutki niedoboru fosforu w organizmie?
Chciałabym uzyskać więcej informacji w sprawie interpretacji badania USG jamy brzusznej. Wątroba - niepowiększona, o wzmożonej echostrukturze, niejednorodna.
Mam pytanie związane z odżywką białkową. Jestem po ostrym zapaleniu trzustki, które przeszedłem 2,5 roku temu, przebyłem 3 operacje na otwartym brzuchu i wycięcie ogona trzustki.
Przed moimi problemami z wagą byłam bardzo wysportowana, uwielbiałam jeździć na rowerze, chodziłam na szkolną siłownię i do tej pory jestem bardzo silna. W ciągu 5 lat przytyłam 20 kg.
Jakie choroby można zwalczyć wyłącznie zdrowym trybem życia i odpowiednią dietą?
Jak żywić się przy niedoczynności tarczycy spowodowanej terapią radiojodoem (terapia ze względu na chorobę Gravesa i Basedowa)?
Mam 19 lat. Mój wzrost to 165 cm. Ostatnio zauważyłam u siebie dość szybki spadek wagi, co zaczęło mnie niepokoić. Dbam o to, co jem, ale dopiero od niedawna waga zaczęła tak spadać. Chciałabym się dowiedzieć, czy jem za mało i powinnam to zmienić, czy może mam szukać przyczyny gdzie indziej.
Dietetycy i lekarze odpowiadają na pytania.
Jestem na diecie. Do godziny 12-13 mam wielki apetyt i często zaraz po śniadaniu (zazwyczaj płatki owsiane i mleko) robię sobie drugie śniadanie. Tylko zazwyczaj jest to np. kanapka z nutellą, tłusty ser, czasami czekolada. Czy te kalorie zostaną spalone czy się odkładają?
Do jakiego najniższego poziomu tłuszczu można dojść i jakie są konsekwencje zbyt małej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie?
Gorzka czekolada zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo. Spożywanie jej w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego.
Mam 19 lat. Od jakiegoś czasu borykałam się z silnym bólem w nadbrzuszu i nudnościami.
Chciałabym zapytać o odżywianie po operacji bariatrycznej żołądka? Czy należy nadal zmniejszać zapotrzebowanie kaloryczne, mimo że pacjent je małe porcje i mogą powstawać niedobory żywieniowe?
Czy należy jeść jeden ciepły posiłek dziennie? Jak to właściwie jest - czy w ogóle musimy jeść coś ciepłego w ciągu dnia, czy nie jest to potrzebne naszemu organizmowi. Są na to jakieś naukowe wytłumaczenia?
Żylaki przełyku, żółciowe zapalenie żołądka. Proszę o rozpisanie produktów/potraw zalecanych i zabronionych (nabiał, warzywa, owoce, mięso, ryby, napoje itd.) oraz przykładowy jadłospis, który może być stosowany przy takim schorzeniu.
Mam prośbę o pomoc w leczeniu dny moczanowej u członka mojej rodziny. Mężczyzna, lat 42. Od 4,5 roku choruje na dnę moczanową, były w tym okresie 3 napady (średnio 1 napad na 18 miesięcy), w tym 1 duży trwający około 3 tygodni (stres, błędy dietetyczne), 2 lekkie ustępujące po kilku dniach po NLPZ.
Odchudzam się od września 2013 roku. W dniu rozpoczęcia diety ważyłem 84 kg przy wzroście 167 cm. Dzisiaj ważę 63 kg. Ostatnio szukam swojej wagi idealnej, ale w internecie jest mnóstwo wzorów i bardzo się one różnią. Który wzór jest najlepszy? Dodatkowo sprawdzałem zawartość tłuszczu w organizmie i na jednym kalkulatorze internetowym wyszła mi niedowaga, a na drugim nadwaga. Jak to sprawdzić dokładnie? Obwód pasa mam 78 cm.
Czy tabletki, które tak ludzie sobie chwalą na odchudzanie CGA800 kwas chlorogenowy - pomaga schudnąć? Czy to szkodzi zdrowiu? Można zaryzykować i czy są to te tabletki, po których szybko się chudnie, a potem szybko przybiera na wadze?
Mój 19-letni syn choruje na HCV typ C. Proszę napisać, jaki rodzaj słodyczy może jeść, jakie ewentualnie ciastka, herbatniki, cukierki itp. Przeczytałam, że nie można jeść wyrobów czekoladowych – a co z resztą?
Około 3 lat temu usunięto mi woreczek żółciowy. Od tamtej pory mam kłopoty z żołądkiem, ponieważ ulewa się do niego żółć. Jaką dietę powinnam stosować, aby uniknąć zaostrzonych stanów zapalnych.
Mam problemy z nadwagą, w wieku 39 lat zaczęła się menopauza, obecnie mam 44 lata i już nie miesiączkuję, bardzo wypadają mi włosy, a największym problemem jest to, iż pomimo zdrowego odżywiania, uprawiania sportu, nie mogę schudnąć, mam otyłość brzuszną. Czy tak powinno być? Co robić?
Czy choroba Hashimoto lub inna choroba autoimmunologiczna jest przeciwwskazaniem do poddania się odchudzaniu laserowemu za pomocą lasera multidiodowego?
Czy 1400 kcal dziennie dla kobiety trzydziestoletniej, 175 cm wzrostu i 57 kg wagi jest prawidłową wartością? Uprawiam biegi długodystansowe trzy razy w tygodniu oraz ćwiczenia siłowe również 3 razy w tygodniu.
Czy biegając, chudniemy? Co lepiej wybrać - gimnastykę czy biegi? Jaki trening jest korzystny?
Jakie produkty spożywcze podnoszą wskaźnik INR? Jestem 3 miesiące po zastawce (bentall) i ostatni wynik to 1,2.
Jak powinna wyglądać dieta wegan i wegetarian?
Co jeść, a co odrzucić przy niedoczynności tarczycy?
Proszę o propozycje zdrowych przepisów na potrawy z indykiem.
Jaka powinna być dieta w przypadku kamieni zlokalizowanych w pęcherzyku żółciowym oraz po jego usunięciu? Czy podobna jak w przypadku chorób wątroby?
Czy magnez chelatowany wchłania się lepiej od „zwykłego” magnezu? Kiedy jest wskazana suplementacja magnezu?
Jak się odżywiać, by mieć zdrowe stawy? Czy są jakieś produkty, które powinniśmy uwzględnić w codziennej diecie?
Czy mleko jest zdrowe? Lepiej pić mleko czy kefir i jogurty?
Kilka lat temu miałem problem z nerkami (polekowe zapalenie nerek). Jak się ma stosowanie białka w diecie?
W okresie wczesnego dzieciństwa usunięto mi jedną z nerek (90% zostało wycięte) z powodu wodonercza. Obecnie mam 24 lata i żyję z jedną nerką.
Czy stosowanie tlenu jako środka wspomagania podczas intensywnych treningów siłowo-wytrzymałościowych (crossfit) ma sens i jeśli tak, to w jakich dawkach?
Przeszedłem na dietę, zaczynam się więcej ruszać i chciałbym się dowiedzieć, co mogę jeszcze zrobić, żeby poziom trójglicerydów był niższy?
Dzisiaj wróciłam ze szpitala - mocne podrażnienie trzustki. Miałam rozmowę z dietetykiem i produkty, które wypisał różnią się od tych podanych na tej stronie, Nie mogę jeść: kalarepy, szparagów, kalafiora, rzodkiewki, ogórka, nawet bez skóry...
U mojej mamy stwierdzono zapalenie żołądka, obecność bakterii Helicobacter oraz dwie krwawe nadżerki ścianki żołądka. Chcielibyśmy się dowiedzieć, jaka dieta jest wskazana.
Proszę o informację jak się sprawdza otyłość brzuszną u kobiet. Słyszałam, że u kobiet jest stwierdzana, jeśli obwód pasa wynosi powyżej 80 cm.
Jaki wpływ może mieć dieta powodująca wzrost masy mięśniowej na chorobę refluksową przełyku? Mam na myśli dietę wysokokaloryczną (ponad 3000 kcal) bogatą w białko i węglowodany złożone.
Czemu nie można jeść ciemnego pieczywa, produktów z błonnikiem? Czy to szkodzi bardzo? Przecież to jest zdrowe.
Gdzie mógłbym znaleźć konkretne przepisy?
Mam długotrwałe biegunki po zjedzeniu większości surowych lub gotowanych warzyw, zwłaszcza kapustnych, cebuli.
Schudnąć w wieku 50 lat – co jeść?
Czy jeśli stosowałabym dietę Dukana przez, powiedzmy, ok. 2 tygodnie i z powrotem po tym czasie wróciła do mojego małokalorycznego i raczej zdrowego trybu życia, to czy miałabym efekt jojo?
W związku z redukcją ilości spożywanego tłuszczu sposób przygotowania potraw jest równie istotny.
Mam anemię. Jakie produkty powinnam jeść, aby poziom żelaza w organizmie wzrósł?
Mój chłopak ma nadwagę. Przy wzroście 196 cm waży 130 kg. Lekarz zabronił mu jeść zup, pieczywa i potraw mącznych, ziemniaków oraz słodyczy. Mięso, ryby, jarzyny, owoce może jeść bez ograniczeń. Czy takie postępowanie jest dobre dla organizmu?
Zastanawia mnie, czy jeśli mam na obiad smażone, tłuste mięso i sałatę z rzodkiewką i pomidorem, to czy te warzywa muszę skropić olejem? Czy może witaminy wchłoną się pod wpływem tłuszczu z mięsa?
Jaka powinna być dieta dla osoby ze stwierdzoną hipercholesterolemią genetyczną?
Mam problem z wagą. Zawsze byłam szczupła, jadłam, ile miałam ochotę i moja waga przy wzroście 170 cm wynosiła ok. 55 kg. Jednak niecałe dwa lata temu zdiagnozowano u mnie schizofrenię paranoidalną.
Przeszedłem ostre zapalenie trzustki o łagodnym przebiegu. Czy w związku z tym muszę przestrzegać jakiejś diety?
Czy błonnik witalny może stosować osoba z achalazją przełyku po przebytej operacji klasycznej w 1984 roku i endoskopowym rozszerzaniu przełyku w roku bieżącym, aktualnie stan zdrowia dobry, pod stałą kontrolą lekarską?
Czy istnieje dieta trzustkowa uwzględniająca fakt niejedzenia mięsa?
Ostatnio słyszałam, że dieta może wpłynąć na niepłodność - czy to prawda?
Czy podczas odchudzania się bez żadnej pomocy, jedząc samo śniadanie robię dobrze? Jeżeli nie, to czym to może grozić?
Dziś wyszłam ze szpitala po OZT, bardzo brakuje mi informacji, gdzie mogę zgłosić się do dietetyka w Warszawie. Chodzi o produkty inne, np. kiwi, czarnuszka zmielona, tymianek, szczypiorek drobny, ananas – kiedy mogę zjadać surowe?
Chciałbym na jeden miesiąc przestać spożywać mleko. Czym je zastąpić? Czy kefir, twaróg i różnego rodzaju sery również zawierają laktozę?
Czy niedobór wapnia i żelaza to coś poważnego? Co w tej sytuacji zrobić?
Waga jest krytyczna. Postanowiłam przytyć i zaczęłam jeść odżywki białkowe dla sportowców i słodycze. Mimo zwiększonej ilości kalorii chudnę. Czy to normalne?
Jaką dietę stosować przy refluksie? Czy mogę przyjmować odżywki?
Dlaczego w szpitalu po OZT podają ogórki kiszone i zupę z tych ogórków? Czy można je spożywać?
Usłyszałem od lekarza, że rozstępy są spowodowane głównie zaburzeniami w budowie tkanki łącznej, a nie "rozciąganiem" skóry. Czy są zalecania co do diety w przypadku skłonności do rozstępów?
Moje pytanie dotyczy picia drożdży spożywczych. Czy należy je zalewać wrzącą wodą? Czy tym sposobem nie tracą właściwości?
W tabelach zalecanych diet przy stłuszczeniu wątroby są dosyć wyraźne różnice w zalecanych oraz przeciwwskazanych produktach. Komu wierzyć?
Jestem uczulona na siarczan niklu, co mogę jeść?
Potrzebuję pomocy dla mojej mamy, która jest dializowana i ma bardzo niskie stężenie białka.
Trenuję na siłowni. Chciałbym zacząć stosować odżywkę – jabłczan kreatyny. Czy jest ona bezpieczna, czy powoduje jakieś skutki uboczne?
Chciałam się dowiedzieć, jakie są bezpieczne metody usuwania złogów gromadzących się w naszych jelitach?
3,5 roku temu urodziłam dziecko i od tej pory stosuję tabletki antykoncepcyjne. Od tego czasu przytyłam ok. 5 kilogramów, od ok. 4 miesięcy regularnie ćwiczę - sama prowadzę aerobik, więc wyciskam z siebie naprawdę dużo potu. Problem w tym, że nie mogę schudnąć. Myślałam o zmianie tabletek na inne, czy to coś pomoże?
Jestem leczona w Poradni Gastrologicznej z powodu przewlekłego zapalenia trzustki (pourazowego). Czy mogę jeść owoce żurawiny, a jeżeli to możliwe, bardzo proszę również o inne porady dotyczące odżywiania.
Moje pytanie dotyczy diety u osoby po całkowitym usunięciu żołądka z powodu choroby nowotworowej. Jak wygląda takie żywienie?
Czy nasza dieta ma wpływ na wzrok? Czy odpowiednie odżywianie może zapewnić nam lepszy wzrok na długie lata? Jeśli tak, o jakie produkty w diecie należy szczególnie zadbać?
Żółte herbaty – jakie mają właściwości, czy są zdrowe?
Mam 17 lat i od 3 tygodni żyję w nieustannym stresie i niepokoju. Nie mam apetytu. Miesiąc temu ważyłem 87 kg, dziś 81.
U mojego ojca zdiagnozowano marskość wątroby zdekompensowaną, właśnie wyszedł ze szpitala. Nie wiem, jak się ma ogólnie rozumiana dieta wątrobowa do diety przy schorzeniu mojego ojca? Co może, a czego nie powinien spożywać?
Piszą Państwo, że w przypadku refluksu można jeść np. pumpernikiel. Czy to nie jest błąd? Wydawało mi się, że ciemne pieczywo zwiększa ryzyko zgagi.
Czy sól peklowa szkodzi w diecie bezglutenowej?
Słyszałam niedawno, że Candida albicans bytująca w jelicie grubym ludzi może produkować toksyny, które powodują zmiany w układzie nerwowym, objawiające się silnym łaknieniem na słodycze, drażliwością, sennością, spadkiem koncentracji i zmianami nastroju. Czy to prawda?
Przez okres około trzech miesięcy spożywałem niemal codziennie po ok. 100–200 g wieprzowej wątroby. Zaobserwowałem u siebie wypadanie włosów. Prawdopodobnie spowodowane nadmiarem witaminy A. Jakie badania powinienem przeprowadzić, aby mieć pewność, że to jest przyczyną?
Jaka zawartość błonnika (g) powinna znaleźć się w diecie osoby po rękawowym wycięciu żołądka? Czy można spożywać odżywkę białkową Protifar i w jakiej ilości?
Czy w przypadku podwyższonych wyników AlaT i AspAT oraz cholesterolu konieczne jest stosowanie ścisłej diety wątrobowej?
Ostatnio wykonałem sobie badania krwi i stwierdzono, iż mam podwyższony poziom dobrego cholesterolu HDL. Czy za dużo dobrego cholesterolu-HDL też szkodzi? Z czego mam zrezygnować? Nie palę papierosów, staram się wszędzie chodzić pieszo.
Cierpię na migotanie przedsionków, w związku z czym przyjmuję Acenocumarol na obniżenie krzepliwości krwi. Czy kwaszona kapusta (surówki, bigos) zawiera czynną witaminę K podnoszącą krzepliwość?
Kaszel, zwłaszcza nocny, jest częstym objawem infekcyjnego zapalenia górnych dróg oddechowych (tzw. przeziębienia) u dzieci. Uważa się, że miód jest bezpieczny (nie należy go jednak stosować u niemowląt) i może on mieć działanie przeciwbakteryjne.
Zapoznaj się z zaleceniami wzbogaconymi o przykładowy jadłospis dla chorych na dnę moczanową.
Mam 54 lata i przy wzroście 171 cm ważę 105 kg - co mam zrobić i ile by kosztowało, aby zejść do 80 kg.
Jaką kaloryczność powinna mieć dieta miesiąc po wykonaniu rękawowej resekcji żołądka?
Czy są one szkodliwe? Dlaczego?
Czy u osób ze złym wchłanianiem witaminy B12 z pożywienia istnieje możliwość uzupełnienia jej niedoboru doustnie za pomocą tabletek wielowitaminowych?
Jakich produktów unikać, a w jakie się zaopatrywać?
Moja córka leczy się z powodu niedoczynności tarczycy, jest weganką. Czym zastąpić warzywa zawierające substancje wolotwórcze oraz soję?
Zapalenie błony śluzowej żołądka i opuszki dwunastnicy. Czy dietę muszę stosować tylko podczas leczenia, czy już cały czas będę musiał uważać na to, co jem. Jakie produkty muszę jeść, jakiego rodzaju mięsa, jakie warzywa i owoce oraz jaki nabiał.
Czy stosowanie imbiru ma wpływ na przebieg przeziębienia? Czy imbir pomaga w przebiegu innych dolegliwości, poza nudnościami ciążowymi i chorobą lokomocyjną?
Proszę o przykład diety na cały tydzień w chorobie wrzodowej (bakteria Helibacter pylori).
Dieta w schyłkowej niewydolności nerek - jaki rodzaj pieczywa? Podwyższona zawartość fosforanów nieorganicznych, jak ją ograniczyć?
Moja babcia ma miażdżycę, miała zawał. Czy z taką chorobą można funkcjonować normalnie i czy są jakieś określone diety? Sposób odżywiania?
Chciałam zapytać jaką dietę zastosować przy niedoczynności tarczycy - Dukana, śródziemnomorską czy niełączenia, czy może jeszcze jakaś inną?
Jaki wpływ na organizm ma tzw. dieta octowa polegająca na spożywaniu rozcieńczonego octu jabłkowego 3 razy w ciągu doby.
Jak odbudować potas w organizmie?
Czy suplementy białkowe, stosowane w celu przyrostu masy mięśniowej, mają jakiś niekorzystny wpływ na nerki u młodych, zdrowych osób?
Jestem piłkarzem na pozycji bramkarza. Mam 20 lat, chciałbym zapytać, jaka dieta byłaby dla mnie najlepsza.
Czy wymienione produkty zawierają błonnik?
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - który wybrać?
Jak "zbić" cholesterol?
Zażywam błonnik, pije także herbaty typu Figura i zieloną herbatkę. Ale nic nie działa. Chciałam zrzucić parę kilo, ale nie wiem, jakie tabletki wybrać.
Jakiś czas temu przeczytałam o tym, że pomidory zawierają kwasy, które łączą się z wapniem sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które z kolei osadzają się w stawach.
Czy rdza, tj. tlenek żelaza, czy też inne tlenki, jak np. aluminium, czy miedź mają jakiś szkodliwy wpływ na organizm ludzki?
Mam 27 lat i małą zawartość tłuszczu w organizmie, ważę 48 kg przy wzroście 166 cm. Co zrobić, żeby zawartość tłuszczu w organizmie się zwiększyła?
Jestem po OZT, nigdzie nie ma żadnych przepisów żywieniowych - konkretnych jadłospisów: śniadanie, obiad, kolacja itd. Bardzo proszę o kilka przykładów.
Stwierdzono u mnie (56 lat) kamicę nerkową - kamień 3 mm w lewej nerce, oprócz tego mam niedoczynność tarczycy, podwyższony cholesterol (i niedosłuch obustronny). Jaką dietę stosować?
Jakie są dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej?
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł