×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Aktualności

  • Wybory żywieniowe niekoniecznie na zdrowie

    Wybory żywieniowe niekoniecznie na zdrowie

    Jemy za mało owoców i warzyw, stronimy od ryb i pełnoziarnistego pieczywa, za to zbyt często na polskich talerzach ląduje czerwone mięso.

  • Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego

    Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego

    Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego - ustalili naukowcy z Monachium. Niezdrowe odżywianie wpływa bowiem na sygnalizację metaboliczną, co prowadzi do nadmiernego wzrostu komórek macierzystych jelit i ostatecznie zwiększa ryzyko zachorowania tego typu nowotwory.

  • Jesienna dieta na lepszą odporność

    Jesienna dieta na lepszą odporność

    Jesień w pełni, a wraz z nią szczyt zachorowań na grypę i przeziębienie. Jak wzmocnić odporność, by nie dać się chorobom?

  • Praca zdalna pomogła ograniczyć część niezdrowych nawyków

    Praca zdalna pomogła ograniczyć część niezdrowych nawyków

    Jedna trzecia Polaków pozytywnie ocenia zmiany, jakie w ciągu ostatniego półtora roku zaszły w ich diecie i nawykach żywieniowych – wynika z badania Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku i SW Research.

  • 700 tys. Polaków cierpi z powodu otyłości olbrzymiej

    700 tys. Polaków cierpi z powodu otyłości olbrzymiej

    Zaniedbaniem można nazwać nadwagę, to jest coś, co umyka nam i umyka lekarzom pierwszego kontaktu. Do otyłości dochodzi głównie przez czynniki środowiskowe, rzadziej genetyczne czy hormonalne – tłumaczy mgr Ludmiła Podgórska, ekspertka kampanii społecznej „W Nowym Kształcie”.

  • Żywieniowe podejście do otyłości

    Żywieniowe podejście do otyłości

    W ubiegłą niedzielę (24.10) obchodziliśmy Światowy Dzień Zwalczania Otyłości. Z tej okazji dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec opracowała zalecenia wizualizowane w formie talerza żywieniowego, czyli zgodnie z najnowszymi wytycznymi IŻŻ i WHO.

  • Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

    Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku we współpracy z Narodowym Instytutem Kardiologii kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (NIKard) opracowali bazę zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach.

  • 
Szkolą wuefistów, by mogli zadbać o uczniów

    Szkolą wuefistów, by mogli zadbać o uczniów

    Nie chodzi jedynie o to, że dziecko zaokrągliło się w czasie nauki zdalnej. Często nie wiemy, jakie jest podłoże takiego stanu. I dlatego ważna jest współpraca wuefisty z lekarzami – o szkoleniach dla nauczycieli wychowania fizycznego i edukacji wczesnoszkolnej z Dolnego Śląska i Opolszczyzny opowiada dr Ireneusz Cichy, prorektor ds. organizacyjnych i współpracy z otoczeniem wrocławskiej AWF.

  • Popularny niskokaloryczny środek słodzący może nasilać apetyt

    Popularny niskokaloryczny środek słodzący może nasilać apetyt

    Według nowego badania, sukraloza - jeden z niskokalorycznych środków słodzących może nasilać chęć jedzenia u kobiet oraz u osób otyłych. Jej stosowanie może więc niektórym szkodzić, zamiast pomagać - wynika z artykułu, który publikuje JAMA Network Open.

  • MZ: 67% nastolatków spożywa napoje energetyzujące, w tym 16% dość często

    MZ: 67% nastolatków spożywa napoje energetyzujące, w tym 16% dość często

    Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska odpowiadał w czwartek w Sejmie na pytania posłów PiS Jarosława Gonciarza i Jerzego Bieleckiego na temat dostępności i spożywania napojów energetycznych dzieci i młodzieży.

  • Otyłość zaczyna się od głowy

    Otyłość zaczyna się od głowy

    Fala otyłości przybiera na sile – dzisiaj 25%, a według prognoz NFZ za 4 lata już 30% społeczeństwa będzie otyła. Otyłość można śmiało uznać za chorobę, której rozwój jest ściśle powiązany z globalnym rozwojem cywilizacyjnym. Jednocześnie wzrasta świadomość i wiedza na temat samej choroby i jej konsekwencji zdrowotnych.

  • Jak postępować z niejadkiem?

    Jak postępować z niejadkiem?

    Naukowcy z Australii ustalili, co wpływa na preferencje żywieniowe dzieci poniżej 10. roku życia i jakie są najlepsze oraz najgorsze sposoby, aby zachęcić je do zróżnicowanego jedzenia. Swoje wnioski opublikowali na łamach pisma „International Journal of Environmental Research and Public Health”.

  • Dieta z dużą ilością warzyw i owoców skuteczna w profilaktyce wielu chorób

    Dieta z dużą ilością warzyw i owoców skuteczna w profilaktyce wielu chorób

    W kwietniu 2021 roku w „Circulation” ukazała się analiza danych 2 dużych badań epidemiologicznych. Do badania włączono wyłącznie osoby, u których na początku obserwacji nie stwierdzono cukrzycy, nowotworów ani chorób układu sercowo-naczyniowego.

  • SUM - zajęcia na fantomach żywieniowych

    SUM - zajęcia na fantomach żywieniowych

    Zajęcia z zakresu żywienia medycznego na fantomach żywieniowych zorganizuje w rozpoczynającym się z początkiem października nowym roku akademickim Śląski Uniwersytetu Medyczny w Katowicach.

  • Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Usuwanie słodyczy i innych niezdrowych produktów z kas i końcowych odcinków pobliskich alejek oraz umieszczanie owoców i warzyw w pobliżu wejść do sklepów skłania klientów do dokonywania zdrowszych zakupów żywności - informuje pismo "PLOS Medicine".

  • "Zjawisko bulimii powoli narasta"

    "Zjawisko bulimii powoli narasta"

    Osoba, która ma bulimię, bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z którą ciężko jest poradzić sobie samemu – mówi psychiatra Michał Feldman.

  • Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Z raportu Fundacji Republikańskiej ”Otyłość epidemią XXI wieku” wynika, że koszty bezpośrednie otyłości (świadczenia zdrowotne i koszty leków, stosowanych głównie w terapii powikłań otyłości, a także programy profilaktyczne) stanowią około 5 mld złotych rocznie. Koszty pośrednie, choć trudne do oszacowania (wynikające z absencji w pracy, utraconych podatków lub dochodów), wynoszą około 10 mld zł rocznie.

  • Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych

    Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych

    Polacy dostrzegają już co prawda związek między tym co jedzą, a tym, jak się czują. Natomiast wciąż trudno im przełożyć tę wiedzę na praktykę – zauważa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, współzałożycielka fundacji Kobiety bez diety.

  • Big data w walce z otyłością dzieci

    Big data w walce z otyłością dzieci

    Innowacyjny projekt nauki obywatelskiej pokazał, w jaki sposób duże zbiory danych mogą pomóc w opracowaniu i wdrożeniu strategii walki z otyłością wśród dzieci.

  • "Otyłość odcina nam kartki z kalendarza"

    "Otyłość odcina nam kartki z kalendarza"

    Na otyłość cierpi już co czwarty Polak, ale tylko 80% osób ma świadomość, że otyłość to choroba. Od lat w Polsce i na świecie panuje przekonanie, że otyłość to defekt natury estetycznej, a osoby z otyłością są same sobie winne.

  • Metabolizm bez zmian od 20. do 60. roku życia

    Metabolizm bez zmian od 20. do 60. roku życia

    Metabolizmu nie można winić za większą skłonność do tycia, jest on na tym samym poziomie od 20. do 60. roku życia. A spowalnia dopiero, gdy zaczynamy się starzeć – wynika z najnowszych badań opublikowanych przez „Science".

  • Tłusta dieta może szkodzić sercu za sprawą jelitowych bakterii

    Tłusta dieta może szkodzić sercu za sprawą jelitowych bakterii

    Według nowych badań na zwierzętach zbyt dużo tłuszczu zaburza pracę komórek w jelicie, co prowadzi do rozwoju niekorzystnych bakterii. One z kolei wydzielają związek, który uszkadza naczynia krwionośne.

  • Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

    Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

    Największe z dotychczas przeprowadzonych badań nie wykazało związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem kawy a arytmią – informuje pismo „JAMA Internal Medicine”.

  • "Musimy patrzeć na żywienie bardzo szeroko"

    "Musimy patrzeć na żywienie bardzo szeroko"

    Żywienie w szpitalach powinno być pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb indywidualnych pacjenta. Prawidłowe żywienie ma ogromne znaczenie w procesie zdrowienia – wskazują specjaliści.

  • Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

    Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

    Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych – odkryli hiszpańscy naukowcy.

  • MZ wprowadzi program opieki nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej

    MZ wprowadzi program opieki nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej

    Będzie pilotażowy program w zakresie opieki specjalistycznej nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej - powiedział w poniedziałek w TVP Info wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

  • „Dieta DASH – plan działania” – nowa książka w naszej księgarni internetowej

    „Dieta DASH – plan działania” – nowa książka w naszej księgarni internetowej

    W pozycji tej w przystępny sposób omówiono zasady zdrowego żywienia wraz z konkretnymi wskazówkami jak realizować dietę DASH. W książce znalazł się ponadto jadłospis na 28 dni wraz z przepisami.

  • Ćwiczenia aerobowe poprawiają funkcje poznawcze u osób starszych

    Ćwiczenia aerobowe poprawiają funkcje poznawcze u osób starszych

    Trening aerobowy ma korzystny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie mózgu u starszych osób o podwyższonym ryzyku rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Po raz pierwszy potwierdzono to za pomocą mierzalnego biomarkera - czytamy w najnowszym „Frontiers in Endocrinology”.

  • Jak pomóc konsumentom robić zdrowsze zakupy spożywcze?

    Jak pomóc konsumentom robić zdrowsze zakupy spożywcze?

    Nad tą kwestią od dawna zastanawiają się naukowcy i medycy na całym świecie, co ma związek z chęcią przeciwdziałania narastającej epidemii otyłości i innych chorób dietozależnych.

  • Program kompleksowej opieki medycznej dla chorych na otyłość olbrzymią leczoną chirurgicznie

    Program kompleksowej opieki medycznej dla chorych na otyłość olbrzymią leczoną chirurgicznie

    Program kompleksowej opieki medycznej dla chorych na otyłość olbrzymią leczoną chirurgicznie KOS-BAR zostanie formalnie uruchomiony w przyszłym tygodniu – poinformował w środę minister zdrowia Adam Niedzielski.

  • Dwa główne powody przejadania się

    Dwa główne powody przejadania się

    Ludzie, którzy jedzą szybciej lub biorą większe kęsy, zjadają podczas posiłku więcej. Te dwa czynniki oraz dodatkowo wielkość wyjściowej porcji mają znaczenie, jeśli chodzi o przejadanie się - dowiedli naukowcy z Pensylwanii.

  • Barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny

    Barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171), stosowany często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia, nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.

  • Więcej grzybów w diecie to mniejsze ryzyko raka

    Więcej grzybów w diecie to mniejsze ryzyko raka

    Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę - pokazuje analiza dostępnych badań na ten temat. Odpowiada za to m.in. ergotioneina - aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.

  • Nowe przepisy ograniczają dopuszczalną ilość tłuszczów trans

    Nowe przepisy ograniczają dopuszczalną ilość tłuszczów trans

    Od kwietnia obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu produktów z wysoką zawartością tłuszczów trans, czyli izomerów trans kwasów tłuszczowych. Składnik ten – mogący prowadzić np. do chorób serca – znajduje się m.in. w ciastkach, słonych przekąskach czy margarynach i zdaniem WHO przyczynia się do przedwczesnej śmierci nawet 500 tys. osób rocznie.

  • Zmiany masy ciała i stopnia aktywności fizycznej Polaków w pierwszym okresie pandemii (wiosna–jesień 2020 r.)

    Zmiany masy ciała i stopnia aktywności fizycznej Polaków w pierwszym okresie pandemii (wiosna–jesień 2020 r.)

    O wynikach raportu NIZP-PZH „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania 2020” pisze dr n. med. Anna Poznańska.

  • Zdrowa dieta i ćwiczenia w dzieciństwie to niższy poziom lęku i zwiększona masa mózgu w dorosłości

    Zdrowa dieta i ćwiczenia w dzieciństwie to niższy poziom lęku i zwiększona masa mózgu w dorosłości

    Młode myszy, którym w pierwszych miesiącach życia zapewniono zdrową dietę i nakłaniano do częstych ćwiczeń, jako dorosłe osobniki wykazywały niższy poziom lęku, wzrost masy mięśniowej i zwiększoną masę mózgu - odkryli naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside.

  • Otyłość to choroba, a operacje bariatryczne obarczone są niskim ryzykiem powikłań

    Otyłość to choroba, a operacje bariatryczne obarczone są niskim ryzykiem powikłań

    Otyłość to przewlekła choroba, a nie przypadłość estetyczna, można i należy ją leczyć operacyjnie. Zabiegi bariatryczne obarczone są niskim ryzykiem powikłań, warto się im poddać jak najszybciej – przekonuje chirurg bariatra Rafał Mulek z Wrocławia.

  • 42 proc. Polaków przytyło podczas pandemii

    42 proc. Polaków przytyło podczas pandemii

    W trakcie pandemii Polacy znacznie ograniczyli aktywność fizyczną. Przyczyniło się to w dużym stopniu do tycia mieszkańców naszego kraju. Aż 42 proc. z nas przybrało na wadze średnio 5,7 kg – wynika z sondażu Ipsos COVID 365+

  • Mocna kawa przed treningiem może pomóc spalić tkankę tłuszczową

    Mocna kawa przed treningiem może pomóc spalić tkankę tłuszczową

    Spożycie kofeiny na 30 minut przed treningiem wysiłkowym przyspiesza spalanie tłuszczu – informują hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie, których wnioski publikuje „Journal of International Society of Sports Nutrition”.

  • Ratownictwo gotowe na otyłość olbrzymią?

    Ratownictwo gotowe na otyłość olbrzymią?

    Coraz większa liczba pacjentów z nadwagą i otyłością wymusza odpowiednie przygotowanie systemu zdrowia także pod względem sprzętu wykorzystywanego do opieki nad tymi pacjentami w ratownictwie.

  • NFZ wprowadził Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH

    NFZ wprowadził Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH

    Na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia pojawił się Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH. Jak powiedziała Barbara Pawlos, rzecznik opolskiego oddziału NFZ, najnowsza wersja programu uwzględnia potrzeby najmłodszych - w wieku od 4 do 17 lat.

  • Sałata i szpinak "budują" mięśnie

    Sałata i szpinak "budują" mięśnie

    Spożywanie jednej porcji warzyw liściastych dziennie pozytywnie wpływa na siłę mięśni nóg i może zmniejszać ryzyko upadków w podeszłym wieku – przekonują naukowcy z Edith Cowan University w Australii.

  • Otyłość a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

    Otyłość a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

    Jedną z prawdopodobnych przyczyn ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19 u osób otyłych jest związany z otyłością przewlekły stan zapalny, który zaburza prawidłową odpowiedź immunologiczną i wpływa na proces krzepnięcia krwi.

  • Prawidłowe żywienie ważne również po zakończeniu terapii onkologicznej

    Prawidłowe żywienie ważne również po zakończeniu terapii onkologicznej

    Odpowiednie żywienie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, bardzo ważne jest w czasie leczenie onkologicznego, ale zapomina się, że jest ono istotne także po zakończeniu terapii – przekonuje chirurg onkolog dr n. med. Paweł Kabata.

  • Niewystarczający poziom aktywności fizycznej Polaków

    Niewystarczający poziom aktywności fizycznej Polaków

    Zalecaną, regularną aktywność fizyczną podejmuje obecnie 1 na 20 mieszkańców naszego kraju.

  • Pandemia COVID-19 sprzyja epidemii otyłości

    Pandemia COVID-19 sprzyja epidemii otyłości

    Znaczenie tegorocznego Światowego Dnia Otyłości wybrzmiewa podwójnym echem: nie dość, że pandemia COVID-19 zagraża szczególnie osobom otyłym, to jeszcze obostrzenia epidemiczne sprzyjają ograniczeniom w aktywności fizycznej i w efekcie „przybieraniu na wadze”.

  • Jak post wpływa na organizm? Czy poszczenie w obecnych czasach ma sens i jest bezpieczne?

    Jak post wpływa na organizm? Czy poszczenie w obecnych czasach ma sens i jest bezpieczne?

    Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość dotyczy 400 mln osób dorosłych na świecie, natomiast nadwagę ma ponad 1,6 mld. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy także Polaków, bo według danych CBOS z 2019 roku aż 38% z nas ma nadwagę, a u 21% występuje otyłość.

  • Maksymalna zawartość witaminy D w suplementach diety

    Maksymalna zawartość witaminy D w suplementach diety

    W styczniu odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowiska dotyczącego zawartości witaminy D możliwej do stosowania w suplementach diety.

  • Niedostateczna aktywność fizyczna Polaków

    Niedostateczna aktywność fizyczna Polaków

    Raport opracowany przez Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk odpowiada na pytanie, jak zwiększyć poziom systematycznej, korzystnej dla zdrowia aktywności fizycznej Polaków. KZP PAN w swoim raporcie analizuje poziom aktywności fizycznej Polaków w różnych grupach wiekowych i o różnym stanie zdrowia na tle innych krajów Europy.

  • Fruktoza może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

    Fruktoza może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

    Częste spożywanie produktów zawierających fruktozę może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – informują naukowcy ze Swansea University w Walii. Ich wnioski opublikowało pismo „Nature Communications".

  • Tłusty Czwartek i pączki okiem naukowców PAN

    Tłusty Czwartek i pączki okiem naukowców PAN

    Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły dawniej świętowaniu końcówki karnawału? Odpowiadają naukowcy z Archiwum PAN w Warszawie i Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

  • Maleje sprzedaż napojów gazowanych

    Maleje sprzedaż napojów gazowanych

    Od wejścia 1 stycznia br. podatku cukrowego maleje sprzedaż napojów gazowanych, a ich średnia cena za litr wzrosła o 23 proc., energetyków o 8 proc. - wynika z danych CMR. Według agencji, napoje gazowane sprzedawane pod marką własną sieci handlowych zdrożały nawet o 45 proc.

  • Najlepsze i najgorsze diety 2021 – raport U.S. News & World Report

    Najlepsze i najgorsze diety 2021 – raport U.S. News & World Report

    Na początku stycznia 2021 roku ukazało się tegoroczne zestawienie najzdrowszych i najskuteczniejszych diet. Specjaliści z zakresu żywienia, leczenia otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych przeanalizowali 39 modeli żywieniowych.

  • Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności

    Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności

    Konsumenci na opakowaniach żywności mogą przeczytać, że np. dany produkt zawiera "Omega-3 dla utrzymania serca w dobrej kondycji”, albo że jest "źródłem magnezu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym”. Naukowcy pomogą konsumentom w zrozumieniu tego rodzaju wskazówek.

  • Spadek aktywności fizycznej podczas pandemii może zwiększyć śmiertelność ludzi

    Spadek aktywności fizycznej podczas pandemii może zwiększyć śmiertelność ludzi

    Spadek aktywności fizycznej podczas pandemii może dodatkowo zwiększyć śmiertelność ludzi - liczba zgonów z różnych przyczyn może wzrosnąć o 1,7 mln rocznie na całym świecie – wynika z analizy, którą publikuje pismo „Frontiers of Endocrinology”.

  • Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski

    Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski

    Zaktualizowane normy żywienia opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przedstawia dr n. rol. Ewa Rychlik.

  • Dieta śródziemnomorska ze szkodliwymi składnikami gorzej działa

    Dieta śródziemnomorska ze szkodliwymi składnikami gorzej działa

    Tzw. dieta śródziemnomorska chroni mózg przed starzeniem, ale czyni to słabiej, jeśli ktoś dodaje do niej niezdrowe składniki - sugeruje nowe badanie. Jednocześnie mózgi osób jedzących głównie „zachodnie” potrawy niewiele korzystają na zdrowych dodatkach.

  • Rusza II edycja programu certyfikacji żywieniowej

    Rusza II edycja programu certyfikacji żywieniowej

    Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rozpoczyna II edycję programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie.

  • Najmłodsze dzieci zjadają dziennie nawet 19 łyżeczek cukru

    Najmłodsze dzieci zjadają dziennie nawet 19 łyżeczek cukru

    Dzieci w Polsce jedzą najwięcej cukru w Europie. Te poniżej 10. roku życia aż 95 g dziennie, czyli 19 łyżeczek – zwrócili uwagę w komunikacie prasowym lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

  • Słodzone napoje zdrożeją od 1 stycznia

    Słodzone napoje zdrożeją od 1 stycznia

    Od 1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących zostanie nałożona opłata cukrowa.

  • Codzienne awokado "uszczęśliwia" mikrobiom jelitowy

    Codzienne awokado "uszczęśliwia" mikrobiom jelitowy

    Codzienne spożywanie jednego awokado korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy - wynika z badań, o których informuje „Journal of Nutrition”.

  • Aktywność fizyczna kluczowa dla złagodzenia objawów menopauzalnych

    Aktywność fizyczna kluczowa dla złagodzenia objawów menopauzalnych

    Regularna aktywność fizyczna pomaga zmniejszyć nasilenie objawów menopauzalnych u kobiet, które przeszły leczenie onkologiczne – informują australijscy naukowcy na łamach czasopisma „Menopause”.

  • Koniec z piramidą żywienia - zalecenia podane na talerzu

    Koniec z piramidą żywienia - zalecenia podane na talerzu

    Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia - ogłoszono podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego. Połowa talerza zapełniona jest warzywami i owocami, jedna ćwiartka zawiera produkty zbożowe, a na ostatniej ćwiartce powinny znaleźć się źródła białka, w tym mięso.

  • Otyłość - choroba cywilizacyjna pogłębiana brakiem rzetelnej edukacji

    Otyłość - choroba cywilizacyjna pogłębiana brakiem rzetelnej edukacji

    Mimo że ok. 25 proc. polskiego społeczeństwa cierpi na otyłość, to jedynie 17 proc. badanych uważa, że jest ona chorobą. Brak edukacji dot. otyłości napędza rozwój tej choroby cywilizacyjnej - podkreślają twórcy kampanii Porozmawiajmy Szczerze o Otyłości.

  • Zmiana diety mogłaby zapobiec 2/3 zgonów z powodu chorób serca

    Zmiana diety mogłaby zapobiec 2/3 zgonów z powodu chorób serca

    Ponad dwóm trzecim zgonów wywołanych chorobami serca można by zapobiec z pomocą zmiany diety. W obszernym badaniu naukowcy sprawdzili wpływ 11 czynników zwiększających zagrożenie.

  • Smartfon i tablet zastępują sport

    Smartfon i tablet zastępują sport

    Zwiększenie o blisko 100 proc. środków publicznych na realizację programów pobudzających aktywność fizyczną dzieci i młodzieży nie przełożyło się na realizację tego celu - informuje Najwyższa Izba Kontroli.

  • Kawę zdrowiej jest pić dopiero po śniadaniu

    Kawę zdrowiej jest pić dopiero po śniadaniu

    1 października przypadał Międzynarodowy Dzień Kawy. Naukowcy właśnie poinformowali, że aby zmniejszyć ryzyko zaburzeń metabolicznych, przed poranną dawką kofeiny lepiej jest zjeść śniadanie.

  • 8 tygodni do zdrowia

    8 tygodni do zdrowia

    To kompletny program profilaktyczno-treningowy. Chcemy rozruszać Polaków. Zachęcić do regularnej aktywności fizycznej, która jest najlepszą inwestycją w dłuższe i zdrowsze życie. Pokażemy jak ćwiczyć bezpiecznie, tak by efekty byłby satysfakcjonujące.

  • Suplementy diety a rak - okiem dietetyka klinicznego

    Suplementy diety a rak - okiem dietetyka klinicznego

    Przed włączeniem jakiejkolwiek suplementacji w trakcie leczenia onkologicznego należy skonsultować się z onkologiem lub dietetykiem specjalizującym się w żywieniu klinicznym - mówi Agnieszka Surwiłło-Snarska, dietetyk kliniczny.

  • We dwoje chudnie się łatwiej

    We dwoje chudnie się łatwiej

    Osoby po ataku serca najskuteczniej chudną wówczas, gdy ich partnerzy również przestrzegają zalecanej diety.

  • Prezydent podpisał ustawę o opłacie cukrowej

    Prezydent podpisał ustawę o opłacie cukrowej

    Ustawę o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów nakładającą m.in. podatek na napoje słodzone podpisał prezydent Andrzej Duda.

  • Lockdown może napędzić epidemię otyłości

    Lockdown może napędzić epidemię otyłości

    Emocjonalny stres, zagrożenie finansowe, brak ruchu i izolacja mogą spowodować eksplozję epidemii otyłości - ostrzegają duńscy eksperci. Potrzebne są działania, które będą jednocześnie chronić przed wirusem i zapewnią zdrowie metaboliczne - dodają.

  • Mleczna czekolada zdrowsza dzięki odpadom

    Mleczna czekolada zdrowsza dzięki odpadom

    Dodatek odpadów z produkcji kawy i orzeszków ziemnych sprawia, że mleczna czekolada staje się zdrowszym pożywieniem – poinformowano podczas wirtualnej sesji American Chemical Society.

  • „Zdrowa” otyłość ważniejsza niż odchudzanie

    „Zdrowa” otyłość ważniejsza niż odchudzanie

    W zmaganiach z otyłością należy dążyć przede wszystkim do tego, żeby być zdrowym, a nie tylko za wszelką ceną starać się zmniejszyć masę ciała – przekonują specjaliści kanadyjscy w najnowszych rekomendacjach.

  • Regularne ćwiczenia na powietrzu mogą zmniejszać ryzyko nadciśnienia, pomimo smogu

    Regularne ćwiczenia na powietrzu mogą zmniejszać ryzyko nadciśnienia, pomimo smogu

    Osoby, które regularnie ćwiczą, mają zwykle mniejsze ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, nawet jeśli mieszkają na obszarach, gdzie zanieczyszczenie powietrza jest stosunkowo wysokie – informuje "Circulation Journal Report”.

  • Dieta bogata w białko, głównie roślinne, to mniejsze ryzyko zgonu

    Dieta bogata w białko, głównie roślinne, to mniejsze ryzyko zgonu

    Analiza opisanych w literaturze naukowej badań wskazała, że odpowiednia ilość białka w diecie, szczególnie roślinnego, obniża ogólne ryzyko śmierci. Prawdopodobnie znaczenie ma jego wpływ na ciśnienie krwi, gospodarkę cholesterolem i glukozą.

  • Ruch, zdrowie i lockdown

    Ruch, zdrowie i lockdown

    Epidemia koronawirusa i ograniczenia związane z koniecznością dystansowania społecznego wpłynęły m.in. na ograniczenie aktywności fizycznej. Eksperci podkreślają, że skutki zdrowotne mniejszej aktywności trzeba analizować w perspektywie długofalowej.

  • W czasie pandemii zadbaj o aktywność

    W czasie pandemii zadbaj o aktywność

    Społeczna izolacja może prowadzić do spadku fizycznej aktywności, co szczególnie szkodzi seniorom. Już 5-10 dni bez wystarczającej fizycznej aktywności powoduje osłabienie mięśni i spadek ich masy. Naukowcy radzą, jak uchronić się przed kłopotami.

  • Roślinna dieta pomaga zdrowiej się starzeć

    Roślinna dieta pomaga zdrowiej się starzeć

    Dieta bogata w warzywa, owoce, zboża i rośliny motylkowe znacząco zmniejsza ryzyko pojawienia się różnorodnych chorób, które grożą ludziom w podeszłym wieku. Spada m.in. zagrożenie cukrzycą, rakiem, zaburzeniami układu krążenia czy chorobą Alzheimera.

  • Kres fragmentarycznej opieki

    Kres fragmentarycznej opieki

    Wprowadzenie podatku cukrowego będzie równoznaczne z początkiem opieki koordynowanej dla osób chorujących na otyłość olbrzymią – deklaruje Adam Niedzielski, prezes NFZ. Eksperci Uczelni Łazarskiego wspólnie z klinicystami przygotowali założenia programu KOS-BAR. Według zapowiedzi płatnika, mógłby on być wdrożony w przyszłym roku.

  • Kolana lubią ruch

    Kolana lubią ruch

    Aktywność fizyczna jest ważna dla naszego narządu ruchu, czyli dla układu mięśniowego zawieszonego na układzie kostno-stawowym, w tym dla największego z naszych stawów: stawu kolanowego! Co lubią, a czego nie lubią kolana? Dlaczego warto o nie dbać? Jakie formy aktywności są polecane? Oto porady ortopedów.

  • Cukier powinien być zakazany

    Cukier powinien być zakazany

    Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Niektóre aminokwasy utrudniają chudnięcie

    Niektóre aminokwasy utrudniają chudnięcie

    Zmniejszając w diecie myszy zawartość dwóch aminokwasów - treoniny i tryptofanu - naukowcy spowodowali, że zwierzęta wydajniej spalały kalorie, przez co chudły bez wysiłku, ale też bez ubytku masy mięśniowej. Odkrycie to może być ważnym krokiem w opracowywaniu nowych metod walki z otyłością.

  • Dieta mieszkańców południowej Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna

    Dieta mieszkańców południowej Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna

    Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny - wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).

  • Szpitale od kuchni

    Szpitale od kuchni

    W październiku 2019 roku Sieć Obywatelska Watchdog Polska zapytała wszystkie szpitale, jak karmią pacjentów. Przedstawiamy raport z analizy odpowiedzi, które przesłały szpitale.

  • Dzięki wypożyczalniom rowerów coraz więcej osób jeździ do pracy jednośladami

    Dzięki wypożyczalniom rowerów coraz więcej osób jeździ do pracy jednośladami

    W miastach, w których działają automatyczne stacje wypożyczania rowerów, wzrasta liczba osób dojeżdżających do pracy na rowerze - wynika z badania naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Wyniki dotyczą sytuacji sprzed wybuchu pandemii COVID-19.

  • Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

    Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

    Spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału dziennie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia tętniczego - wykazało duże międzynarodowe badanie opisane na łamach „BMJ Open Diabetes Research & Care”.

  • 85 proc. dorosłych Polaków chce zwiększyć aktywność fizyczną po epidemii

    85 proc. dorosłych Polaków chce zwiększyć aktywność fizyczną po epidemii

    Aż 85 proc. dorosłych Polaków planuje więcej ćwiczyć po zakończeniu pandemii - wynika z najnowszego sondażu na ten temat, zrealizowanego przez Kantar.

  • Zdrowe śniadanie kobiety w ciąży nie tylko od święta

    Zdrowe śniadanie kobiety w ciąży nie tylko od święta

    Sposób odżywiania kobiety w ciąży ma duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu i zdrowia dziecka w ciągu całego życia. Poznaj wskazówki przygotowane w ramach programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dotyczące potrzeb żywieniowych kobiet w ciąży.

  • Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

    Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

    Według oficjalnego stanowiska FDA, obecnie nie ma dowodów na powiązanie żywności lub opakowań żywności z przenoszeniem COVID-19. Jednak jak już wiemy, wirus SARS-CoV-2 bytuje przez określony czas na powierzchniach, na które dostanie się w wyniku kontaktu osoby zarażonej z danym przedmiotem. Takim przedmiotem może być również żywność i jej opakowania.

  • Skuteczniejsze ćwiczenia na bóle kręgosłupa

    Skuteczniejsze ćwiczenia na bóle kręgosłupa

    Nowy program ćwiczeń stabilizujących kręgosłup lędźwiowy daje trwalsze rezultaty niż dotychczas stosowane metody - poinformowali litewscy naukowcy z Politechniki w Kownie.

  • Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu i innych pokarmów zawierających większe ilości izoflawonoidów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca, szczególnie u młodszych kobiet i tych, które po menopauzie nie przyjmują hormonów – informuje „Circulation”.

  • Polacy faszerują się suplementami diety

    Polacy faszerują się suplementami diety

    Rynek suplementów diety w Polsce był wart w 2017 r. 4,4 mld PLN, a wartość ta dynamicznie rośnie. Choć prawie połowa (48 proc.) Polaków spożywa je regularnie, tylko 27 proc. potrafi je poprawnie zdefiniować.

  • Chirurgia jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości olbrzymiej

    Chirurgia jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości olbrzymiej

    Jedynym skutecznym sposobem leczenia otyłości przekraczającej 35-40 punktów w skali BMI są różnego typu operacje bariatryczne, polegające na zmniejszeniu objętości żołądka – przekonują specjaliści.

  • Programowanie zdrowia, czyli wpływ prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dniach życia na zdrowie teraz i w przyszłości

    Programowanie zdrowia, czyli wpływ prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dniach życia na zdrowie teraz i w przyszłości

    Każda mama marzy o tym, aby jej dziecko było zdrowe i odniosło w życiu sukces. W tym celu wiele z nich szuka sposobu, by niejako zaprogramować przyszłość swojego dziecka. Czy jest to możliwe? Okazuje się, przynajmniej jeśli chodzi o wymiar zdrowotny, że tak: dzięki prawidłowemu żywieniu możemy pomóc w zaprogramowaniu zdrowia naszego dziecka teraz i w jego dorosłości. Jak tego dokonać?

  • Meksyk na naszych ulicach

    Meksyk na naszych ulicach

    Na szczęście nie chodzi mi o strzelaniny ale o… przechodniów. Szczecińscy nastolatkowie wyglądają jak ich meksykańscy rówieśnicy – są grubi i zawsze mają przy sobie colę i czipsy. Mają też podobne problemy ze stawami („rozpoznanie uliczne”). Wyglądają gorzej niż ich rodzice czy dziadkowie. Po prostu Meksyk.

  • Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

    Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

    Opłatę cukrową należy postrzegać w wymiarze celów zdrowia publicznego, a nie fiskalnym. Naszym wspólnym sukcesem będzie systematycznie zmniejszanie się wpływów z tego tytułu – mówi dr Małgorzata Gałązka-Sobotka, dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia na Uczelni Łazarskiego.

  • Szumowski: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ

    Szumowski: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ

    Pieniądze z opłaty cukrowej trafią do Narodowego Funduszu Zdrowia i będą przeznaczone na skutki chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, a także na onkologię - zapewnił w czwartek minister zdrowia Łukasz Szumowski.

  • Cukier, zdrowie i polityka

    Cukier, zdrowie i polityka

    Projekt ustawy wprowadzającej podatek cukrowy popierają eksperci w dziedzinie zdrowia publicznego i WHO – przekonywał w środę w Sejmie wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. Posłowie podczas pierwszego czytania projektu ustawy o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów mieli jednak długą listę pytań i wątpliwości.

  • Deklaracja poparcia dla wprowadzenia opłaty prozdrowotnej

    Deklaracja poparcia dla wprowadzenia opłaty prozdrowotnej

    Narodowy Fundusz Zdrowia przedstawił deklarację poparcia dla wprowadzenia opłaty prozdrowotnej. W dniu publikacji deklarację poparło ponad 500 osób ze środowisk naukowych, przedstawicieli podmiotów leczniczych i organizacji zrzeszających pacjentów. Deklaracja poparcia ma charakter otwarty.

  • Apel pacjentów do premiera

    Apel pacjentów do premiera

    Fundacja MY PACJENCI, wraz z grupą innych organizacji pacjenckich oraz przedstawicielami ruchu Głodni Zmian, poparła projekt wprowadzenia podatku od cukru dodawanego do żywności.

  • "Otyłość to nie tylko problem kosmetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny"

    "Otyłość to nie tylko problem kosmetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny"

    Opłata cukrowa to nie tylko przemawianie do kieszeni konsumentów, ale też zwracanie im uwagi, że ilość cukru w niektórych napojach jest ogromna – powiedział dr Michał Sutkowski z Kolegium Lekarzy Rodzinnych.

  • Ruch na starość – mnóstwo korzyści

    Ruch na starość – mnóstwo korzyści

    Jeśli osoby powyżej 60. roku życia są aktywne fizycznie, to dłużej żyją, mniej chorują, rzadziej mają wypadki i są sprawniejsi umysłowo. To wnioski z analizy wszystkich opublikowanych dotąd przeglądów badań na ten temat.

  • Projekt o opłatach od napojów z cukrem i tzw. małpek przyjęty przez rząd

    Projekt o opłatach od napojów z cukrem i tzw. małpek przyjęty przez rząd

    Projekt związany z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów został, po modyfikacjach wynikających z uwag strony społecznej, przyjęty przez Radę Ministrów. Chcemy, by szybko trafił do Sejmu i zaczął obowiązywać od kwietnia – powiedział wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński.

  • Otyłość trzeba leczyć

    Otyłość trzeba leczyć

    Problem nadwagi dotyczy aż 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet, zaś otyłości 25 proc. mężczyzn i 23 proc. kobiet. – Jesteśmy świadkami sytuacji bez precedensu, niebywałej epidemii – uważa prof. Paweł Bogdański, kierownik Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej UM w Poznaniu.

  • Pracodawcy i związkowcy krytykują podatek cukrowy

    Pracodawcy i związkowcy krytykują podatek cukrowy

    Wszystkie organizacje pracodawców i związków zawodowych reprezentowane w Zespole ds. budżetu, wynagrodzeń i świadczeń socjalnych Rady Dialogu Społecznego krytycznie odniosły się do propozycji rządu wprowadzenia podatku cukrowego.

  • Lekarze PZ popierają podatek od cukru

    Lekarze PZ popierają podatek od cukru

    Producenci alarmują, że nowy podatek uderzy w polską gospodarkę. – Otyłe dzieci to otyli dorośli, obarczeni całą listą chorób – zauważa Wojciech Pacholicki, wiceprezes FPZ. – Jeśli do kogoś nie przemawiają argumenty zdrowotne, niech policzy wieloletnie koszty leczenia chorób wynikających z otyłości.

  • Kogo nie stać na dobre odżywianie, ten wcześniej umiera

    Kogo nie stać na dobre odżywianie, ten wcześniej umiera

    W powszechnie uważanej za zamożny kraj Kanadzie osoby, których nie stać na dobre odżywianie, częściej umierają przedwcześnie - informuje „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ).

  • 1 lutego połączenie IŻŻ i NIZP-PZH

    1 lutego połączenie IŻŻ i NIZP-PZH

    Połączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny to główny cel rozporządzenia, które we wtorek przyjął rząd.

  • Ćwierć miliona użytkowników portalu NFZ z dietami

    Ćwierć miliona użytkowników portalu NFZ z dietami

    Z uruchomionego przez Narodowy Fundusz Zdrowia portalu z darmowymi dietami, korzysta już ćwierć miliona użytkowników. Na zainteresowanych zdrowym odżywianiem czekają tam m.in. propozycje jadłospisów o różnej kaloryczności wraz z przepisami i listą zakupów.

  • MZ: podatek cukrowy przyniesie mniej niż 2 mld zł

    MZ: podatek cukrowy przyniesie mniej niż 2 mld zł

    Podatek cukrowy przyniesie najprawdopodobniej mniej niż zakładane 2 mld zł, ale z pewnością zacznie zmieniać złe nawyki żywieniowe – poinformował minister zdrowia Łukasz Szumowski. Opłata będzie stała, uzależniona od ilości cukru w produktach.

  • Zdrowy styl życia wydłuża czas życia bez chorób

    Zdrowy styl życia wydłuża czas życia bez chorób

    Zdrowy styl życia zapewnia kobietom o 10 lat dłuższy czas życia bez chorób, takich jak rak, schorzenia serca i cukrzyca - wykazały badania amerykańskich specjalistów opublikowane przez „British Medical Journal”. Mężczyźni mogą dzięki temu zyskać 7 dodatkowych "zdrowych" lat.

  • Uwaga na aluminium

    Uwaga na aluminium

    Unikajmy aluminium w jedzeniu i kosmetykach - przestrzegają naukowcy. Ekspozycja na duże ilości tego pierwiastka zwiększa m.in. ryzyko zaburzeń neurologicznych, uszkodzeń nerek, wątroby i kości.

  • Awers i rewers podatku cukrowego

    Awers i rewers podatku cukrowego

    Samo wprowadzenie podatku to prosta operacja. Kluczowe jest kierowanie procesem, w którym podatek jest jednym z wielu elementów mających przynieść konkretne efekty zdrowotne – zmniejszenie odsetka otyłych i obniżenie zachorowalności na choroby związane z nadwagą.

  • Wpływ jedzenia na psychikę - co mówią badania?

    Wpływ jedzenia na psychikę - co mówią badania?

    Żywienie znacząco wpływa na zdrowie psychiczne i samopoczucie, choć wpływ poszczególnych diet jest jeszcze słabo poznany. To wyniki analizy dostępnych badań.

  • Suplementy diety odchudzone z witamin

    Suplementy diety odchudzone z witamin

    Jedna czwarta suplementów diety ma skład niezgodny z deklaracjami producentów – wynika z badań Narodowego Instytutu Leków. W efekcie są w zasadzie bezużyteczne - informuje środowy "Dziennik Gazeta Prawna".

  • Podatki od cukru w napojach? To nie nowość!

    Podatki od cukru w napojach? To nie nowość!

    Irlandia, Francja, Chile, Meksyk, Norwegia, Węgry, Wielka Brytania, Peru... Lista krajów, w których w jakiejś formie wprowadzono podatek od cukru w napojach jest dłuższa, bo znajduje się na niej około 40 państw. Czy Polska dołączy?

  • Suplementy diety - określono maksymalną ilość witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi

    Suplementy diety - określono maksymalną ilość witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi

    Na zebraniu Zespołu ds. Suplementów Diety, które odbyło się w dniu 13 grudnia, określono maksymalne poziomy witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.

  • Menu trzeba narysować na nowo

    Menu trzeba narysować na nowo

    Piramida żywieniowa jest za trudna, więc będzie zamieniona na talerz. Wegetarianie dostaną osobny - informuje w czwartek "Dziennik Gazeta Prawna".

  • Otyłość w wieku średnim może zwiększać ryzyko otępienia u kobiet

    Otyłość w wieku średnim może zwiększać ryzyko otępienia u kobiet

    W przypadku kobiet otyłość w wieku średnim wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otępienia – informuje pismo "Neurology”.

  • Jest nowy wykaz naturalnych wód mineralnych

    Jest nowy wykaz naturalnych wód mineralnych

    136 pozycji znalazło się w wykazie wód uznanych jako naturalne wody mineralne. Obwieszczenie Głównego Inspektora Sanitarnego w tej sprawie opublikowano w Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia.

  • Eksperci chwalą podatek cukrowy

    Eksperci chwalą podatek cukrowy

    Nie milkną komentarze po skierowaniu przez resort zdrowia do konsultacji projektu mającego promować prozdrowotne zachowania Polaków.

  • "Ponosimy porażkę, trzeba zmienić metody"

    "Ponosimy porażkę, trzeba zmienić metody"

    Poparcie idei wprowadzenia daniny zdrowotnej zmierzającej do ograniczenia epidemii nadwagi i otyłości to obowiązek lekarski - napisał Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas w liście do konsultantów krajowych z różnych dziedzin medycyny.

  • Piramida żywieniowa na opakowaniach?

    Piramida żywieniowa na opakowaniach?

    Podatek od cukru ma zostać wprowadzony najwcześniej na przełomie 2021/2022. – Proces ustawodawczy zajmie około roku. Wcześniej trzeba przygotować projekt zmian. Na razie znamy tylko ich kierunek – tłumaczy Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

  • Ćwiczące kobiety żyją dłużej

    Ćwiczące kobiety żyją dłużej

    Panie, które regularnie podejmują intensywny wysiłek fizyczny, znacznie rzadziej umierają z powodu chorób serca, nowotworów i z innych przyczyn. To wynik badania z udziałem prawie 5 tys. kobiet.

  • Start kampanii „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”

    Start kampanii „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”

    Liczba osób z nadwagą i otyłością w Polsce systematycznie rośnie. Dla społeczeństwa to temat na tyle krepujący i wstydliwy, że często nie potrafimy go poruszać. Stąd pomysł na zainaugurowaną w czwartek kampanię „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”, która ma zwiększyć świadomość tej choroby.

  • Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam

    Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam

    Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam tych produktów. W poniedziałek podpisano samoregulację zakładającą m.in. czytelne informowanie, że dany specyfik to suplement diety, który nie ma właściwości leczniczych.

  • Otyłość dziecięca - potrzebna szeroka edukacja i podatek od cukru

    Otyłość dziecięca - potrzebna szeroka edukacja i podatek od cukru

    Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.

  • NIZP-PZH wchłonie IŻŻ

    NIZP-PZH wchłonie IŻŻ

    Włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny jest celem projektu rozporządzenia Rady Ministrów, który został wpisany do wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów na IV kwartał 2019 r.

  • Ustalono maksymalny poziom witamin B1, B2, B12, jodu i kofeiny w suplementach diety

    Ustalono maksymalny poziom witamin B1, B2, B12, jodu i kofeiny w suplementach diety

    Ustalono maksymalne poziomy witamin B1, B2, B12, kwasu pantotenowego, jodu, kofeiny i preparatów z morwy białej w suplementach diety – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

  • Zanieczyszczenia środowiskowe a ryzyko choroby Hashimoto

    Zanieczyszczenia środowiskowe a ryzyko choroby Hashimoto

    Czy zwiększoną częstość zachorowań na choroby autoimmunologiczne, na przykład na chorobę Hashimoto, można tłumaczyć masowym stosowaniem herbicydów w uprawie roślin? Czy poszukuje się wpływu jakichkolwiek czynników środowiskowych?

  • Aktywność fizyczna chroni przed depresją

    Aktywność fizyczna chroni przed depresją

    Osoby z genetyczną skłonnością do depresji mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania dzięki poświęceniu kilku godzin tygodniowo na ćwiczenia fizyczne – wynika z badania zamieszczonego w „Depression and Anxiety”.

  • Operacje bariatryczne zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

    Operacje bariatryczne zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

    Ryzyko choroby nowotworowej zmniejsza się o połowę u osób, którym po operacji bariatrycznej udało się schudnąć o ponad 20 proc. – poinformowano podczas konferencji American Society for Metabolic and Bariatric Surgery w Las Vegas.

  • Nadwaga ciąży gospodarce

    Nadwaga ciąży gospodarce

    Leczenie chorób wynikających z nadwagi kosztuje 52 najbardziej rozwinięte kraje świata 423 mld dolarów rocznie. Jeśli nic się nie zmieni, do 2050 r. przedwcześnie umrze w świecie 92 mln osób, a koszty gospodarek wzrosną o biliony dolarów. Nadwaga to problem także polskiego społeczeństwa i gospodarki.

  • Pora na podatek cukrowy

    Pora na podatek cukrowy

    W związku z narastającym problemem nadwagi i otyłości, w tym dramatycznym pogorszeniem sytuacji wśród dzieci za konieczne uważam podjęcie dyskusji na temat wprowadzenia przepisów prawnych ograniczających spożycie cukru - stwierdził dr hab. n. med. Jarosław Pinkas, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.

  • Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, co trzeci aktywny fizycznie

    Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, co trzeci aktywny fizycznie

    Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, 39 proc. naszych rodaków dostrzega ten problem, jedynie co trzeci jest aktywny fizycznie – wynika z raportu MultiSport Index 2019.

  • Nowe pomysły w walce z otyłością

    Nowe pomysły w walce z otyłością

    Aby zaradzić rosnącemu wskaźnikowi otyłości wśród dzieci należałoby zakazać jedzenia i picia w miejskich autobusach, tramwajach i pociągach - wynika z raportu opublikowanego przez odchodzącą ze stanowiska Sally Davies, naczelną lekarz Wielkiej Brytanii.

  • Nowe wytyczne dot. spożycia mięsa

    Nowe wytyczne dot. spożycia mięsa

    Wysoko cenione czasopismo "Annals of Internal Medicine" opublikowało nowe wytyczne żywieniowe dotyczące konsumpcji mięsa czerwonego i przetworzonego wraz z 5 przeglądami systematycznymi, na podstawie których zalecenia te zostały sformułowane.

  • Rusza akcja "Wrzuć bieg na zdrowie"

    Rusza akcja "Wrzuć bieg na zdrowie"

    Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas i Główny Inspektor Transportu Drogowego Alvin Gajadhur zainaugurowali wspólną akcję "Wrzuć bieg na zdrowie". Skierowana głównie do zawodowych kierowców inicjatywa, ma promować wśród nich zdrowy tryb życia.

  • Sport bardziej pomaga chorym kardiologicznie

    Sport bardziej pomaga chorym kardiologicznie

    Wielu chorych kardiologicznie, np. po zawale, zastanawia się czy może uprawiać sport, tymczasem z najnowszych badań wynika, że wysiłek fizyczny bardziej nawet chroni je przed przedwczesnym zgonem aniżeli ludzi zdrowych.

  • Cieszyński: podatek cukrowy jeszcze nie teraz

    Cieszyński: podatek cukrowy jeszcze nie teraz

    Nie mamy projektów legislacyjnych zmieniających przepisy dot. reklamy słodyczy – powiedział wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. Ocenił też, że nie ma możliwości szybkiego wprowadzenia tzw. podatku cukrowego.

  • Nadwaga zwiększa ryzyko depresji

    Nadwaga zwiększa ryzyko depresji

    Dziesięć kilogramów nadwagi zwiększa ryzyko depresji o 17 procent - informują naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus (Dania). Ich wnioski ukazały się w piśmie "Translational Psychiatry".

  • Niedzielski: zwiększyć akcyzę na napoje słodzone

    Niedzielski: zwiększyć akcyzę na napoje słodzone

    Najbardziej skutecznym sposobem na szybką zmianę stylu życia jest wpływ na portfel – chodzi o prosty mechanizm: obecnie wiele osób sięga po tańsze produkty - mówi prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Adam Niedzielski w wywiadzie udzielonym "Dziennikowi Gazecie Prawnej".

  • 20 lat siedzącego trybu życia to dwukrotnie większe ryzyko zgonu

    20 lat siedzącego trybu życia to dwukrotnie większe ryzyko zgonu

    W trakcie World Congress of Cardiology naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego przedstawili dające do myślenia wyniki wieloletniego badania sprawdzającego wpływ ruchu na zdrowie.

  • Marnowanie żywności

    Marnowanie żywności

    Według raportu FAO z 2013 roku na świecie marnuje się ponad 1,3 mld ton żywności rocznie. Niestety najwięcej odpadów produkują konsumenci.

  • Co najbardziej przyczynia się do poprawy zdrowia?

    Co najbardziej przyczynia się do poprawy zdrowia?

    W ciągu ostatnich trzech lat dwukrotnie wzrósł odsetek wskazań, że kluczowe dla poprawy zdrowia jest regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych. Obecnie sport jest na pierwszym miejscu w hierarchii, a do 2016 roku był na miejscu trzecim lub czwartym.

  • Nieruchawy jak Polak

    Nieruchawy jak Polak

    Polacy wydają coraz więcej na sport i rekreację, ale ich aktywność ruchowa maleje: tylko 28% regularnie uprawia sport, a 56% nie uprawia go w ogóle. Brak aktywności fizycznej przynosi naszej gospodarce 7 mld zł strat rocznie.

  • WHO: mikroplastik w wodzie pitnej to minimalne ryzyko dla zdrowia

    WHO: mikroplastik w wodzie pitnej to minimalne ryzyko dla zdrowia

    Znajdujący się w wodzie pitnej mikroplastik nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, ale niezbędne są kolejne badania – oświadczyła w czwartek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w pierwszym raporcie na ten temat. Zdaniem WHO konieczne jest jednak zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska wyrobami z plastiku.

  • Większość suplementów nie chroni serca, ani nie opóźnia zgonu

    Większość suplementów nie chroni serca, ani nie opóźnia zgonu

    Analiza prawie 300 badań klinicznych pokazała, że prawie żadne suplementy z witaminami, minerałami czy innymi substancjami spożywczymi nie oferują ochrony serca, ani nie zmniejszają ryzyka zgonu. Tylko nieliczne mogą przynieść korzyści, a np. witamina D łączona z wapniem podnosi wręcz ryzyko udaru.

  • Dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

    Dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

    Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.

  • Więcej fast foodów to więcej zawałów

    Więcej fast foodów to więcej zawałów

    Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą badacze. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku 4 dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.

  • Sukces Polaków na tenisowych MŚ Lekarzy

    Sukces Polaków na tenisowych MŚ Lekarzy

    Dużym sukcesem zakończył się udział reprezentantów Polski w 49. Tenisowych Mistrzostwach Świata Lekarzy rozgrywanych w Wilnie. W indywidualnych rozgrywkach polscy medycy zdobyli cztery złote medale.

  • Nie obędzie się bez zmiany diety

    Nie obędzie się bez zmiany diety

    Ludzie gwałtownie przyspieszają nadejście kryzysu klimatycznego - ostrzegają autorzy nowego raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, o którym w piątek pisze "Puls Biznesu".

  • 59% Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą

    59% Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą

    Ponad połowa Polaków (59 proc. Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą, w tym 38 proc. z nadwagą, a 21 proc. z otyłością – wynika z opublikowanych w czwartek wyników badania CBOS. 39 proc. respondentów ma wagę w normie, a 2 proc. - niedowagę.

  • Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

    Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

    Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.

  • Głód i niedożywienie nadal trapią ludzi na świecie

    Głód i niedożywienie nadal trapią ludzi na świecie

    W 2018 roku na świecie głód dotyczył 821,6 mln ludzi, więcej o 11,6 mln niż w roku poprzednim - wynika z opublikowanego wspólnego raportu kilku wyspecjalizowanych agend ONZ, które trzeci rok z rzędu krytykują wzrost głodu i niedożywienia.

  • Określono maksymalną ilość witaminy D w suplementach diety

    Określono maksymalną ilość witaminy D w suplementach diety

    Zespół ds. Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną dawkę witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na 2000 IU, czyli 50 µg.

  • Prof. Michalik: chirurgia bariatryczna to nie kosmetyka

    Prof. Michalik: chirurgia bariatryczna to nie kosmetyka

    W przypadków pacjentów z otyłością leczenie zachowawcze nie jest skuteczne; zadowalające efekty można uzyskać jedynie poprzez operację - ocenił chirurg prof. Maciej Michalik.

  • Przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie

    Przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie

    Masowa produkcja plastiku spowodowała, że materiał ten rozprzestrzenił się po całej planecie. Problemem jest wciąż jego utylizacja. Naukowcy szacują, że przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie, ale wpływ na zdrowie tego faktu pozostaje niejasny.

  • Podatek od cukru i ostrzeżenia na produktach to lepsze wybory żywieniowe

    Podatek od cukru i ostrzeżenia na produktach to lepsze wybory żywieniowe

    Podatki od cukru i specjalne oznaczenia produktów pomagają zmniejszyć jego spożycie – wynika z nowego badania kanadyjskiej uczelni University of Waterloo.

  • Chirurdzy zachwalają zabiegi bariatryczne

    Chirurdzy zachwalają zabiegi bariatryczne

    Prawie 700 tys. osób w naszym kraju ma tzw. otyłość patologiczną wymagającą leczenia chirurgicznego, które pomaga w odchudzaniu, jak i chroni przed poważnymi chorobami – przekonywali w czwartek eksperci. Podkreślono, że pacjentów tych trzeba objąć kompleksową i skoordynowaną opieką.

  • Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Większej masie tkanki tłuszczowej towarzyszą zmiany w budowie mózgu - wynika z badania z udziałem ponad 12 tys osób. Inaczej na większą ilość tłuszczu reaguje organizm kobiet, a inaczej - mężczyzn.

  • Salmonella w łuskanym sezamie

    Salmonella w łuskanym sezamie

    W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.

  • Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".

  • Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.

  • Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".

  • Algorytm optymalnego treningu

    Algorytm optymalnego treningu

    System opracowany na Uniwersytecie Warszawskim na podstawie bieżącej analizy parametrów - takich jak tętno, stężenie cukru we krwi czy poziom adrenaliny - pozwoli dostosowywać poziom aktywności fizycznej do aktualnych możliwości organizmu. Ma automatycznie modyfikować obciążenia, by zawodnik utrzymał się na optymalnym poziomie intensywności treningu.

  • Usuń sól z&nbsp;jadłospisu!<br><small>
Światowy Tydzień Walki z&nbsp;Nadmiernym Spożyciem Soli </small>

    Usuń sól z jadłospisu!
    Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli

    Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

  • Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. W ciągu trzech dekad znacznie wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z USA.

  • Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

  • Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Wykonywanie intensywnych ćwiczeń zwiększających wydolność krążeniowo-oddechową sprzyja dłuższemu życiu - informują naukowcy z Ball State University w Stanach Zjednoczonych na łamach "Journal of American College of Cardiology".

  • Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Osoby przewlekle chore są znacznie mniej aktywne fizycznie niż ich zdrowi rówieśnicy, co pozbawia je korzyści dla zdrowia związanych z ruchem i wysiłkiem - informuje “International Journal of Epidemiology”.

  • Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Odkładający się w jamie brzusznej tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko chorób serca i innych poważnych problemów. Na szczęście ćwiczenia fizyczne zmniejszają jego ilość lepiej niż leki.

  • Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z&nbsp;produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska lepiej pobudza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, niż dieta zawierająca produkty pochodzenie zwierzęcego – sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Najlepszy sprzęt nie zastąpi odpowiedniej wiedzy i umiejętności oszacowania ryzyka lawinowego – powiedziała przewodnik tatrzański i koordynator akcji „Lawinowe ABC” Agnieszka Szymaszek.

  • E-sport – pot, łzy i&nbsp;przetrenowanie

    E-sport – pot, łzy i przetrenowanie

    E-zawodnicy cierpią na dolegliwości podobne to tych, jakich doświadczają piłkarze czy lekkoatleci. Najczęściej są to różnego typu bóle, problemy ze wzrokiem czy snem. Nie można ich lekceważyć.

  • Szczupli dzięki genom

    Szczupli dzięki genom

    To cechy genetyczne sprawiają, że niektórym osobom bycie szczupłym przychodzi z łatwością – informuje czasopismo „PLOS Genetics”.

  • Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i&nbsp;wysiłek fizyczny

    Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny

    Sposób odżywiania się jest równie ważny, jak sen i wysiłek fizyczny, dlatego jako postawę nowej piramidy zdrowego żywienia dla dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się – powiedział prof. Mirosław Jarosz podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.

  • Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie – wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

  • Po schodach do zdrowia

    Po schodach do zdrowia

    Nawet krótkotrwałe epizody wchodzenia po schodach w ciągu dnia korzystnie wpływają na stan zdrowia - informuje pismo "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.

  • Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych

    Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych

    Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego i z mniejsza ogólne ryzyko zgonu - przypominają naukowcy, zalecając spożycie co najmniej 25-29 g tej substancji dziennie.

  • Poprzez stawki podatkowe państwo może promować zdrową żywność

    Poprzez stawki podatkowe państwo może promować zdrową żywność

    Poprzez stawki podatkowe, np. VAT, państwo może promować konsumpcję zdrowej żywności, ale narzędzia te nie są w Polsce efektywnie wykorzystywane - wynika z opublikowanego w czwartek raportu firmy doradczej Crido.

  • NIK: „E” w&nbsp;żywności bez kontroli

    NIK: „E” w żywności bez kontroli

    Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK.

  • Połowa Polaków stara się jeść w&nbsp;święta zdrowiej

    Połowa Polaków stara się jeść w święta zdrowiej

    Połowa Polaków przygotowując świąteczne potrawy stara się, żeby były zdrowsze, np. dbając o jakość składników, rodzaj tłuszczów do smażenia i pieczenia, czy zastępując tradycyjne składniki zdrowszymi i mniej kalorycznymi – wynika z badania pt. „Zdrowe święta”.

  • Czym pachną święta?

    Czym pachną święta?

    Święta kojarzą się z zapachem korzennych pierniczków i pomarańczy z goździkiem. Kolejne charakterystyczne dla tego okresu zapachy to cynamon i kardamon. A jakie jeszcze? Poniżej znajdują się informacje dotyczące aromatycznych świątecznych przypraw.

  • Rusza kampania "Nie serwuj sobie choroby"

    Rusza kampania "Nie serwuj sobie choroby"

    Pod hasłem "Nie serwuj sobie choroby" rusza kampania, której celem jest zwrócenie uwagi na problem otyłości i wynikających z niej konsekwencji. Statystyki mówią, że co trzeci dorosły i co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę lub jest otyłe.

  • Epidemia otyłości – wyzwanie dla Polski

    Epidemia otyłości – wyzwanie dla Polski

    Z inicjatywy marszałka Stanisława Karczewskiego w Senacie 3 grudnia dyskutowano o tym, jak diagnozować i leczyć otyłość. Wskazywano m.in. na potrzebę opracowania standardów organizacyjnych opieki nad chorymi z otyłością olbrzymią, przygotowania wytycznych i zaleceń postępowania diagnostyczno-terapeutycznego oraz ustalenia świadczeń gwarantowanych.

  • Podatek zmniejsza spożycie napojów słodzonych

    Podatek zmniejsza spożycie napojów słodzonych

    Podatek na napoje słodzone istotnie zmniejsza ich konsumpcję – to wniosek z najnowszych badań ekonomicznych.

  • Szybki wzrost BMI we wczesnym dzieciństwie a&nbsp;ryzyko trwałej otyłości

    Szybki wzrost BMI we wczesnym dzieciństwie a ryzyko trwałej otyłości

    W internetowej edycji czasopisma "The New England Journal of Medicine" (NEJM) opublikowano próbę wyjaśnienia czy podatność na rozwój trwałej otyłości występuje u dzieci w określonym wieku.

  • Uwaga na suplementy z&nbsp;zielonej herbaty

    Uwaga na suplementy z zielonej herbaty

    Reklamowane są jako remedium na wiele dolegliwości. Ale niektórym mogą bardzo zaszkodzić. Boleśnie przekonał się o tym pewien Amerykanin, którego uratowało przeszczepienie wątroby.

  • Chorzów – eksperci szukają skutecznych dróg walki z&nbsp;otyłością u&nbsp;dzieci

    Chorzów – eksperci szukają skutecznych dróg walki z otyłością u dzieci

    Aktywność fizyczna, odpowiednia dieta, właściwa opieka lekarska, w skrajnych przypadkach operacja zmniejszenia żołądka – to niektóre sposoby zapobiegania i leczenia otyłości u dzieci, o których od piątku będą dyskutować w Chorzowie (Śląskie) specjaliści z różnych dziedzin medycyny.

  • Jakie sporty uprawiają Polacy?

    Jakie sporty uprawiają Polacy?

    Sześciu na dziesięciu badanych (61%) deklaruje, że w ciągu ostatniego roku uprawiało sport. Ranking najpopularniejszych aktywności fizycznych otwiera jazda na rowerze (44% ankietowanych jeździło na rowerze w ostatnim roku), na drugim miejscu sytuuje się pływanie (20%), a na trzecim – turystyka piesza (14%).

  • Za 25 lat otyłość będzie częstszą przyczyną zgonów niż palenie tytoniu

    Za 25 lat otyłość będzie częstszą przyczyną zgonów niż palenie tytoniu

    Cancer Research UK alarmuje, że otyłość za 25 lat będzie w Wielkiej Brytanii częstszą przyczyną zgonów wśród kobiet, niż palenie tytoniu. U mężczyzn również to nastąpi, ale nieco później.

  • Kawa ma właściwości profilaktyczne i&nbsp;przedłuża życie

    Kawa ma właściwości profilaktyczne i przedłuża życie

    Obwiniana o powodowanie licznych chorób kawa nie tylko okazała się niewinna, ale ma właściwości profilaktyczne i przedłuża życie – przekonywali eksperci podczas konferencji zorganizowanej w środę w Warszawie przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).

  • Jogurty słodsze od coli

    Jogurty słodsze od coli

    Nawet “organiczne“ jogurty mogą zawierać więcej cukru niż napoje typu cola - wynika z badań opublikowanych przez pismo „BMJ Open”.

  • Ruch jest lekiem

    Ruch jest lekiem

    O 25 tys. rocznie mogłaby się zmniejszyć w naszym kraju liczba zgonów, gdyby co drugi nieaktywny Polak więcej ćwiczył – przekonywali we wtorek specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie.

  • Mody żywieniowe mogą być niezdrowe

    Mody żywieniowe mogą być niezdrowe

    Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.

  • 38% Polaków w&nbsp;ogóle nieaktywnych fizycznie

    38% Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie

    Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.

  • Weganie i&nbsp;wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Weganie i wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Najnowsze badania potwierdzają, że weganie i wegetarianie częściej cieszą się lepszym zdrowiem, ale nie ma dowodów, że żyją dłużej – informuje „BBC News”.

627 artykułów - strona 1 z 4

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Covid - aktualne dane
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.