×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Aktualności

  • Profilaktyka i leczenie otyłości przerosły system

    Profilaktyka i leczenie otyłości przerosły system

    System opieki zdrowotnej nie zapewniał kompleksowej opieki osobom cierpiącym na nadwagę, otyłość czy ich powikłania – wskazuje NIK.

  • "Weekendowi wojownicy" też mogą schudnąć

    "Weekendowi wojownicy" też mogą schudnąć

    Wytyczne WHO zalecają, aby dorośli podejmowali co najmniej 150 minut tygodniowo umiarkowanej aktywności fizycznej, 75 minut tygodniowo intensywnej aktywności fizycznej lub równoważną kombinację obu intensywności.

  • Czy znajdziemy coś zdrowego w pączku?

    Czy znajdziemy coś zdrowego w pączku?

    Najlepiej usmażyć pączki samemu albo wybrać – jeśli mamy szansę – takie z owocową konfiturą i przyrządzane mniej tradycyjnie, czyli nie na smalcu – radzi dr Katarzyna Wolnicka.

  • Żywienie w szkole pod lupą NIK

    Żywienie w szkole pod lupą NIK

    Na zły stan zdrowia Polaków wpływ ma niewłaściwa dieta i niezdrowy styl życia. Choć świadomość społeczeństwa w tym obszarze rośnie – są też rozwiązania i nawet pieniądze, by ten stan rzeczy odmienić – to brakuje efektywnej współpracy i praktycznego wdrażania istniejących rozwiązań.

  • Żaden system nie zastąpi edukacji

    Żaden system nie zastąpi edukacji

    Podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Cukrzycy eksperci wysunęli wniosek o zakazanie funkcjonowania systemu Nutri-Score (również w wersji poprawionej) na polskim rynku, aż do potwierdzenia jego skuteczności przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

  • Szansa na opanowanie epidemii otyłości

    Szansa na opanowanie epidemii otyłości

    Po raz pierwszy dostaliśmy leki skuteczne i bezpieczne w zmaganiach z otyłością – zaznacza prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych WUM.

  • Najzdrowsze diety 2024 (śródziemnomorska, DASH, fleksitariańska)

    Najzdrowsze diety 2024 (śródziemnomorska, DASH, fleksitariańska)

    Jak co roku, amerykański „U.S. News & World Report” opublikował wyniki plebiscytu na najzdrowsze diety 2024 roku. Ranking przygotowywany jest przez 43 ekspertów w dziedzinie żywienia, otyłości, cukrzycy, chorób serca i psychodietetyki.

  • Odsetek nieaktywnych Polaków stale rośnie

    Odsetek nieaktywnych Polaków stale rośnie

    Zbyt mała aktywność sportowa Polaków staje się coraz większym problemem. Przynajmniej 30–50% dorosłych Polaków dostarcza organizmowi za mało ruchu. Generuje to ogromne koszty społeczne i ekonomiczne – wskazują eksperci PAN.

  • Mniej hospitalizacji, gdy ludzie są sprawniejsi

    Mniej hospitalizacji, gdy ludzie są sprawniejsi

    Osoby, które utrzymują lub zwiększają swoją wydolność aerobową, są mniej narażone na hospitalizację w przyszłości, zwłaszcza jeśli były hospitalizowane wcześniej. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Göteborgu.

  • Nie ma jednej cudownej metody leczenia otyłości

    Nie ma jednej cudownej metody leczenia otyłości

    Kwestia świadomości, chęci podjęcia współpracy i wreszcie zgody na trzymanie reżimu wyznaczonego po operacji bariatrycznej jest kluczem do osiągnięcia sukcesu – mówi prof. Wojciech Lisik, krajowy konsultant transplantologii klinicznej.

  • Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko depresji?

    Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko depresji?

    Regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko depresji. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeanalizowali dane dotyczące dużej grupy dorosłych Brytyjczyków.

  • Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka o Nutri-Score

    Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka o Nutri-Score

    System Nutri-Score w odniesieniu do wielu produktów spożywczych może stymulować prozdrowotne zachowania konsumentów, ale nie powinien być stosowany obligatoryjnie – czytamy w stanowisku Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.

  • 14-godzinny post poprawia sytość, nastrój i sen

    14-godzinny post poprawia sytość, nastrój i sen

    Jedzenie w dziesięciogodzinnym oknie wiąże się z większą energią i lepszym nastrojem oraz mniejszym natężeniem głodu, pokazują nowe wyniki największego tego rodzaju badania naukowego w Wielkiej Brytanii.

  • Co dalej z pacjentami z otyłością olbrzymią?

    Co dalej z pacjentami z otyłością olbrzymią?

    Dla 700 tys. Polaków chorujących na otyłość olbrzymią szansą był unikatowy na skalę światową pilotażowy program KOS-BAR. Czy będzie kontynuowany?

  • Polacy tyją w zatrważającym tempie

    Polacy tyją w zatrważającym tempie

    24 października obchodziliśmy dzień poświęcony walce z otyłością. Lekarze POZ na co dzień leczą takich pacjentów i wiedzą, co jest dla nich największym problemem.

  • Zapobieganie otyłości okiem nastolatków

    Zapobieganie otyłości okiem nastolatków

    Młodzież właściwie nie dostrzega działań ze strony szkoły czy państwa, które promowałyby aktywność fizyczną poza zajęciami obowiązkowymi.

  • Kraków – rewolucja żywieniowa w SU

    Kraków – rewolucja żywieniowa w SU

    Szpital Uniwersytecki planuje prawdziwą rewolucję w żywieniu pacjentów. Już za kilka miesięcy uruchomiony zostanie program „Pacjent wybiera”, dzięki któremu osoby hospitalizowane same zdecydują, co zjedzą na śniadanie, obiad czy kolację.

  • Niepewny los programu KOS-BAR

    Niepewny los programu KOS-BAR

    Nie wiemy, co z leczeniem w ramach KOS-BAR od stycznia 2024 r. Co proponować chorym kwalifikowanym do zabiegów po 1 października 2023 r.? – zastanawiał się prof. Piotr Major.

  • WHO zaleca ograniczanie spożycia sodu

    WHO zaleca ograniczanie spożycia sodu

    Zmniejszenie spożycia soli kuchennej, glutaminianu sodu i sodu w produktach przetworzonych uratuje życie siedmiu milionom osób – ocenia WHO i dodaje, że państwa członkowskie nie wdrażają związanych z tym zaleceń.

  • Sanepid sprawdził szpitalne jedzenie

    Sanepid sprawdził szpitalne jedzenie

    Szpitale nadal często nie rozpieszczają pacjentów dietą – wynika z kontroli przeprowadzonych w 2022 roku przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

  • Dieta przyjaźniejsza dla planety wydłuża życie

    Dieta przyjaźniejsza dla planety wydłuża życie

    Jak wykazały badania, dieta przyjazna dla środowiska - oparta na roślinach, w tym warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, olejach roślinnych - zmniejsza o 25 proc. ryzyko zgonu z różnych przyczyn.

  • Otyłość – zmień spojrzenie

    Otyłość – zmień spojrzenie

    Nowa odsłona kampanii edukacyjnej „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”

  • Wielkanocna dieta z niskim indeksem glikemicznym

    Wielkanocna dieta z niskim indeksem glikemicznym

    Kulinarny e-book z wielkanocnymi potrawami z niskim indeksem glikemicznym. Zachęcamy do dietetycznej alternatywy dla tradycyjnych potraw świątecznych.

  • Dieta śródziemnomorska wspiera serce kobiet

    Dieta śródziemnomorska wspiera serce kobiet

    Według obszernej analizy dostępnych badań tzw. dieta śródziemnomorska średnio o 25 proc. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także redukuje ryzyko śmierci u kobiet.

  • Skuteczność owoców kiwi w leczeniu zaparć

    Skuteczność owoców kiwi w leczeniu zaparć

    Na co wskazują wyniki badań? Czy chorym z zaparciem warto zalecać spożywanie owoców kiwi?

  • Uwaga na metabolizm kofeiny

    Uwaga na metabolizm kofeiny

    U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant rs762551 genu CYP1A2.

  • Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023

    Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023

    Dieta stanowi nieodzowny element terapii cukrzycy. Ma ona na celu uzyskanie i utrzymanie prawidłowego (bliskiego normy) stężenia glukozy, lipidów i lipoprotein we krwi, optymalnych wartości ciśnienia tętniczego oraz pożądanej masy ciała.
    Poniżej przedstawiamy stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego – szczegółowe zalecenia dietetyczne

  • Niedożywienie w otyłości

    Niedożywienie w otyłości

    Wydawać by się mogło, że problem niedożywienia dotyczy wyłącznie osób, które cierpią na niedowagę. Niewielu z nas ma świadomość, że zagrożone nim mogą być także osoby o prawidłowej masie ciała, a nawet te, których BMI wykracza znacznie ponad normę.

  • Picie kawy a długość życia

    Picie kawy a długość życia

    Praca opublikowana w European Journal of Preventive Cardiology wskazuje, że picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie może wydłużać życie i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

  • Dobry pomysł na nowy rok

    Dobry pomysł na nowy rok

    Zwiększenie aktywności fizycznej, które wiele osób ma w planach w ramach noworocznych postanowień, to dobry pomysł, bo ruch oddziałuje na nasz organizm prozdrowotnie – powiedział fizjoterapeuta dr n. med. Kamil Klupiński z Łodzi.

  • Znakowanie produktów wartością odżywczą

    Znakowanie produktów wartością odżywczą

    Choć w założeniu tego rodzaju oznaczenie ma sprzyjać promowaniu dobrych nawyków żywieniowych, w praktyce cel ten nie jest spełniony – mówi dr hab. Mariusz Panczyk.

  • Szkodliwe zmiany w opłacie cukrowej?

    Szkodliwe zmiany w opłacie cukrowej?

    Instytut Staszica ostrzega, że zmiany, proponowane pod pretekstem prac porządkujących pobór opłat, mogą mieć negatywne skutki dla branży rolno-spożywczej.

  • Czy MZ walczy z otyłością u dzieci?

    Czy MZ walczy z otyłością u dzieci?

    Corocznie przybywać będzie około 400 tys. dzieci z nadwagą – stwierdziła posłanka Urszula Nowogórska, która zapytała resort zdrowia, czy planowane są programy mające na celu walkę z tym zjawiskiem.

  • Wpływ napojów energetyzujących na zdrowie dzieci

    Wpływ napojów energetyzujących na zdrowie dzieci

    W MZ trwają analizy możliwości wprowadzenia ograniczeń picia napojów energetyzujących przez osoby poniżej 16. roku życia – poinformował wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

  • Polscy naukowcy opracowali narzędzie do oceny właściwości immunomodulujących diety

    Polscy naukowcy opracowali narzędzie do oceny właściwości immunomodulujących diety

    Polscy naukowcy opracowali indeks POLA - dzięki któremu możliwe jest oszacowanie, czy dana osoba dostarcza wraz z dietą odpowiednią ilość składników niezbędnych do optymalnego funkcjonowania układu immunologicznego.

  • Nowy przedmiot na uczelniach medycznych

    Nowy przedmiot na uczelniach medycznych

    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie oraz Uniwersytet Medyczny w Lublinie dołączają w tym roku akademickim do grona uczelni w Polsce, których studenci mają obowiązkowe zajęcia z leczenia żywieniowego.

  • Zalecenia nie wystarczą

    Zalecenia nie wystarczą

    Efekt leczenia niefarmakologicznego u pacjentów chorujących na otyłość zwykle wynosi 3-5 proc. utraty wyjściowej masy ciała i często nie jest utrzymywany – stwierdził prof. Paweł Bogdański.

  • Światowy Dzień Walki z Otyłością

    Światowy Dzień Walki z Otyłością

    Co czwarty Polak jest otyły, a ponad połowa ma nadwagę. O czym warto pamiętać w Światowy Dzień Walki z Otyłością - i nie tylko? Wraz z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej zapraszamy na podsumowanie najważniejszych informacji.

  • Naukowcy rzucają wyzwanie problemowi otyłości

    Naukowcy rzucają wyzwanie problemowi otyłości

    Polska boryka się z plagą nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w 2025 roku 26% kobiet i 30% mężczyzn będzie zmagać się z problemem otyłości, która uznawana jest za chorobę cywilizacyjną.

  • Jak skomponować drugie śniadanie do szkoły

    Jak skomponować drugie śniadanie do szkoły

    Co spakować dziecku do szkoły, żeby jego drugie śniadanie było smaczne i zdrowe? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów na odżywcze posiłki i wskazówki, jak je przygotować

  • Czy wysiłek umysłowy pozwala spalać kalorie?

    Czy wysiłek umysłowy pozwala spalać kalorie?

    Dla kogoś, kto nie przepada za porannym bieganiem, ale lubi rozwiązywać łamigłówki przy śniadaniu, taka możliwość byłaby idealna. Ale czy to prawda? Zapytano o to neurobiolożkę Petrę Ritter.

  • Kawa a profilaktyka chorób cywilizacyjnych

    Kawa a profilaktyka chorób cywilizacyjnych

    Kawa pita w rozsądnej ilości, czyli między trzema a czterema filiżankami dziennie, wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie i zdrowie naszego mikrobiomu jelitowego – mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Jak dotrzeć do uboższych, by poprawili dietę?

    Jak dotrzeć do uboższych, by poprawili dietę?

    Dzięki kampaniom prozdrowotnym coraz więcej osób poprawia nawyki żywieniowe, ale są spore różnice w diecie pomiędzy różnymi grupami społecznymi, to zaś przekłada się na ich stan zdrowia.

  • Świat je niewiele zdrowiej niż w ubiegłym wieku

    Świat je niewiele zdrowiej niż w ubiegłym wieku

    Jak wykazały badania przeprowadzone w 185 krajach, w skali globalnej diety nie są obecnie dużo zdrowsze niż 30 lat temu.

  • Jazda na rowerze a ryzyko zgonu u chorych na cukrzycę – badanie EPIC

    Jazda na rowerze a ryzyko zgonu u chorych na cukrzycę – badanie EPIC

    Jazda na rowerze to nie tylko przyjemność. Wspomaga także pracę serca i układu krwionośnego. Najnowsze badania wskazują, że regularne korzystanie z roweru, może także zmniejszać ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

  • Wykorzystaj lato na aktywność

    Wykorzystaj lato na aktywność

    Masz postanowienie, by więcej się ruszać, ale wciąż nie możesz wprowadzić go w życie? Lato jest świetną porą, by zacząć

  • Regularność ważniejsza niż intensywność ćwiczeń

    Regularność ważniejsza niż intensywność ćwiczeń

    Niewielka ilość codziennej aktywności fizycznej jest najkorzystniejszym podejściem, jeśli chodzi o budowanie siły mięśni – informuje najnowszy „Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports”.

  • Pij więcej wody

    Pij więcej wody

    Nasze ciało składa się w około 70 procentach z wody, którą szybko tracimy szczególnie latem. Jak zatem dbać o odpowiednie nawodnienie i dlaczego jest to tak ważne?

  • Opłata cukrowa. Dobrze, że jest, ale...

    Opłata cukrowa. Dobrze, że jest, ale...

    W przyszłym roku w budżecie NFZ wpływy z opłaty cukrowej połączono z wpływami z akcyzy alkoholowej. Organizacje pacjentów obawiają się, że to dodatkowy czynnik, który ułatwi rozpływanie się „słodkich” pieniędzy w systemie, w efekcie czego nie będą one precyzyjnie wydawane na potrzeby przede wszystkich chorych z cukrzycą.

  • Kampania #Żyj dobrze

    Kampania #Żyj dobrze

    Zadbaj o siebie! Odbuduj swoje zdrowie po pandemii COVID-19! Rozkwitaj dobrym życiem! To hasła przewodnie nowej kampanii prozdrowotnej, która będzie realizowana przez najbliższy miesiąc.

  • Konferencja on-line projektu PREVENTOMICS

    Konferencja on-line projektu PREVENTOMICS

    29.04.2022 w godzinach 9:15–14:15 odbędzie się konferencja on-line podsumowująca efekty projektu PREVENTOMICS

  • Na co idą pieniądze z opłaty cukrowej

    Na co idą pieniądze z opłaty cukrowej

    W 2021 r. do Narodowego Funduszu Zdrowia trafiło ponad 1,42 mld zł z opłaty cukrowej. Ponad 1 mld zł przeznaczono na refundację produktów leczniczych stosowanych w leczeniu cukrzycy – wynika z pisma Funduszu do ministra zdrowia.

  • WHO: powinniśmy być ostrożni

    WHO: powinniśmy być ostrożni

    Nie możemy nagle powiedzieć, że przestajemy się przejmować i nie ma już żadnego ryzyka – mówi dr Paloma Cuchi, przedstawicielka Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce. Jak podkreśla, trudno w tej chwili prognozować scenariusze dalszego rozwoju pandemii COVID-19.

  • Pacjentów wymagających opieki bariatrycznej przybywa

    Pacjentów wymagających opieki bariatrycznej przybywa

    Pacjentów wymagających interwencji bariatrycznej przybywa, bo w Polsce, podobnie jak w innych krajach wysokorozwiniętych, otyłość staje się coraz powszechniejszym problemem. Jak jesteśmy przygotowani do tego wyzwania?

  • Raport dotycząci pozostałości pestycydów stwierdzanych w produktach spożywczych

    Raport dotycząci pozostałości pestycydów stwierdzanych w produktach spożywczych

    Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2019 roku – raport NIZP PZH – PIB

  • Sport może opóźnić niektóre skutki starzenia się

    Sport może opóźnić niektóre skutki starzenia się

    Osoby, które lubią się ruszać, mają w późnym wieku więcej komórek macierzystych w mięśniach, które dzięki temu są sprawniejsze. Wystarczą nawet niewielkie dawki ćwiczeń – przekonują autorzy pracy opublikowanej na łamach „The Journal of Physiology”.

  • Bezglutenowa pomoc dla osób z Ukrainy

    Bezglutenowa pomoc dla osób z Ukrainy

    Opiekujesz się osobą, która uciekła z Ukrainy przez wojnę i jest na diecie bezglutenowej? Chcesz wspomóc osoby na takiej diecie w Ukrainie? Zwróć się do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

  • Dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022

    Dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022

    Jak co roku, amerykański miesięcznik „U.S. News & World Report" opublikował wyniki plebiscytu na najzdrowsze diety 2022 roku. Ranking przygotowywany jest przez 27 ekspertów w dziedzinie żywienia, otyłości, cukrzycy, chorób serca i psychodietetyki.

  • Mniej kalorii to dłuższe życie i lepsza odporność

    Mniej kalorii to dłuższe życie i lepsza odporność

    W czasie trwającego dwa lata badania ochotnicy ograniczali liczbę przyjmowanych kalorii o 14 proc. W efekcie ich układ odpornościowy zaczął silniej działać, a metabolizm zmienił się tak, że sprzyjał dłuższemu życiu.

  • (Nie)kontrolowane suplementy diety

    (Nie)kontrolowane suplementy diety

    Nawet przez kilka lat nieświadomi zagrożenia nabywcy mogli kupować niebezpieczne dla zdrowia suplementy diety. Kontrola NIK pokazała, że system nadzoru nad wprowadzaniem takich produktów na rynek nie zapewnił konsumentom właściwej ochrony.

  • RPP ws. stosowania wlewów witaminowych

    RPP ws. stosowania wlewów witaminowych

    Podawanie wlewów witaminowych bez uprzedniego wykonania badań potwierdzających wystąpienie deficytu w zakresie substancji odżywczych, witamin i biopierwiastków, które są zawarte w ordynowanych pacjentom produktach leczniczych, narusza zbiorowe prawa pacjentów do świadczeń zdrowotnych zgodnych z aktualną wiedzą medyczną – zaznacza RPP.

  • "Do powrotu na stok należy się przygotować"

    "Do powrotu na stok należy się przygotować"

    Do uprawiania sportów zimowych trzeba się starannie przygotować – przypomina fizjoterapeuta Andrzej Kępczyński. Bez przygotowania ryzyko kontuzji jest znacznie wyższe, podkreśla.

  • Kuchnia zimą

    Kuchnia zimą

    Zimą zmienia się nasz sposób odżywiania – mamy dostęp do mniejszej ilości owoców i warzyw, potrzebujemy też więcej energii, żeby się ogrzać. Jak wówczas jeść zdrowo?

  • Gorzka czekolada poprawia nastrój

    Gorzka czekolada poprawia nastrój

    Codzienne spożywanie 30 gramów gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85 proc. może poprawić nasz nastrój poprzez zapewnienie różnorodności mikrobioty jelitowej i możliwość modyfikacji składu mikrobiomu jelitowego - odkryli koreańscy naukowcy.

  • Nie leczymy 99% chorych na otyłość

    Nie leczymy 99% chorych na otyłość

    Jak przekonuje dr hab. Mariusz Wyleżoł, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, obesitologia powinna czerpać przykład z onkologii i do postawionych celów terapeutycznych dążyć wszelkimi możliwymi metodami leczenia.

  • Chcemy jeść zdrowo?

    Chcemy jeść zdrowo?

    W 2021 roku jedynie 17% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków - połowę każdego ich posiłku stanowiły warzywa i owoce. 57% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. U 37% pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć to za mało). 20% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

  • Ścieżka pacjenta z otyłością

    Ścieżka pacjenta z otyłością

    Osoba chorująca na otyłość musi sobie zadać fundamentalne pytanie, czy chce się leczyć zachowawczo, czy chce dodatkowo poddać się chirurgicznemu leczeniu otyłości.

  • Otyłość i nadwaga u dzieci – coraz większy problem, coraz mniej skuteczne działania

    Otyłość i nadwaga u dzieci – coraz większy problem, coraz mniej skuteczne działania

    NIK o dostępności profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.

  • Izolacja jako wzmacniacz problemów żywieniowych

    Izolacja jako wzmacniacz problemów żywieniowych

    Życie w warunkach społecznego dystansu i poczucia zagrożenia ze strony SARS-CoV-2 przyniosło w społeczeństwie szereg niekorzystnych zmian żywieniowych i pogłębiło istniejące już problemy.

  • Otyłość odbiera mięśniom energię

    Otyłość odbiera mięśniom energię

    Nowe badania wyjaśniły mechanizm wpływu otyłości na mięśnie szkieletowe i pozwoliły znaleźć potencjalne lekarstwo – informuje pismo „Autophagy”.

  • Wybory żywieniowe niekoniecznie na zdrowie

    Wybory żywieniowe niekoniecznie na zdrowie

    Jemy za mało owoców i warzyw, stronimy od ryb i pełnoziarnistego pieczywa, za to zbyt często na polskich talerzach ląduje czerwone mięso.

  • Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego

    Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego

    Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego - ustalili naukowcy z Monachium. Niezdrowe odżywianie wpływa bowiem na sygnalizację metaboliczną, co prowadzi do nadmiernego wzrostu komórek macierzystych jelit i ostatecznie zwiększa ryzyko zachorowania tego typu nowotwory.

  • Jesienna dieta na lepszą odporność

    Jesienna dieta na lepszą odporność

    Jesień w pełni, a wraz z nią szczyt zachorowań na grypę i przeziębienie. Jak wzmocnić odporność, by nie dać się chorobom?

  • Praca zdalna pomogła ograniczyć część niezdrowych nawyków

    Praca zdalna pomogła ograniczyć część niezdrowych nawyków

    Jedna trzecia Polaków pozytywnie ocenia zmiany, jakie w ciągu ostatniego półtora roku zaszły w ich diecie i nawykach żywieniowych – wynika z badania Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku i SW Research.

  • 700 tys. Polaków cierpi z powodu otyłości olbrzymiej

    700 tys. Polaków cierpi z powodu otyłości olbrzymiej

    Zaniedbaniem można nazwać nadwagę, to jest coś, co umyka nam i umyka lekarzom pierwszego kontaktu. Do otyłości dochodzi głównie przez czynniki środowiskowe, rzadziej genetyczne czy hormonalne – tłumaczy mgr Ludmiła Podgórska, ekspertka kampanii społecznej „W Nowym Kształcie”.

  • Żywieniowe podejście do otyłości

    Żywieniowe podejście do otyłości

    W ubiegłą niedzielę (24.10) obchodziliśmy Światowy Dzień Zwalczania Otyłości. Z tej okazji dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec opracowała zalecenia wizualizowane w formie talerza żywieniowego, czyli zgodnie z najnowszymi wytycznymi IŻŻ i WHO.

  • Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

    Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku we współpracy z Narodowym Instytutem Kardiologii kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (NIKard) opracowali bazę zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach.

  • 
Szkolą wuefistów, by mogli zadbać o uczniów

    Szkolą wuefistów, by mogli zadbać o uczniów

    Nie chodzi jedynie o to, że dziecko zaokrągliło się w czasie nauki zdalnej. Często nie wiemy, jakie jest podłoże takiego stanu. I dlatego ważna jest współpraca wuefisty z lekarzami – o szkoleniach dla nauczycieli wychowania fizycznego i edukacji wczesnoszkolnej z Dolnego Śląska i Opolszczyzny opowiada dr Ireneusz Cichy, prorektor ds. organizacyjnych i współpracy z otoczeniem wrocławskiej AWF.

  • Popularny niskokaloryczny środek słodzący może nasilać apetyt

    Popularny niskokaloryczny środek słodzący może nasilać apetyt

    Według nowego badania, sukraloza - jeden z niskokalorycznych środków słodzących może nasilać chęć jedzenia u kobiet oraz u osób otyłych. Jej stosowanie może więc niektórym szkodzić, zamiast pomagać - wynika z artykułu, który publikuje JAMA Network Open.

  • MZ: 67% nastolatków spożywa napoje energetyzujące, w tym 16% dość często

    MZ: 67% nastolatków spożywa napoje energetyzujące, w tym 16% dość często

    Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska odpowiadał w czwartek w Sejmie na pytania posłów PiS Jarosława Gonciarza i Jerzego Bieleckiego na temat dostępności i spożywania napojów energetycznych dzieci i młodzieży.

  • Otyłość zaczyna się od głowy

    Otyłość zaczyna się od głowy

    Fala otyłości przybiera na sile – dzisiaj 25%, a według prognoz NFZ za 4 lata już 30% społeczeństwa będzie otyła. Otyłość można śmiało uznać za chorobę, której rozwój jest ściśle powiązany z globalnym rozwojem cywilizacyjnym. Jednocześnie wzrasta świadomość i wiedza na temat samej choroby i jej konsekwencji zdrowotnych.

  • Jak postępować z niejadkiem?

    Jak postępować z niejadkiem?

    Naukowcy z Australii ustalili, co wpływa na preferencje żywieniowe dzieci poniżej 10. roku życia i jakie są najlepsze oraz najgorsze sposoby, aby zachęcić je do zróżnicowanego jedzenia. Swoje wnioski opublikowali na łamach pisma „International Journal of Environmental Research and Public Health”.

  • Dieta z dużą ilością warzyw i owoców skuteczna w profilaktyce wielu chorób

    Dieta z dużą ilością warzyw i owoców skuteczna w profilaktyce wielu chorób

    W kwietniu 2021 roku w „Circulation” ukazała się analiza danych 2 dużych badań epidemiologicznych. Do badania włączono wyłącznie osoby, u których na początku obserwacji nie stwierdzono cukrzycy, nowotworów ani chorób układu sercowo-naczyniowego.

  • SUM - zajęcia na fantomach żywieniowych

    SUM - zajęcia na fantomach żywieniowych

    Zajęcia z zakresu żywienia medycznego na fantomach żywieniowych zorganizuje w rozpoczynającym się z początkiem października nowym roku akademickim Śląski Uniwersytetu Medyczny w Katowicach.

  • Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Usuwanie słodyczy i innych niezdrowych produktów z kas i końcowych odcinków pobliskich alejek oraz umieszczanie owoców i warzyw w pobliżu wejść do sklepów skłania klientów do dokonywania zdrowszych zakupów żywności - informuje pismo "PLOS Medicine".

  • "Zjawisko bulimii powoli narasta"

    "Zjawisko bulimii powoli narasta"

    Osoba, która ma bulimię, bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z którą ciężko jest poradzić sobie samemu – mówi psychiatra Michał Feldman.

  • Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Z raportu Fundacji Republikańskiej ”Otyłość epidemią XXI wieku” wynika, że koszty bezpośrednie otyłości (świadczenia zdrowotne i koszty leków, stosowanych głównie w terapii powikłań otyłości, a także programy profilaktyczne) stanowią około 5 mld złotych rocznie. Koszty pośrednie, choć trudne do oszacowania (wynikające z absencji w pracy, utraconych podatków lub dochodów), wynoszą około 10 mld zł rocznie.

  • Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych

    Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych

    Polacy dostrzegają już co prawda związek między tym co jedzą, a tym, jak się czują. Natomiast wciąż trudno im przełożyć tę wiedzę na praktykę – zauważa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, współzałożycielka fundacji Kobiety bez diety.

  • Big data w walce z otyłością dzieci

    Big data w walce z otyłością dzieci

    Innowacyjny projekt nauki obywatelskiej pokazał, w jaki sposób duże zbiory danych mogą pomóc w opracowaniu i wdrożeniu strategii walki z otyłością wśród dzieci.

  • "Otyłość odcina nam kartki z kalendarza"

    "Otyłość odcina nam kartki z kalendarza"

    Na otyłość cierpi już co czwarty Polak, ale tylko 80% osób ma świadomość, że otyłość to choroba. Od lat w Polsce i na świecie panuje przekonanie, że otyłość to defekt natury estetycznej, a osoby z otyłością są same sobie winne.

  • Metabolizm bez zmian od 20. do 60. roku życia

    Metabolizm bez zmian od 20. do 60. roku życia

    Metabolizmu nie można winić za większą skłonność do tycia, jest on na tym samym poziomie od 20. do 60. roku życia. A spowalnia dopiero, gdy zaczynamy się starzeć – wynika z najnowszych badań opublikowanych przez „Science".

  • Tłusta dieta może szkodzić sercu za sprawą jelitowych bakterii

    Tłusta dieta może szkodzić sercu za sprawą jelitowych bakterii

    Według nowych badań na zwierzętach zbyt dużo tłuszczu zaburza pracę komórek w jelicie, co prowadzi do rozwoju niekorzystnych bakterii. One z kolei wydzielają związek, który uszkadza naczynia krwionośne.

  • Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

    Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

    Największe z dotychczas przeprowadzonych badań nie wykazało związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem kawy a arytmią – informuje pismo „JAMA Internal Medicine”.

  • "Musimy patrzeć na żywienie bardzo szeroko"

    "Musimy patrzeć na żywienie bardzo szeroko"

    Żywienie w szpitalach powinno być pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb indywidualnych pacjenta. Prawidłowe żywienie ma ogromne znaczenie w procesie zdrowienia – wskazują specjaliści.

  • Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

    Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

    Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych – odkryli hiszpańscy naukowcy.

  • MZ wprowadzi program opieki nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej

    MZ wprowadzi program opieki nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej

    Będzie pilotażowy program w zakresie opieki specjalistycznej nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej - powiedział w poniedziałek w TVP Info wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

  • „Dieta DASH – plan działania” – nowa książka w naszej księgarni internetowej

    „Dieta DASH – plan działania” – nowa książka w naszej księgarni internetowej

    W pozycji tej w przystępny sposób omówiono zasady zdrowego żywienia wraz z konkretnymi wskazówkami jak realizować dietę DASH. W książce znalazł się ponadto jadłospis na 28 dni wraz z przepisami.

  • Ćwiczenia aerobowe poprawiają funkcje poznawcze u osób starszych

    Ćwiczenia aerobowe poprawiają funkcje poznawcze u osób starszych

    Trening aerobowy ma korzystny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie mózgu u starszych osób o podwyższonym ryzyku rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Po raz pierwszy potwierdzono to za pomocą mierzalnego biomarkera - czytamy w najnowszym „Frontiers in Endocrinology”.

  • Jak pomóc konsumentom robić zdrowsze zakupy spożywcze?

    Jak pomóc konsumentom robić zdrowsze zakupy spożywcze?

    Nad tą kwestią od dawna zastanawiają się naukowcy i medycy na całym świecie, co ma związek z chęcią przeciwdziałania narastającej epidemii otyłości i innych chorób dietozależnych.

  • Program kompleksowej opieki medycznej dla chorych na otyłość olbrzymią leczoną chirurgicznie

    Program kompleksowej opieki medycznej dla chorych na otyłość olbrzymią leczoną chirurgicznie

    Program kompleksowej opieki medycznej dla chorych na otyłość olbrzymią leczoną chirurgicznie KOS-BAR zostanie formalnie uruchomiony w przyszłym tygodniu – poinformował w środę minister zdrowia Adam Niedzielski.

  • Dwa główne powody przejadania się

    Dwa główne powody przejadania się

    Ludzie, którzy jedzą szybciej lub biorą większe kęsy, zjadają podczas posiłku więcej. Te dwa czynniki oraz dodatkowo wielkość wyjściowej porcji mają znaczenie, jeśli chodzi o przejadanie się - dowiedli naukowcy z Pensylwanii.

  • Barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny

    Barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171), stosowany często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia, nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.

  • Więcej grzybów w diecie to mniejsze ryzyko raka

    Więcej grzybów w diecie to mniejsze ryzyko raka

    Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę - pokazuje analiza dostępnych badań na ten temat. Odpowiada za to m.in. ergotioneina - aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.

  • Nowe przepisy ograniczają dopuszczalną ilość tłuszczów trans

    Nowe przepisy ograniczają dopuszczalną ilość tłuszczów trans

    Od kwietnia obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu produktów z wysoką zawartością tłuszczów trans, czyli izomerów trans kwasów tłuszczowych. Składnik ten – mogący prowadzić np. do chorób serca – znajduje się m.in. w ciastkach, słonych przekąskach czy margarynach i zdaniem WHO przyczynia się do przedwczesnej śmierci nawet 500 tys. osób rocznie.

  • Zmiany masy ciała i stopnia aktywności fizycznej Polaków w pierwszym okresie pandemii (wiosna–jesień 2020 r.)

    Zmiany masy ciała i stopnia aktywności fizycznej Polaków w pierwszym okresie pandemii (wiosna–jesień 2020 r.)

    O wynikach raportu NIZP-PZH „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania 2020” pisze dr n. med. Anna Poznańska.

  • Zdrowa dieta i ćwiczenia w dzieciństwie to niższy poziom lęku i zwiększona masa mózgu w dorosłości

    Zdrowa dieta i ćwiczenia w dzieciństwie to niższy poziom lęku i zwiększona masa mózgu w dorosłości

    Młode myszy, którym w pierwszych miesiącach życia zapewniono zdrową dietę i nakłaniano do częstych ćwiczeń, jako dorosłe osobniki wykazywały niższy poziom lęku, wzrost masy mięśniowej i zwiększoną masę mózgu - odkryli naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside.

  • Otyłość to choroba, a operacje bariatryczne obarczone są niskim ryzykiem powikłań

    Otyłość to choroba, a operacje bariatryczne obarczone są niskim ryzykiem powikłań

    Otyłość to przewlekła choroba, a nie przypadłość estetyczna, można i należy ją leczyć operacyjnie. Zabiegi bariatryczne obarczone są niskim ryzykiem powikłań, warto się im poddać jak najszybciej – przekonuje chirurg bariatra Rafał Mulek z Wrocławia.

  • 42 proc. Polaków przytyło podczas pandemii

    42 proc. Polaków przytyło podczas pandemii

    W trakcie pandemii Polacy znacznie ograniczyli aktywność fizyczną. Przyczyniło się to w dużym stopniu do tycia mieszkańców naszego kraju. Aż 42 proc. z nas przybrało na wadze średnio 5,7 kg – wynika z sondażu Ipsos COVID 365+

  • Mocna kawa przed treningiem może pomóc spalić tkankę tłuszczową

    Mocna kawa przed treningiem może pomóc spalić tkankę tłuszczową

    Spożycie kofeiny na 30 minut przed treningiem wysiłkowym przyspiesza spalanie tłuszczu – informują hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie, których wnioski publikuje „Journal of International Society of Sports Nutrition”.

  • Ratownictwo gotowe na otyłość olbrzymią?

    Ratownictwo gotowe na otyłość olbrzymią?

    Coraz większa liczba pacjentów z nadwagą i otyłością wymusza odpowiednie przygotowanie systemu zdrowia także pod względem sprzętu wykorzystywanego do opieki nad tymi pacjentami w ratownictwie.

  • NFZ wprowadził Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH

    NFZ wprowadził Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH

    Na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia pojawił się Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH. Jak powiedziała Barbara Pawlos, rzecznik opolskiego oddziału NFZ, najnowsza wersja programu uwzględnia potrzeby najmłodszych - w wieku od 4 do 17 lat.

  • Sałata i szpinak "budują" mięśnie

    Sałata i szpinak "budują" mięśnie

    Spożywanie jednej porcji warzyw liściastych dziennie pozytywnie wpływa na siłę mięśni nóg i może zmniejszać ryzyko upadków w podeszłym wieku – przekonują naukowcy z Edith Cowan University w Australii.

  • Otyłość a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

    Otyłość a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

    Jedną z prawdopodobnych przyczyn ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19 u osób otyłych jest związany z otyłością przewlekły stan zapalny, który zaburza prawidłową odpowiedź immunologiczną i wpływa na proces krzepnięcia krwi.

  • Prawidłowe żywienie ważne również po zakończeniu terapii onkologicznej

    Prawidłowe żywienie ważne również po zakończeniu terapii onkologicznej

    Odpowiednie żywienie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, bardzo ważne jest w czasie leczenie onkologicznego, ale zapomina się, że jest ono istotne także po zakończeniu terapii – przekonuje chirurg onkolog dr n. med. Paweł Kabata.

  • Niewystarczający poziom aktywności fizycznej Polaków

    Niewystarczający poziom aktywności fizycznej Polaków

    Zalecaną, regularną aktywność fizyczną podejmuje obecnie 1 na 20 mieszkańców naszego kraju.

  • Pandemia COVID-19 sprzyja epidemii otyłości

    Pandemia COVID-19 sprzyja epidemii otyłości

    Znaczenie tegorocznego Światowego Dnia Otyłości wybrzmiewa podwójnym echem: nie dość, że pandemia COVID-19 zagraża szczególnie osobom otyłym, to jeszcze obostrzenia epidemiczne sprzyjają ograniczeniom w aktywności fizycznej i w efekcie „przybieraniu na wadze”.

  • Jak post wpływa na organizm? Czy poszczenie w obecnych czasach ma sens i jest bezpieczne?

    Jak post wpływa na organizm? Czy poszczenie w obecnych czasach ma sens i jest bezpieczne?

    Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość dotyczy 400 mln osób dorosłych na świecie, natomiast nadwagę ma ponad 1,6 mld. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy także Polaków, bo według danych CBOS z 2019 roku aż 38% z nas ma nadwagę, a u 21% występuje otyłość.

  • Maksymalna zawartość witaminy D w suplementach diety

    Maksymalna zawartość witaminy D w suplementach diety

    W styczniu odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowiska dotyczącego zawartości witaminy D możliwej do stosowania w suplementach diety.

  • Niedostateczna aktywność fizyczna Polaków

    Niedostateczna aktywność fizyczna Polaków

    Raport opracowany przez Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk odpowiada na pytanie, jak zwiększyć poziom systematycznej, korzystnej dla zdrowia aktywności fizycznej Polaków. KZP PAN w swoim raporcie analizuje poziom aktywności fizycznej Polaków w różnych grupach wiekowych i o różnym stanie zdrowia na tle innych krajów Europy.

  • Fruktoza może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

    Fruktoza może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

    Częste spożywanie produktów zawierających fruktozę może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – informują naukowcy ze Swansea University w Walii. Ich wnioski opublikowało pismo „Nature Communications".

  • Tłusty Czwartek i pączki okiem naukowców PAN

    Tłusty Czwartek i pączki okiem naukowców PAN

    Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły dawniej świętowaniu końcówki karnawału? Odpowiadają naukowcy z Archiwum PAN w Warszawie i Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

  • Maleje sprzedaż napojów gazowanych

    Maleje sprzedaż napojów gazowanych

    Od wejścia 1 stycznia br. podatku cukrowego maleje sprzedaż napojów gazowanych, a ich średnia cena za litr wzrosła o 23 proc., energetyków o 8 proc. - wynika z danych CMR. Według agencji, napoje gazowane sprzedawane pod marką własną sieci handlowych zdrożały nawet o 45 proc.

  • Najlepsze i najgorsze diety 2021 – raport U.S. News & World Report

    Najlepsze i najgorsze diety 2021 – raport U.S. News & World Report

    Na początku stycznia 2021 roku ukazało się tegoroczne zestawienie najzdrowszych i najskuteczniejszych diet. Specjaliści z zakresu żywienia, leczenia otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych przeanalizowali 39 modeli żywieniowych.

  • Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności

    Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności

    Konsumenci na opakowaniach żywności mogą przeczytać, że np. dany produkt zawiera "Omega-3 dla utrzymania serca w dobrej kondycji”, albo że jest "źródłem magnezu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym”. Naukowcy pomogą konsumentom w zrozumieniu tego rodzaju wskazówek.

  • Spadek aktywności fizycznej podczas pandemii może zwiększyć śmiertelność ludzi

    Spadek aktywności fizycznej podczas pandemii może zwiększyć śmiertelność ludzi

    Spadek aktywności fizycznej podczas pandemii może dodatkowo zwiększyć śmiertelność ludzi - liczba zgonów z różnych przyczyn może wzrosnąć o 1,7 mln rocznie na całym świecie – wynika z analizy, którą publikuje pismo „Frontiers of Endocrinology”.

  • Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski

    Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski

    Zaktualizowane normy żywienia opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przedstawia dr n. rol. Ewa Rychlik.

  • Dieta śródziemnomorska ze szkodliwymi składnikami gorzej działa

    Dieta śródziemnomorska ze szkodliwymi składnikami gorzej działa

    Tzw. dieta śródziemnomorska chroni mózg przed starzeniem, ale czyni to słabiej, jeśli ktoś dodaje do niej niezdrowe składniki - sugeruje nowe badanie. Jednocześnie mózgi osób jedzących głównie „zachodnie” potrawy niewiele korzystają na zdrowych dodatkach.

  • Rusza II edycja programu certyfikacji żywieniowej

    Rusza II edycja programu certyfikacji żywieniowej

    Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rozpoczyna II edycję programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie.

  • Najmłodsze dzieci zjadają dziennie nawet 19 łyżeczek cukru

    Najmłodsze dzieci zjadają dziennie nawet 19 łyżeczek cukru

    Dzieci w Polsce jedzą najwięcej cukru w Europie. Te poniżej 10. roku życia aż 95 g dziennie, czyli 19 łyżeczek – zwrócili uwagę w komunikacie prasowym lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

  • Słodzone napoje zdrożeją od 1 stycznia

    Słodzone napoje zdrożeją od 1 stycznia

    Od 1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących zostanie nałożona opłata cukrowa.

  • Codzienne awokado "uszczęśliwia" mikrobiom jelitowy

    Codzienne awokado "uszczęśliwia" mikrobiom jelitowy

    Codzienne spożywanie jednego awokado korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy - wynika z badań, o których informuje „Journal of Nutrition”.

  • Aktywność fizyczna kluczowa dla złagodzenia objawów menopauzalnych

    Aktywność fizyczna kluczowa dla złagodzenia objawów menopauzalnych

    Regularna aktywność fizyczna pomaga zmniejszyć nasilenie objawów menopauzalnych u kobiet, które przeszły leczenie onkologiczne – informują australijscy naukowcy na łamach czasopisma „Menopause”.

  • Koniec z piramidą żywienia - zalecenia podane na talerzu

    Koniec z piramidą żywienia - zalecenia podane na talerzu

    Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia - ogłoszono podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego. Połowa talerza zapełniona jest warzywami i owocami, jedna ćwiartka zawiera produkty zbożowe, a na ostatniej ćwiartce powinny znaleźć się źródła białka, w tym mięso.

  • Otyłość - choroba cywilizacyjna pogłębiana brakiem rzetelnej edukacji

    Otyłość - choroba cywilizacyjna pogłębiana brakiem rzetelnej edukacji

    Mimo że ok. 25 proc. polskiego społeczeństwa cierpi na otyłość, to jedynie 17 proc. badanych uważa, że jest ona chorobą. Brak edukacji dot. otyłości napędza rozwój tej choroby cywilizacyjnej - podkreślają twórcy kampanii Porozmawiajmy Szczerze o Otyłości.

  • Zmiana diety mogłaby zapobiec 2/3 zgonów z powodu chorób serca

    Zmiana diety mogłaby zapobiec 2/3 zgonów z powodu chorób serca

    Ponad dwóm trzecim zgonów wywołanych chorobami serca można by zapobiec z pomocą zmiany diety. W obszernym badaniu naukowcy sprawdzili wpływ 11 czynników zwiększających zagrożenie.

  • Smartfon i tablet zastępują sport

    Smartfon i tablet zastępują sport

    Zwiększenie o blisko 100 proc. środków publicznych na realizację programów pobudzających aktywność fizyczną dzieci i młodzieży nie przełożyło się na realizację tego celu - informuje Najwyższa Izba Kontroli.

  • Kawę zdrowiej jest pić dopiero po śniadaniu

    Kawę zdrowiej jest pić dopiero po śniadaniu

    1 października przypadał Międzynarodowy Dzień Kawy. Naukowcy właśnie poinformowali, że aby zmniejszyć ryzyko zaburzeń metabolicznych, przed poranną dawką kofeiny lepiej jest zjeść śniadanie.

  • 8 tygodni do zdrowia

    8 tygodni do zdrowia

    To kompletny program profilaktyczno-treningowy. Chcemy rozruszać Polaków. Zachęcić do regularnej aktywności fizycznej, która jest najlepszą inwestycją w dłuższe i zdrowsze życie. Pokażemy jak ćwiczyć bezpiecznie, tak by efekty byłby satysfakcjonujące.

  • Suplementy diety a rak - okiem dietetyka klinicznego

    Suplementy diety a rak - okiem dietetyka klinicznego

    Przed włączeniem jakiejkolwiek suplementacji w trakcie leczenia onkologicznego należy skonsultować się z onkologiem lub dietetykiem specjalizującym się w żywieniu klinicznym - mówi Agnieszka Surwiłło-Snarska, dietetyk kliniczny.

  • We dwoje chudnie się łatwiej

    We dwoje chudnie się łatwiej

    Osoby po ataku serca najskuteczniej chudną wówczas, gdy ich partnerzy również przestrzegają zalecanej diety.

  • Prezydent podpisał ustawę o opłacie cukrowej

    Prezydent podpisał ustawę o opłacie cukrowej

    Ustawę o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów nakładającą m.in. podatek na napoje słodzone podpisał prezydent Andrzej Duda.

  • Lockdown może napędzić epidemię otyłości

    Lockdown może napędzić epidemię otyłości

    Emocjonalny stres, zagrożenie finansowe, brak ruchu i izolacja mogą spowodować eksplozję epidemii otyłości - ostrzegają duńscy eksperci. Potrzebne są działania, które będą jednocześnie chronić przed wirusem i zapewnią zdrowie metaboliczne - dodają.

  • Mleczna czekolada zdrowsza dzięki odpadom

    Mleczna czekolada zdrowsza dzięki odpadom

    Dodatek odpadów z produkcji kawy i orzeszków ziemnych sprawia, że mleczna czekolada staje się zdrowszym pożywieniem – poinformowano podczas wirtualnej sesji American Chemical Society.

  • „Zdrowa” otyłość ważniejsza niż odchudzanie

    „Zdrowa” otyłość ważniejsza niż odchudzanie

    W zmaganiach z otyłością należy dążyć przede wszystkim do tego, żeby być zdrowym, a nie tylko za wszelką ceną starać się zmniejszyć masę ciała – przekonują specjaliści kanadyjscy w najnowszych rekomendacjach.

  • Regularne ćwiczenia na powietrzu mogą zmniejszać ryzyko nadciśnienia, pomimo smogu

    Regularne ćwiczenia na powietrzu mogą zmniejszać ryzyko nadciśnienia, pomimo smogu

    Osoby, które regularnie ćwiczą, mają zwykle mniejsze ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, nawet jeśli mieszkają na obszarach, gdzie zanieczyszczenie powietrza jest stosunkowo wysokie – informuje "Circulation Journal Report”.

  • Dieta bogata w białko, głównie roślinne, to mniejsze ryzyko zgonu

    Dieta bogata w białko, głównie roślinne, to mniejsze ryzyko zgonu

    Analiza opisanych w literaturze naukowej badań wskazała, że odpowiednia ilość białka w diecie, szczególnie roślinnego, obniża ogólne ryzyko śmierci. Prawdopodobnie znaczenie ma jego wpływ na ciśnienie krwi, gospodarkę cholesterolem i glukozą.

  • Ruch, zdrowie i lockdown

    Ruch, zdrowie i lockdown

    Epidemia koronawirusa i ograniczenia związane z koniecznością dystansowania społecznego wpłynęły m.in. na ograniczenie aktywności fizycznej. Eksperci podkreślają, że skutki zdrowotne mniejszej aktywności trzeba analizować w perspektywie długofalowej.

  • W czasie pandemii zadbaj o aktywność

    W czasie pandemii zadbaj o aktywność

    Społeczna izolacja może prowadzić do spadku fizycznej aktywności, co szczególnie szkodzi seniorom. Już 5-10 dni bez wystarczającej fizycznej aktywności powoduje osłabienie mięśni i spadek ich masy. Naukowcy radzą, jak uchronić się przed kłopotami.

  • Roślinna dieta pomaga zdrowiej się starzeć

    Roślinna dieta pomaga zdrowiej się starzeć

    Dieta bogata w warzywa, owoce, zboża i rośliny motylkowe znacząco zmniejsza ryzyko pojawienia się różnorodnych chorób, które grożą ludziom w podeszłym wieku. Spada m.in. zagrożenie cukrzycą, rakiem, zaburzeniami układu krążenia czy chorobą Alzheimera.

  • Kres fragmentarycznej opieki

    Kres fragmentarycznej opieki

    Wprowadzenie podatku cukrowego będzie równoznaczne z początkiem opieki koordynowanej dla osób chorujących na otyłość olbrzymią – deklaruje Adam Niedzielski, prezes NFZ. Eksperci Uczelni Łazarskiego wspólnie z klinicystami przygotowali założenia programu KOS-BAR. Według zapowiedzi płatnika, mógłby on być wdrożony w przyszłym roku.

  • Kolana lubią ruch

    Kolana lubią ruch

    Aktywność fizyczna jest ważna dla naszego narządu ruchu, czyli dla układu mięśniowego zawieszonego na układzie kostno-stawowym, w tym dla największego z naszych stawów: stawu kolanowego! Co lubią, a czego nie lubią kolana? Dlaczego warto o nie dbać? Jakie formy aktywności są polecane? Oto porady ortopedów.

  • Cukier powinien być zakazany

    Cukier powinien być zakazany

    Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Niektóre aminokwasy utrudniają chudnięcie

    Niektóre aminokwasy utrudniają chudnięcie

    Zmniejszając w diecie myszy zawartość dwóch aminokwasów - treoniny i tryptofanu - naukowcy spowodowali, że zwierzęta wydajniej spalały kalorie, przez co chudły bez wysiłku, ale też bez ubytku masy mięśniowej. Odkrycie to może być ważnym krokiem w opracowywaniu nowych metod walki z otyłością.

  • Dieta mieszkańców południowej Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna

    Dieta mieszkańców południowej Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna

    Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny - wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).

  • Szpitale od kuchni

    Szpitale od kuchni

    W październiku 2019 roku Sieć Obywatelska Watchdog Polska zapytała wszystkie szpitale, jak karmią pacjentów. Przedstawiamy raport z analizy odpowiedzi, które przesłały szpitale.

  • Dzięki wypożyczalniom rowerów coraz więcej osób jeździ do pracy jednośladami

    Dzięki wypożyczalniom rowerów coraz więcej osób jeździ do pracy jednośladami

    W miastach, w których działają automatyczne stacje wypożyczania rowerów, wzrasta liczba osób dojeżdżających do pracy na rowerze - wynika z badania naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Wyniki dotyczą sytuacji sprzed wybuchu pandemii COVID-19.

  • Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

    Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

    Spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału dziennie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia tętniczego - wykazało duże międzynarodowe badanie opisane na łamach „BMJ Open Diabetes Research & Care”.

  • 85 proc. dorosłych Polaków chce zwiększyć aktywność fizyczną po epidemii

    85 proc. dorosłych Polaków chce zwiększyć aktywność fizyczną po epidemii

    Aż 85 proc. dorosłych Polaków planuje więcej ćwiczyć po zakończeniu pandemii - wynika z najnowszego sondażu na ten temat, zrealizowanego przez Kantar.

  • Zdrowe śniadanie kobiety w ciąży nie tylko od święta

    Zdrowe śniadanie kobiety w ciąży nie tylko od święta

    Sposób odżywiania kobiety w ciąży ma duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu i zdrowia dziecka w ciągu całego życia. Poznaj wskazówki przygotowane w ramach programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dotyczące potrzeb żywieniowych kobiet w ciąży.

  • Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

    Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

    Według oficjalnego stanowiska FDA, obecnie nie ma dowodów na powiązanie żywności lub opakowań żywności z przenoszeniem COVID-19. Jednak jak już wiemy, wirus SARS-CoV-2 bytuje przez określony czas na powierzchniach, na które dostanie się w wyniku kontaktu osoby zarażonej z danym przedmiotem. Takim przedmiotem może być również żywność i jej opakowania.

  • Skuteczniejsze ćwiczenia na bóle kręgosłupa

    Skuteczniejsze ćwiczenia na bóle kręgosłupa

    Nowy program ćwiczeń stabilizujących kręgosłup lędźwiowy daje trwalsze rezultaty niż dotychczas stosowane metody - poinformowali litewscy naukowcy z Politechniki w Kownie.

  • Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu i innych pokarmów zawierających większe ilości izoflawonoidów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca, szczególnie u młodszych kobiet i tych, które po menopauzie nie przyjmują hormonów – informuje „Circulation”.

  • Polacy faszerują się suplementami diety

    Polacy faszerują się suplementami diety

    Rynek suplementów diety w Polsce był wart w 2017 r. 4,4 mld PLN, a wartość ta dynamicznie rośnie. Choć prawie połowa (48 proc.) Polaków spożywa je regularnie, tylko 27 proc. potrafi je poprawnie zdefiniować.

  • Chirurgia jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości olbrzymiej

    Chirurgia jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości olbrzymiej

    Jedynym skutecznym sposobem leczenia otyłości przekraczającej 35-40 punktów w skali BMI są różnego typu operacje bariatryczne, polegające na zmniejszeniu objętości żołądka – przekonują specjaliści.

  • Programowanie zdrowia, czyli wpływ prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dniach życia na zdrowie teraz i w przyszłości

    Programowanie zdrowia, czyli wpływ prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dniach życia na zdrowie teraz i w przyszłości

    Każda mama marzy o tym, aby jej dziecko było zdrowe i odniosło w życiu sukces. W tym celu wiele z nich szuka sposobu, by niejako zaprogramować przyszłość swojego dziecka. Czy jest to możliwe? Okazuje się, przynajmniej jeśli chodzi o wymiar zdrowotny, że tak: dzięki prawidłowemu żywieniu możemy pomóc w zaprogramowaniu zdrowia naszego dziecka teraz i w jego dorosłości. Jak tego dokonać?

  • Meksyk na naszych ulicach

    Meksyk na naszych ulicach

    Na szczęście nie chodzi mi o strzelaniny ale o… przechodniów. Szczecińscy nastolatkowie wyglądają jak ich meksykańscy rówieśnicy – są grubi i zawsze mają przy sobie colę i czipsy. Mają też podobne problemy ze stawami („rozpoznanie uliczne”). Wyglądają gorzej niż ich rodzice czy dziadkowie. Po prostu Meksyk.

  • Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

    Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

    Opłatę cukrową należy postrzegać w wymiarze celów zdrowia publicznego, a nie fiskalnym. Naszym wspólnym sukcesem będzie systematycznie zmniejszanie się wpływów z tego tytułu – mówi dr Małgorzata Gałązka-Sobotka, dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia na Uczelni Łazarskiego.

  • Szumowski: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ

    Szumowski: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ

    Pieniądze z opłaty cukrowej trafią do Narodowego Funduszu Zdrowia i będą przeznaczone na skutki chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, a także na onkologię - zapewnił w czwartek minister zdrowia Łukasz Szumowski.

  • Cukier, zdrowie i polityka

    Cukier, zdrowie i polityka

    Projekt ustawy wprowadzającej podatek cukrowy popierają eksperci w dziedzinie zdrowia publicznego i WHO – przekonywał w środę w Sejmie wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. Posłowie podczas pierwszego czytania projektu ustawy o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów mieli jednak długą listę pytań i wątpliwości.

  • Deklaracja poparcia dla wprowadzenia opłaty prozdrowotnej

    Deklaracja poparcia dla wprowadzenia opłaty prozdrowotnej

    Narodowy Fundusz Zdrowia przedstawił deklarację poparcia dla wprowadzenia opłaty prozdrowotnej. W dniu publikacji deklarację poparło ponad 500 osób ze środowisk naukowych, przedstawicieli podmiotów leczniczych i organizacji zrzeszających pacjentów. Deklaracja poparcia ma charakter otwarty.

  • Apel pacjentów do premiera

    Apel pacjentów do premiera

    Fundacja MY PACJENCI, wraz z grupą innych organizacji pacjenckich oraz przedstawicielami ruchu Głodni Zmian, poparła projekt wprowadzenia podatku od cukru dodawanego do żywności.

  • "Otyłość to nie tylko problem kosmetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny"

    "Otyłość to nie tylko problem kosmetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny"

    Opłata cukrowa to nie tylko przemawianie do kieszeni konsumentów, ale też zwracanie im uwagi, że ilość cukru w niektórych napojach jest ogromna – powiedział dr Michał Sutkowski z Kolegium Lekarzy Rodzinnych.

  • Ruch na starość – mnóstwo korzyści

    Ruch na starość – mnóstwo korzyści

    Jeśli osoby powyżej 60. roku życia są aktywne fizycznie, to dłużej żyją, mniej chorują, rzadziej mają wypadki i są sprawniejsi umysłowo. To wnioski z analizy wszystkich opublikowanych dotąd przeglądów badań na ten temat.

  • Projekt o opłatach od napojów z cukrem i tzw. małpek przyjęty przez rząd

    Projekt o opłatach od napojów z cukrem i tzw. małpek przyjęty przez rząd

    Projekt związany z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów został, po modyfikacjach wynikających z uwag strony społecznej, przyjęty przez Radę Ministrów. Chcemy, by szybko trafił do Sejmu i zaczął obowiązywać od kwietnia – powiedział wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński.

  • Otyłość trzeba leczyć

    Otyłość trzeba leczyć

    Problem nadwagi dotyczy aż 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet, zaś otyłości 25 proc. mężczyzn i 23 proc. kobiet. – Jesteśmy świadkami sytuacji bez precedensu, niebywałej epidemii – uważa prof. Paweł Bogdański, kierownik Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej UM w Poznaniu.

  • Pracodawcy i związkowcy krytykują podatek cukrowy

    Pracodawcy i związkowcy krytykują podatek cukrowy

    Wszystkie organizacje pracodawców i związków zawodowych reprezentowane w Zespole ds. budżetu, wynagrodzeń i świadczeń socjalnych Rady Dialogu Społecznego krytycznie odniosły się do propozycji rządu wprowadzenia podatku cukrowego.

  • Lekarze PZ popierają podatek od cukru

    Lekarze PZ popierają podatek od cukru

    Producenci alarmują, że nowy podatek uderzy w polską gospodarkę. – Otyłe dzieci to otyli dorośli, obarczeni całą listą chorób – zauważa Wojciech Pacholicki, wiceprezes FPZ. – Jeśli do kogoś nie przemawiają argumenty zdrowotne, niech policzy wieloletnie koszty leczenia chorób wynikających z otyłości.

  • Kogo nie stać na dobre odżywianie, ten wcześniej umiera

    Kogo nie stać na dobre odżywianie, ten wcześniej umiera

    W powszechnie uważanej za zamożny kraj Kanadzie osoby, których nie stać na dobre odżywianie, częściej umierają przedwcześnie - informuje „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ).

  • 1 lutego połączenie IŻŻ i NIZP-PZH

    1 lutego połączenie IŻŻ i NIZP-PZH

    Połączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny to główny cel rozporządzenia, które we wtorek przyjął rząd.

  • Ćwierć miliona użytkowników portalu NFZ z dietami

    Ćwierć miliona użytkowników portalu NFZ z dietami

    Z uruchomionego przez Narodowy Fundusz Zdrowia portalu z darmowymi dietami, korzysta już ćwierć miliona użytkowników. Na zainteresowanych zdrowym odżywianiem czekają tam m.in. propozycje jadłospisów o różnej kaloryczności wraz z przepisami i listą zakupów.

  • MZ: podatek cukrowy przyniesie mniej niż 2 mld zł

    MZ: podatek cukrowy przyniesie mniej niż 2 mld zł

    Podatek cukrowy przyniesie najprawdopodobniej mniej niż zakładane 2 mld zł, ale z pewnością zacznie zmieniać złe nawyki żywieniowe – poinformował minister zdrowia Łukasz Szumowski. Opłata będzie stała, uzależniona od ilości cukru w produktach.

  • Zdrowy styl życia wydłuża czas życia bez chorób

    Zdrowy styl życia wydłuża czas życia bez chorób

    Zdrowy styl życia zapewnia kobietom o 10 lat dłuższy czas życia bez chorób, takich jak rak, schorzenia serca i cukrzyca - wykazały badania amerykańskich specjalistów opublikowane przez „British Medical Journal”. Mężczyźni mogą dzięki temu zyskać 7 dodatkowych "zdrowych" lat.

  • Uwaga na aluminium

    Uwaga na aluminium

    Unikajmy aluminium w jedzeniu i kosmetykach - przestrzegają naukowcy. Ekspozycja na duże ilości tego pierwiastka zwiększa m.in. ryzyko zaburzeń neurologicznych, uszkodzeń nerek, wątroby i kości.

  • Awers i rewers podatku cukrowego

    Awers i rewers podatku cukrowego

    Samo wprowadzenie podatku to prosta operacja. Kluczowe jest kierowanie procesem, w którym podatek jest jednym z wielu elementów mających przynieść konkretne efekty zdrowotne – zmniejszenie odsetka otyłych i obniżenie zachorowalności na choroby związane z nadwagą.

  • Wpływ jedzenia na psychikę - co mówią badania?

    Wpływ jedzenia na psychikę - co mówią badania?

    Żywienie znacząco wpływa na zdrowie psychiczne i samopoczucie, choć wpływ poszczególnych diet jest jeszcze słabo poznany. To wyniki analizy dostępnych badań.

  • Suplementy diety odchudzone z witamin

    Suplementy diety odchudzone z witamin

    Jedna czwarta suplementów diety ma skład niezgodny z deklaracjami producentów – wynika z badań Narodowego Instytutu Leków. W efekcie są w zasadzie bezużyteczne - informuje środowy "Dziennik Gazeta Prawna".

  • Podatki od cukru w napojach? To nie nowość!

    Podatki od cukru w napojach? To nie nowość!

    Irlandia, Francja, Chile, Meksyk, Norwegia, Węgry, Wielka Brytania, Peru... Lista krajów, w których w jakiejś formie wprowadzono podatek od cukru w napojach jest dłuższa, bo znajduje się na niej około 40 państw. Czy Polska dołączy?

  • Suplementy diety - określono maksymalną ilość witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi

    Suplementy diety - określono maksymalną ilość witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi

    Na zebraniu Zespołu ds. Suplementów Diety, które odbyło się w dniu 13 grudnia, określono maksymalne poziomy witaminy B6, żelaza, magnezu oraz miedzi w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.

  • Menu trzeba narysować na nowo

    Menu trzeba narysować na nowo

    Piramida żywieniowa jest za trudna, więc będzie zamieniona na talerz. Wegetarianie dostaną osobny - informuje w czwartek "Dziennik Gazeta Prawna".

  • Otyłość w wieku średnim może zwiększać ryzyko otępienia u kobiet

    Otyłość w wieku średnim może zwiększać ryzyko otępienia u kobiet

    W przypadku kobiet otyłość w wieku średnim wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otępienia – informuje pismo "Neurology”.

  • Jest nowy wykaz naturalnych wód mineralnych

    Jest nowy wykaz naturalnych wód mineralnych

    136 pozycji znalazło się w wykazie wód uznanych jako naturalne wody mineralne. Obwieszczenie Głównego Inspektora Sanitarnego w tej sprawie opublikowano w Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia.

  • Eksperci chwalą podatek cukrowy

    Eksperci chwalą podatek cukrowy

    Nie milkną komentarze po skierowaniu przez resort zdrowia do konsultacji projektu mającego promować prozdrowotne zachowania Polaków.

  • "Ponosimy porażkę, trzeba zmienić metody"

    "Ponosimy porażkę, trzeba zmienić metody"

    Poparcie idei wprowadzenia daniny zdrowotnej zmierzającej do ograniczenia epidemii nadwagi i otyłości to obowiązek lekarski - napisał Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas w liście do konsultantów krajowych z różnych dziedzin medycyny.

  • Piramida żywieniowa na opakowaniach?

    Piramida żywieniowa na opakowaniach?

    Podatek od cukru ma zostać wprowadzony najwcześniej na przełomie 2021/2022. – Proces ustawodawczy zajmie około roku. Wcześniej trzeba przygotować projekt zmian. Na razie znamy tylko ich kierunek – tłumaczy Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

  • Ćwiczące kobiety żyją dłużej

    Ćwiczące kobiety żyją dłużej

    Panie, które regularnie podejmują intensywny wysiłek fizyczny, znacznie rzadziej umierają z powodu chorób serca, nowotworów i z innych przyczyn. To wynik badania z udziałem prawie 5 tys. kobiet.

  • Start kampanii „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”

    Start kampanii „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”

    Liczba osób z nadwagą i otyłością w Polsce systematycznie rośnie. Dla społeczeństwa to temat na tyle krepujący i wstydliwy, że często nie potrafimy go poruszać. Stąd pomysł na zainaugurowaną w czwartek kampanię „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”, która ma zwiększyć świadomość tej choroby.

  • Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam

    Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam

    Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam tych produktów. W poniedziałek podpisano samoregulację zakładającą m.in. czytelne informowanie, że dany specyfik to suplement diety, który nie ma właściwości leczniczych.

  • Otyłość dziecięca - potrzebna szeroka edukacja i podatek od cukru

    Otyłość dziecięca - potrzebna szeroka edukacja i podatek od cukru

    Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.

  • NIZP-PZH wchłonie IŻŻ

    NIZP-PZH wchłonie IŻŻ

    Włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny jest celem projektu rozporządzenia Rady Ministrów, który został wpisany do wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów na IV kwartał 2019 r.

  • Ustalono maksymalny poziom witamin B1, B2, B12, jodu i kofeiny w suplementach diety

    Ustalono maksymalny poziom witamin B1, B2, B12, jodu i kofeiny w suplementach diety

    Ustalono maksymalne poziomy witamin B1, B2, B12, kwasu pantotenowego, jodu, kofeiny i preparatów z morwy białej w suplementach diety – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

697 artykułów - strona 1 z 4
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta