×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zasady zdrowego żywienia

  • Zasady zdrowego żywienia

    Zasady zdrowego żywienia

    Dbałość o właściwe odżywianie jest ważna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych.

  • Witaminy

    Witaminy

    Witaminy należą do składników odżywczych, bez których organizm człowieka nie może właściwie funkcjonować, a których, poza pewnymi wyjątkami, sam nie syntetyzuje. Witaminy wpływają na rozwój, stan zdrowia i wydolność organizmu. Muszą być dostarczone organizmowi z codzienną dietą.

  • Witamina A

    Witamina A

    Pod nazwą witamina A występuje wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną tej witaminy. Należą do nich: retinol i jego pochodne oraz ß-karoten i niektóre inne karotenoidy.

  • Witamina D

    Witamina D

    Witamina D pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar bywają niebezpieczne. Do jej pokarmowych źródeł zalicza się ryby i przetwory rybne, tłuszcze oraz mięso. Należy jednak wiedzieć, że podstawowe źródło witaminy D stanowi synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych.

  • Witamina E

    Witamina E

    Witamina E w organizmie pełni przede wszystkim rolę przeciwutleniacza. Przeciwdziała gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników. Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych.

  • Witamina K

    Witamina K

    Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina ta ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również przeciwbólowe i przeciwzapalne.

  • Witamina C

    Witamina C

    Witamina C (kwas askorbinowy) – nazwa ta obejmuje sumę kwasów askorbinowego i dehydroaskorbinowego. Jest witaminą, której człowiek nie syntetyzuje, jak również nie ma zdolności jej magazynowania. Musi być zatem dostarczana z pożywieniem w odpowiednich ilościach.

  • Witamina B1 (tiamina)

    Witamina B1 (tiamina)

    Do głównych grup produktów dostarczających tiaminę w codziennej diecie zalicza się: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe oraz warzywa.

  • Suplementy diety w ortopedii

    Suplementy diety w ortopedii

    Ze względu na ogromną liczbę pacjentów cierpiących na chorobę zwyrodnieniową czy osteoporozę, od lat trwają intensywne badania poszukujące skutecznych suplementów do stosowania w profilaktyce lub spowalaniających przebieg tych chorób. Niestety, w przypadku choroby zwyrodnieniowej skuteczność preparatów w tabletkach jest znikoma. W przypadku osteoporozy efekty suplementacji są lepsze – prawidłowo stosowana witamina D oraz preparaty wapnia we właściwych grupach pacjentów dają dość dobre wyniki

  • Suplementy diety – kiedy stosować?

    Suplementy diety – kiedy stosować?

    Suplementy diety to specyficzna kategoria żywności, a ich stosowanie uzasadnione jest w określonych przypadkach. Należy także podkreślić, że suplementem diety nie zastąpi się zdrowego stylu życia czyli m.in. prawidłowo zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

  • Tofu – rodzaje i wartość odżywcza

    Tofu – rodzaje i wartość odżywcza

    W wielu krajach azjatyckich tofu jest podstawowym źródłem białka w diecie. Badania wskazują, że soja i produkty sojowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. W zależności od sposobu produkcji z tofu można otrzymać produkty o różnym zastosowaniu kulinarnym.

  • Topinambur - właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kuchni

    Topinambur - właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kuchni

    Topinambur – inaczej słonecznik bulwiasty – roślina pochodząca z Ameryki Północnej, spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym. Jako pierwsi uprawiali ją Indianie z plemienia Topinamboore – stąd też pochodzi jej charakterystyczna nazwa. Do Europy topinambur trafił za sprawą Krzysztofa Kolumba.

  • Kombucha – skład i właściwości

    Kombucha – skład i właściwości

    Kombuchę uzyskuje się w wyniku fermentacji słodzonej herbaty. W efekcie otrzymujemy lekko musujący, słodkawy napój. W wyniku fermentacji w gotowym produkcie powstaje szereg związków biologicznie czynnych, takich jak kwasy organiczne i polifenole.

  • Oregano – skład i właściwości

    Oregano – skład i właściwości

    Oregano – przyprawa szeroko wykorzystywana w kuchni – zawiera liczne witaminy, składniki mineralne i związki biologicznie czynne. Warto się dowiedzieć, jakie właściwości ma ta roślina i czy rzeczywiście korzyści z jej stosowania znajdują potwierdzenie w dostępnych badaniach naukowych.

  • Siemię lniane - właściwości i przeciwwskazania

    Siemię lniane - właściwości i przeciwwskazania

    Siemię lniane to jedno z najbogatszych źródeł kwasów omega-3. Wśród jego licznych właściwości wymienia się działanie ochronne na układ krążenia oraz działanie przeciwzapalne. Może być również stosowane w chorobach żołądka i jelit. Warto o nim pamiętać, zwłaszcza że jego samodzielne zaparzanie nie jest trudne.

  • Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

    Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

    Olej z czarnuszki ostatnio stał się bardzo popularny z uwagi na zawartość licznych związków biologicznie czynnych. W internecie można znaleźć informacje na temat jego licznych właściwości zdrowotnych. Olej ten uważa się za bezpieczne uzupełnienie diety, ale powinien być stosowany przez krótki czas. Trzeba też pamiętać, że może nie być odpowiedni dla osób z zaburzeniami krzepnięcia.

  • Yerba mate – rodzaje i właściwości

    Yerba mate – rodzaje i właściwości

    Yerba mate to naturalny napar uzyskiwany z ostrokrzewu paragwajskiego, któremu przypisuje się liczne właściwości zdrowotne. Trzeba pamiętać, że zestaw do zaparzania mate składa się z dwóch podstawowych elementów – matero i bombilli – i chociaż istnieje kilka rodzajów yerba mate, napar przygotowuje się podobnie.

  • Ocet jabłkowy – właściwości i przygotowanie

    Ocet jabłkowy – właściwości i przygotowanie

    Ocet jabłkowy jest często wykorzystywany w polskiej kuchni. Przypisuje się mu liczne właściwości zdrowotne, choć nie znajduje to odzwierciedlenia w dobrej jakości badaniach naukowych. Samodzielne przygotowanie ostu jabłkowego nie jest trudne, trzeba jednak wiedzieć, jak właściwie to zrobić oraz w jakiej formie najlepiej go przyjmować.

  • Ashwagandha – działanie, dawkowanie i skutki uboczne

    Ashwagandha – działanie, dawkowanie i skutki uboczne

    Ashwagandha – roślina powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej medycynie hinduskiej – łagodzi stres oraz zmniejsza niepokój. Uważa się, że można ją przyjmować jako suplement przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Warto jednak zachować ostrożność podczas jej stosowania, ponieważ może wywoływać pewne działania niepożądane.

  • Chrom – właściwości, źródła pokarmowe i suplementacja

    Chrom – właściwości, źródła pokarmowe i suplementacja

    Chrom należy do tych pierwiastków, których wpływ na zdrowie człowieka jest obecnie szeroko dyskutowany. Potwierdza się jego oddziaływanie na gospodarkę węglowodanową i lipidową organizmu, jednak dotychczas nie dowiedziono, że pierwiastek ten może być pomocny w redukcji masy ciała.

  • Czystek

    Czystek

    Czystek to roślina zawierająca wiele substancji biologicznie czynnych. Działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy. Jest stosunkowo bezpieczna i przeciwwskazania do jej stosowania są raczej rzadkie. Z łatwością można ją kupić w aptece lub sklepach ze zdrową żywnością.

  • Czy orzechy nerkowca są zdrowe?

    Czy orzechy nerkowca są zdrowe?

    Chociaż nerkowce są trzecim najczęściej produkowanym orzechem na świecie, dotychczas przeprowadzono relatywnie niewiele badań oceniających ich wpływ na zdrowie człowieka, w porównaniu z innymi gatunkami orzechów.

  • Wpływ stylu życia na stężenie cholesterolu całkowitego i stężenie cholesterolu frakcji LDL

    Wpływ stylu życia na stężenie cholesterolu całkowitego i stężenie cholesterolu frakcji LDL

    Do czynników żywieniowych, które najsilniej wpływają na stężenie cholesterolu frakcji LDL, należy spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz spożycie kwasów tłuszczowych trans.

  • Czy posiłki oszukane (<i>cheat meals</i>) rzeczywiście są pomocne w&nbsp;procesie kształtowania sylwetki?

    Czy posiłki oszukane (cheat meals) rzeczywiście są pomocne w procesie kształtowania sylwetki?

    W niniejszym artykule przedstawiono zagadnienia związane z przestrzeganiem strategii żywieniowej bazującej na posiłkach oszukanych, opierając się na dostępnym obecnie fachowym piśmiennictwie. Pozwoli to wyciągnąć wnioski i zarazem skłonić do refleksji, czy okresowo wprowadzane cheat meals są rzeczywiście korzystne dla zdrowia i sylwetki.

  • W trzech krokach do zdrowia

    W trzech krokach do zdrowia

    O nowych zaleceniach zdrowego żywienia opracowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny mówi dr Katarzyna Wolnicka.

  • Chlorella – superfood czy chwyt marketingowy?

    Chlorella – superfood czy chwyt marketingowy?

    Chlorella to słodkowodny, jednokomórkowy glon morski należący do gromady zielenic. Coraz powszechniej ten glon zaleca się jako żywność funkcjonalną lub nutraceutyk o nazwie „superfood”, czyli pokarm pochodzenia naturalnego, zawierający biologicznie aktywne substancje fitochemiczne, który nie tylko dostarcza podstawowych składników odżywczych, ale także może być korzystny dla zdrowia człowieka.

  • Czy warto suplementować dietę olejem z&nbsp;kryla antarktycznego?

    Czy warto suplementować dietę olejem z kryla antarktycznego?

    Olej z kryla antarktycznego jest produktem szczególnie bogatym w takie składniki odżywcze, jak: długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA i DHA – a także astaksantynę, tokoferole, witaminę A i flawonoidy, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

  • Suplementacja w&nbsp;dietach wegetariańskich i&nbsp;wegańskich - praktyczne wskazówki

    Suplementacja w dietach wegetariańskich i wegańskich - praktyczne wskazówki

    Wegetariański i wegański sposób żywienia wyklucza pewne grupy produktów, należy więc zapoznać się z informacjami na temat zasad prawidłowego bilansowania diet roślinnych i ich suplementacji. Właśnie suplementacji diety bez mięsa i ryb u osób dorosłych dotyczy ten artykuł.

  • Zalety regularnego spożycia nasion roślin strączkowych

    Zalety regularnego spożycia nasion roślin strączkowych

    W ostatnich latach obserwuje się wyraźnie większe zainteresowanie spożyciem nasion roślin strączkowych i ogólnie rzecz biorąc dietami roślinnymi, co niewątpliwie z jednej strony jest wynikiem rosnącej świadomości żywieniowej konsumentów, a z drugiej strony szerokiego dostępu do wiedzy na temat prawidłowego żywienia.

  • Wiśnie – krótka charakterystyka wartości odżywczych i&nbsp;walorów zdrowotnych

    Wiśnie – krótka charakterystyka wartości odżywczych i walorów zdrowotnych

    Biorąc pod uwagę wyniki dotychczas przeprowadzonych badań, uważa się, że regularne włączanie do diety wiśni może chronić przed rozwojem licznych chorób przewlekłych, m.in.: chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, cukrzycy, nowotworów oraz zapalenia stawów.

  • Wapń w&nbsp;diecie wegetariańskiej i&nbsp;wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Wapń w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Badania naukowe wskazują, że u osób na dietach wegetariańskich nieograniczających spożycia nabiału dostarczanie wapnia jest zwykle adekwatne. Nie można tego powiedzieć o wegetarianach ograniczających mleko i jego przetwory, a w szczególności o weganach – którzy całkowicie wykluczają tę grupę produktów.

  • Czy faktycznie węglowodany lepiej jeść wieczorem?

    Czy faktycznie węglowodany lepiej jeść wieczorem?

    W niniejszym artykule na podstawie krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy rzeczywiście węglowodany lepiej spożywać wieczorem, w drugiej części dnia, aniżeli w pierwszej części dnia.

  • Białko w&nbsp;diecie wegetariańskiej i&nbsp;wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Przy odpowiednim zbilansowaniu diety, wegetarianie i weganie mogą nie tylko dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka, ale też uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne. Jak to zrobić, by zapewnić sobie odpowiednie spożycie tego składnika?

  • Co warto wiedzieć na temat aloesu zwyczajnego?

    Co warto wiedzieć na temat aloesu zwyczajnego?

    W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania miłośników zdrowego stylu życia suplementami diety zawierającymi sok z aloesu i/lub miąższ aloesowy bądź ekstrakt z aloesu standaryzowany na obecność polisacharydów, a także licznymi preparatami kosmetycznymi z dodatkiem aloesu. Ponadto znacznie się poszerza przeznaczenie produktów aloesowych.

  • Czy warto pić regularnie herbatę rooibos?

    Czy warto pić regularnie herbatę rooibos?

    Napar z suszu czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis), powszechnie znany w naszym kraju jako rooibos, cieszy się relatywnie dużym zainteresowaniem wśród polskich miłośników herbaty i innych ciepłych napojów.

  • Żelazo w&nbsp;diecie wegetariańskiej i&nbsp;wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Żelazo w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Wegetarianie nie są skazani na niedokrwistość z niedoboru żelaza, jednakże warto się zapoznać z podstawowymi informacjami, jak komponować dietę roślinną, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż tego mikroelementu.

  • Kwasy omega-3 w&nbsp;diecie wegańskiej i&nbsp;wegetariańskiej – praktyczne wskazówki

    Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki

    Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o kwasach tłuszczowych omega-3. Czym one właściwe są, dlaczego są takie ważne i „z czym je się je”?

  • Korzyści wynikające z&nbsp;regularnego spożycia świeżych owoców

    Korzyści wynikające z regularnego spożycia świeżych owoców

    Świeże owoce charakteryzuje na ogół mała gęstość energetyczna, a tym samym wydaje się, że ich regularna i co ważne racjonalna konsumpcja stanowi ważny element codziennego menu osoby dbającej o dobrą kondycję zdrowotną i zarazem szczupłą sylwetkę.

  • Sery twarogowe

    Sery twarogowe

    Sery twarogowe należą do serów niedojrzewających. Twaróg – biały ser – ma dużą wartość odżywczą. Sery twarogowe – chude, półtłuste i tłuste – w sklepach są dostępne w różnych kształtach lub w formie bloku.

  • Wino – pomaga czy szkodzi?

    Wino – pomaga czy szkodzi?

    Na temat czy i jakie wino, a także jak spożywane alkohole mogą szkodzić lub przynosić korzyść – mówi prof. Grzegorz Gajos.

  • Czy można jeść owoce podczas odchudzania?

    Czy można jeść owoce podczas odchudzania?

    Wśród entuzjastów zdrowego stylu życia i szczupłej sylwetki wciąż stosunkowo często można się spotkać z twierdzeniami, że regularna konsumpcja owoców nie jest najwłaściwszym rozwiązaniem, jeśli celem nadrzędnym dla danej osoby jest redukcja tkanki tłuszczowej.

  • Prozdrowotne właściwości kawy

    Prozdrowotne właściwości kawy

    Wprawdzie kawa należy do najczęściej spożywanych napojów na świecie, jednak jej wpływ na zdrowie jest nadal przedmiotem licznych dyskusji, a nawet kontrowersji. Składniki kawy korzystnie wpływają na zdrowie, a niekiedy zapobiegają rozwojowi niektórych chorób.

  • Imbir

    Imbir

    Kłącze imbiru zawiera gingerol. Substancja ta odpowiada za ostry smak oraz wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto imbir zawiera szereg substancji o właściwościach przeciwutleniających.

  • Orzechy

    Orzechy

    Wszystkie gatunki orzechów są w mniejszym bądź większym stopniu źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepsze źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) stanowią orzechy laskowe, najlepszym źródłem kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA) – są natomiast orzechy włoskie.

  • Produkty kiszone

    Produkty kiszone

    Produkty poddane kiszeniu – obok fermentowanych produktów mlecznych – są źródłem korzystnej mikroflory (bakterii probiotycznych). Jak wskazują badania, bakterie probiotyczne sprzyjają zwiększeniu pozytywnej mikroflory jelitowej, uniemożliwiając rozwój bakteriom patogennym.

  • Dlaczego należy ograniczyć konsumpcję czerwonego mięsa i&nbsp;mięsa przetworzonego?

    Dlaczego należy ograniczyć konsumpcję czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego?

    Zgromadzono wystarczające dowody na to, że zwiększone spożycie mięsa czerwonego (a zwłaszcza mięsa przetworzonego) może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych. Do czerwonego mięsa zalicza się: wieprzowinę, wołowinę i cielęcinę, baraninę i jagnięcinę, koźlinę oraz dziczyznę.

  • Czosnek

    Czosnek

    Czosnek pospolity to nie tylko przyprawa, ale także roślina, której walory zdrowotne znane są od bardzo dawna. Jej właściwości bakteriobójcze były wykorzystywane już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Czosnek jest wprawdzie znany od tysięcy lat, jednak jego szczegółowy skład ustalono dopiero w latach 40. XX wieku.

  • Czy spożycie ryb jest bezpieczne?

    Czy spożycie ryb jest bezpieczne?

    Ostatnio zwraca się uwagę na zdolność ryb do kumulowania zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie. Czy w związku z tym regularne spożycie ryb może być niekorzystne?

  • Zielona herbata

    Zielona herbata

    Dostęp do herbat jest bardzo szeroki, tym bardziej więc cieszą pojawiające się na bieżąco w piśmiennictwie naukowym informacje o ich korzystnym wpływie na zdrowie. Najwięcej badań skupia się na wpływie herbaty na układ sercowo-naczyniowy, ryzyko chorób nowotworowych, a także chorób neurodegeneracyjnych.

  • Sól – która najlepsza?

    Sól – która najlepsza?

    Obecnie w sklepach można kupić wiele rodzajów soli. Od tej najbardziej popularnej, tzw. soli stołowej, po bardziej egzotyczne rodzaje, jak sól himalajska, morska czy hawajska. Czy można powiedzieć, która z nich jest najlepsza?

  • Czarna jagoda

    Czarna jagoda

    Prozdrowotne właściwości tego owocu przypisuje się m.in. zawartości antocyjanów. Wiadomo, że te związki zmniejszają przepuszczalność i kruchość naczyń krwionośnych oraz hamują agregację (zlepianie) płytek krwi, a także hamują szereg niekorzystnych reakcji wywołanych przez stres oksydacyjny. Zjawisko to należy do czynników odgrywających istotną rolę w wielu chorobach, m.in. sercowo-naczyniowych, nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera).

  • Soki, nektary, napoje

    Soki, nektary, napoje

    Lato sprzyja wypijaniu większych ilości płynów, a statystyczny Polak wypija około 14 litrów soków rocznie. Czy na pewno wiemy, co kryje się w tych produktach żywnościowych i czym się kierować przy ich zakupie?

  • Zakwaszenie organizmu – prawda czy mit?

    Zakwaszenie organizmu – prawda czy mit?

    Szeroki dostęp do informacji w dzisiejszych czasach sprawia, że świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowia i zdrowego odżywiania znacząco się zwiększa. Mając zatem na uwadze niezliczoną ilość publikowanych każdego dnia w Internecie treści, których wartość merytoryczna nierzadko pozostawia wiele do życzenia, warto przedstawiać popularne twierdzenia w świetle dowodów naukowych.

  • Dieta kobiety karmiącej

    Dieta kobiety karmiącej

    Odżywianie kobiet w okresie laktacji budzi wiele kontrowersji. Obecnie jednak wiadomo, że produkty spożywane przez matkę w mniejszym stopniu wpływają na skład mleka czy na ewentualne niepokojące „objawy” obserwowane u dziecka niż wcześniej sądzono.

  • Olej kokosowy w&nbsp;świetle badań naukowych

    Olej kokosowy w świetle badań naukowych

    Według danych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 2017 roku aż 72% mieszkańców Stanów Zjednoczonych wskazało olej kokosowy jako żywność, która ma działanie prozdrowotne. Tymczasem wśród dietetyków odsetek ten wynosił 37%, co tylko podkreśla, jak wielką rolę w dzisiejszych czasach odgrywa skuteczny marketing.

  • Wskazania i&nbsp;przeciwwskazania do stosowania preparatów z&nbsp;błonnikiem – czy błonnik jest odpowiedni dla wszystkich?

    Wskazania i przeciwwskazania do stosowania preparatów z błonnikiem – czy błonnik jest odpowiedni dla wszystkich?

    Wpływ błonnika na organizm człowieka jest zróżnicowany – z jednej strony wykazuje działanie dobroczynne, zarówno w profilaktyce, jak i we wspomaganiu procesu leczenia pewnych dolegliwości, z drugiej zaś nie działa korzystnie, a nawet powoduje zaostrzenie objawów niektórych zaburzeń.

  • Praca zmianowa a&nbsp;prawidłowe żywienie – na co warto zwrócić uwagę

    Praca zmianowa a prawidłowe żywienie – na co warto zwrócić uwagę

    Podstawą zdrowia jest styl życia oparty na prawidłowym żywieniu i aktywności fizycznej. W przypadku pracowników zmianowych ważny aspekt stanowi ponadto wystarczająca ilość snu na dobę i odpowiedni odpoczynek po wydłużonym okresie czuwania.

  • Herbata w&nbsp;diecie. Czy to wyłącznie przyjemność, czy też efekt zdrowotny?

    Herbata w diecie. Czy to wyłącznie przyjemność, czy też efekt zdrowotny?

    Już sam fakt, że herbata jest naturalnym, niskoprzetworzonym produktem roślinnym, spożywanym codziennie przez większość populacji, inspiruje do głębszego poznania jej walorów żywieniowych i wpływu na zdrowie. Popularność herbaty stała się więc impulsem do licznych badań naukowych, zwłaszcza że równolegle nastąpił znaczny rozwój nauk żywieniowych.

  • Apteczne preparaty z&nbsp;błonnikiem

    Apteczne preparaty z błonnikiem

    Niezależnie od tego, w jakiej postaci spożywa się suplement diety z błonnikiem, zawsze trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości wody, którą popija się taki preparat.

  • Pokarmowe źródła błonnika

    Pokarmowe źródła błonnika

    Opracowanie dotyczy mniej znanych źródeł błonnika pokarmowego, które warto rozpowszechniać, ponieważ pojawiają się na rynku polskim, a dodatkowo cechuje je zawartość substancji innych niż błonnik, które również są korzystne dla zdrowia.

  • Nowości w&nbsp;Piramidzie zdrowego żywienia

    Nowości w Piramidzie zdrowego żywienia

    W ubiełym roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikował nową wersję Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla zdrowych osób. Uwzględnia ona aktualne wyniki badań naukowych dotyczących zdrowego stylu życia i jego wpływu na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworowym.

  • Nasiona chia

    Nasiona chia

    Nasiona chia cechuje duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika pokarmowego. Dodatkowo zawierają znaczne ilości witamin i składników mineralnyc a także związki o działaniu antyoksydacyjnym.

  • Miód

    Miód

    Mimo licznych informacji znajdujących się w internecie trudno jednoznacznie wykazać konkretne działanie lecznicze miodu. Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie ma wystarczającej liczby dobrze zaplanowanych i przeprowadzonych badań.

  • Czarna porzeczka

    Czarna porzeczka

    Czarna porzeczka należy do rodziny agrestowatych. Przypuszcza się, że była uprawiana już w 1400 roku, początkowo w Holandii i Danii, a następnie w Anglii i Francji. Roślina zawiera szereg związków aktywnych biologicznie, które mogą się znajdować zarówno w owocach, jak i liściach. Z nasion czarnej porzeczki można uzyskać olej o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i n-6.

  • Oliwa z&nbsp;oliwek

    Oliwa z oliwek

    Badania epidemiologiczne wskazują na związek spożycia oliwy z oliwek z niską zapadalnością na choroby cywilizacyjne. Wynika to faktu, że oliwa z oliwek zawiera duże ilości korzystnego dla zdrowia kwasu oleinowego oraz związków o właściwościach przeciwutleniajacych.

  • Jogurt

    Jogurt

    Nazwa „jogurt” pochodzi z języka tureckiego, w którym słowo „ya-urt” oznacza „kwaśne mleko”. Uważa się, że ojczyzną jogurtu są Indie, natomiast jego produkcję na masową skalę rozpoczęto w 1970 roku w Paryżu.

  • Brokuły

    Brokuły

    Brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka, kalarepa i wszelkie odmiany kapusty, należą do bogatych w składniki biologicznie czynne warzyw kapustowatych. Co istotne, są to ponadto warzywa ubogokaloryczne, zawierające znikome ilości tłuszczu i cukrów prostych.

  • Kawa i&nbsp;herbata a&nbsp;utrata masy ciała

    Kawa i herbata a utrata masy ciała

    Wpływ składników diety na redukcję masy ciała jest niezwykle trudny do ocenienia. Badania w tym zakresie obarczone są dużym ryzykiem błędu, są też bardzo zróżnicowane i zazwyczaj prowadzone na niewielkich grupach osób. Również dane dotyczące wpływu spożycia kawy i herbaty, elementów codziennej diety, na utratę masy ciała są niespójne.

  • Kwas foliowy i&nbsp;jego znaczenie dla zdrowia

    Kwas foliowy i jego znaczenie dla zdrowia

    Kwas foliowy i jego pochodne należą do grupy folianów. Wszystkie te związki charakteryzuje podobna aktywność biologiczna, aczkolwiek kwas foliowy to najbardziej stabilny i najlepiej przyswajalny związek z tej grupy.

  • Kardioprotekcyjne właściwości wina

    Kardioprotekcyjne właściwości wina

    Korzystne dla zdrowia składniki wina dobrze się wchłaniają w jamie ustnej. Dlatego wino warto popijać małymi łykami, przetrzymując je przez chwilę w ustach. Są także szczepy win, które z uwagi na dużą zawartość polifenoli uważa się za szczególnie kardioprotekcyjne. Zalicza się do nich: malbec, tannat, cabernet sauvignon, petit syrah oraz pinot noir.

  • Właściwości przeciwutleniające warzyw

    Właściwości przeciwutleniające warzyw

    Żywność pochodzenia roślinnego jest źródłem licznych substancji biologicznie aktywnych. Wśród nich jedną z najistotniejszych grup stanowią związki o działaniu przeciwutleniającym. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że przeciwutleniacze hamują reakcje zachodzące z tlenem lub ozonem. Mogą one także działać pośrednio poprzez wiązanie niektórych prooksydantów.

  • Spirulina

    Spirulina

    W internecie można znaleźć wiele informacji o wielokierunkowym działaniu spiruliny, jednak warto podkreślić, że nie ma dowodów naukowych wskazujących na jej skuteczność w leczeniu różnych schorzeń.

  • Płatki owsiane i&nbsp;inne przetwory z&nbsp;owsa

    Płatki owsiane i inne przetwory z owsa

    Udokumentowane licznymi badaniami korzystne cechy zdrowotne owsa i wytwarzanych z niego produktów sprawiły, że ponownie został on doceniony jako ważny składnik diety

  • Fruktoza

    Fruktoza

    Badania epidemiologiczne z ostatnich lat wskazują, że nadmierne spożycie fruktozy wiąże się z wystąpieniem wielu zaburzeń, między innymi zespołu metabolicznego, nadciśnienia tętniczego oraz zwiększonego stężenia kwasu moczowego w surowicy (hiperurykemii).

  • Jarmuż

    Jarmuż

    Częścią jadalną tej rośliny są duże pierzaste liście, które obfitują w liczne składniki odżywcze. Przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności (29 kcal w 100 g produktu) jarmuż zawiera znaczące ilości potasu, wapnia, żelaza, witaminy A, B1, B2, E, C, błonnika pokarmowego oraz chlorofilu. Składniki zawarte w jarmużu wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

  • Dynia

    Dynia

    Szczególnie cenione są dynie o pomarańczowym miąższu, które cechuje znaczna zawartość karotenów, głównie α-karotenu, ß-karotenu oraz luteiny.

  • Migdały

    Migdały

    Migdały są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, białka, błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że nie tylko ich walory zdrowotne decydują o tym, że chętnie po nie sięgamy.

  • Maliny

    Maliny

    Owoce maliny są źródłem licznych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan i żelazo, wykorzystywanych w profilaktyce niektórych chorób.

  • Nasiona lnu i&nbsp;olej lniany – powody, dla których warto włączyć je do diety

    Nasiona lnu i olej lniany – powody, dla których warto włączyć je do diety

    Nasiona lnu to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega-3, a dokładnie kwasu α-linolenowego (ALA). Liczne badania wskazują, że kwasy omega-3 odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób o podłożu zapalnym

  • Probiotyki, prebiotyki i&nbsp;synbiotyki

    Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki

    Zdrowy styl życia, w tym właściwy sposób odżywiania, wpływa na skład mikroflory jelitowej człowieka. A to z kolei ma duże znaczenia dla zachowania zdrowia. Szczególną rolę odgrywają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają zarówno na przewód pokarmowy, jak i na cały organizm.

  • Jajko – cenne źródło składników odżywczych

    Jajko – cenne źródło składników odżywczych

    Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA (American Heart Association), w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo, głównie z powodu zawartych w nich dużych ilości cholesterolu. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.

  • Witamina D – jaka dawka jest bezpieczna?

    Witamina D – jaka dawka jest bezpieczna?

    Artykuł opracowany na podstawie aktualnych wytycznych

  • 6 powodów, dla których warto włączyć olej rzepakowy do diety

    6 powodów, dla których warto włączyć olej rzepakowy do diety

    W latach 70. XX wieku odradzano spożycie oleju rzepakowego, ponieważ zawierał on kwas erukowy, wykazujący niekorzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego. Sytuacja uległa zmianie, kiedy udało się wyhodować, początkowo w Kanadzie, a następnie w Polsce podwójnie ulepszone, inaczej dwuzerowe odmiany rzepaku.

  • 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność

    7 produktów żywnościowych wspomagających odporność

    Odporność organizmu jest uwarunkowana licznymi czynnikami, do których zalicza się m.in. sposób odżywiania. Duże znaczenie ma ponadto zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość odpoczynku i snu. Zima to czas zwiększonej zachorowalności i zmniejszonej odporności organizmu, dlatego właśnie w tym okresie warto zwrócić uwagę na te produkty spożywcze, które wzmacniają system immunologiczny.

  • Przewodnik po zdrowych węglowodanach

    Przewodnik po zdrowych węglowodanach

    Sacharoza jest głównym składnikiem cukru spożywczego, zwykle buraczanego lub trzcinowego. Niestety, cukier kryje się także pod innymi nazwami, jak: fruktoza, dekstroza czy maltoza. Im wyższą pozycję dany cukier zajmuje w wykazie składników, tym więcej dany produkt go zawiera.

  • 9 źródeł zdrowych tłuszczów w&nbsp;Twojej diecie

    9 źródeł zdrowych tłuszczów w Twojej diecie

    Czy z zawartości tłuszczów w pożywieniu wynikają jakieś korzyści? Czy można uznać, że są one potrzebne do zachowania zdrowia? Zobacz, które produkty zawierają najzdrowsze tłuszcze.

  • Gluten

    Gluten

    Gluten może być przyczyną chorób związanych z nieprawidłową reakcją organizmu na to białko. Jedną z takich chorób jest celiakia – schorzenie autoimmunologiczne, polegające na trwałej nietolerancji glutenu. Celiakia i alergia na gluten to jednak dwie różne choroby, których nie należy ze sobą mylić.

  • Sposoby na jesienne chłody – cynamon, imbir i&nbsp;kardamon

    Sposoby na jesienne chłody – cynamon, imbir i kardamon

    Przyprawy rozgrzewające, poza doskonałym smakiem i aromatem, charakteryzują się także tym, że zawierają substancje o potencjalnych właściwościach zdrowotnych. Przyjrzyjmy się tym najbardziej popularnym.

  • Jęczmienna, jaglana, kuskus, bulgur - która kasza jest najzdrowsza?

    Jęczmienna, jaglana, kuskus, bulgur - która kasza jest najzdrowsza?

    Która kasza jest najlepsza dla kobiet w ciąży, a która dla sportowców? Którą mogą spożywać osoby uczulone na gluten i chore na celiakię? Najważniejsze informacje dotyczące kasz oraz kilka inspirujących przepisów na smaczne dania z kaszą w roli głównej.

  • 5 przepisów na "mleka" roślinne i&nbsp;3 powody, dla których warto je przygotować

    5 przepisów na "mleka" roślinne i 3 powody, dla których warto je przygotować

    Dla tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie mogą spożywać mleka krowiego, oraz dla osób, które chcą poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, przygotowaliśmy kilka informacji o napojach roślinnych.

  • Wieczorne przekąski - co zjeść, gdy głód nie pozwala zasnąć

    Wieczorne przekąski - co zjeść, gdy głód nie pozwala zasnąć

    Znane powszechnie zalecenia wskazują na konieczność zjedzenia kolacji ok. 2–3 godzin przed położeniem się do łożka. A co zrobić, gdy głód nie pozwala nam zasnąć? Na jaką przekąskę możemy sobie wówczas pozwolić?

  • Owoce morza – dlaczego warto jeść? Jak kupić i&nbsp;przyrządzić?

    Owoce morza – dlaczego warto jeść? Jak kupić i przyrządzić?

    Poza walorami smakowymi owoce morza mają także walory zdrowotne. Podobnie jak ryby, zawierają ważne substancje odżywcze. Należy także pamiętać, że frutti di mare uznawane są za afrodyzjak. Podobno sposobem Casanovy na zwiększenie sprawności seksualnej było śniadanie składające się z 50 ostryg.

  • Morele

    Morele

    Owoce moreli wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: ß-karoten, witamina C i E.

  • Czereśnie

    Czereśnie

    Badania wskazują, że czereśnie obniżają stężenie kwasu moczowego. Wapń i fosfor zawarty w owocach odgrywa istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej i zębów. Żelazo z kolei umożliwia transport tlenu we krwi.

  • Truskawki

    Truskawki

    100 g truskawek dostarcza aż 66 mg witaminy C - więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut.

  • Rabarbar

    Rabarbar

    Rabarbar jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ponadto charakteryzuje się bardzo niewielką kalorycznością. Dostarcza potasu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C oraz kwasu foliowego.

  • Pomidor

    Pomidor

    Pomidor znany jest przede wszystkim jako źródło likopenu, ale zawiera także inne substancje o charakterze antyoksydacyjnym, takie jak: witaminę C, witaminę E, fenole, flawonoidy i antocyjany.

  • Kalarepa

    Kalarepa

    Choć nie jest to najpopularniejsze warzywo w Polsce, kalarepa ma duże wartości odżywcze. Część, którą jemy to przerośnięta i zgrubiała łodyga, będąca dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, ß-karotenu oraz witaminy K.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy i&nbsp;jego wpływ na zdrowie

    Syrop glukozowo-fruktozowy i jego wpływ na zdrowie

    Jedną z częściej stosowanych substancji słodzących jest syrop glukozowo-fruktozowy, którego konsumpcja w czasie ostatnich lat drastycznie wzrosła. Aktualne dane naukowe wskazują, iż cukier ten nie jest obojętny dla zdrowia człowieka.

  • Cholesterol

    Cholesterol

    Czym jest cholesterol? Skąd się bierze w organizmie człowieka? Czy ważne jest oznaczanie stężenia cholesterolu we krwi? Jakie są sposoby na zmniejszenie ilości tłuszczu i cholesterolu w diecie?

  • Kurkumina i&nbsp;jej prozdrowotne działanie

    Kurkumina i jej prozdrowotne działanie

    Badania wykazują przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe działanie kurkuminy. Podkreśla się także jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

  • Czy wszystkie kwasy tłuszczowe <i>trans</i> są złe?

    Czy wszystkie kwasy tłuszczowe trans są złe?

    Głównym źródłem kwasów tłuszczowych trans w diecie człowieka są margaryny, wyroby cukiernicze, posiłki typu fast food oraz dania instant.

  • Jaką wodę pić?

    Jaką wodę pić?

    Szczególnie podczas upałów powinniśmy zwrócić uwagę na skład mineralny wody jaką pijemy. Pocąc się tracimy elektrolity, które należy uzupełniać. Podanie wody niskozmineralizowanej powoduje jedynie „rozcieńczenie elektrolitów” i pomimo odpowiedniej ilości podanej wody może dojść do osłabnięcia.

  • Dobre i&nbsp;złe tłuszcze w&nbsp;diecie

    Dobre i złe tłuszcze w diecie

    Autorka przedstawia aktualny stan wiedzy i zalecenia dotyczące spożywania różnego rodzaju tłuszczów.

  • Energia umysłu a&nbsp;składniki odżywcze – problemy badawcze

    Energia umysłu a składniki odżywcze – problemy badawcze

    Pora zimowa sprawia, że występują u nas huśtawki nastrojów, szybko się męczymy, mówimy, że nie mamy „natchnienia do pracy”. Częściej sięgamy po różnego rodzaju środki, aby szybciej rano się rozbudzić i nabrać energii do pracy zarówno fizycznej, jak i umysłowej.

  • Smaczliwka czyli awokado

    Smaczliwka czyli awokado

    Awokado w Europie prawie nie było znane do drugiej wojny światowej, mimo że na Florydzie i w Kalifornii uprawiano je od powstania Stanów Zjednoczonych. Obecnie awokado można kupić prawie w każdym polskim sklepie warzywnym.

  • Czosnek ogrodowy

    Czosnek ogrodowy

    Czosnek ogrodowy, pomimo często sprzecznych doniesień dotyczących jego działania, cieszy się nieustającą popularnością zarówno wśród smakoszy aromatycznej kuchni, jak i pacjentów cierpiących na schorzenia górnych dróg oddechowych.

  • Nastroje a&nbsp;żywienie

    Nastroje a żywienie

    Jesień już jest w całej krasie, zima wkrótce nadejdzie, a wraz z nią czas, który wielu osobom przynosi problemy związane z zaburzeniami nastrojów.

  • Pieczywo – dlaczego warto jeść i&nbsp;jakie wybierać?

    Pieczywo – dlaczego warto jeść i jakie wybierać?

    Powszechnie znany jest znaczący udział pieczywa w zaspokajaniu potrzeb energetycznych i odżywczych człowieka, niewiele natomiast zwraca się uwagi na szczególną rolę pieczywa w sprawnym funkcjonowaniu mózgu.

  • Molibden

    Molibden

    Źródłem molibdenu w diecie są podroby, mleko, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste oraz ciemnozielone warzywa.

  • Kobalt

    Kobalt

    Kobalt jest składnikiem witaminy B12. Znaczące ilości tego pierwiastka występują w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach (np. kapusta, szpinak, sałata), nasionach roślin strączkowych i wątrobie.

  • Chrom

    Chrom

    W ciągu ostatnich lat prowadzonych jest wiele badań dotyczących roli chromu m.in. w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, jako środka wspomagającego odchudzanie.

  • Fluor

    Fluor

    Fluor jest składnikiem mineralnym występującym w większości tkanek i płynów ustrojowych, przy czym największe jego ilości znajdują się w kościach i zębach.

  • Selen

    Selen

    Selen jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Z uwagi na fakt, że selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem, produkty zawierające duże ilości białka zazwyczaj charakteryzują się dużą zawartością selenu.

  • Jod

    Jod

    Jod jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny. Hormony te wpływają m.in. na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i układu kostnego. Jod jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów i wykazuje działanie ochronne w procesach zapalnych oraz nowotworowych.

  • Mangan

    Mangan

    Dobrym źródłem manganu w diecie są suche nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasza gryczana i orzechy.

  • Miedź

    Miedź

    Niedobory miedzi mogą wynikać z niedostatecznego spożycia tego składnika lub być skutkiem chorób. Mogą wystąpić także w przypadku spożywania zbyt dużych dawek suplementów cynku.

  • Cynk

    Cynk

    Do typowych objawów niedoboru cynku należą stany zapalne skóry, zaburzona odporność, trudności z gojeniem ran, zaburzenia smaku i węchu. Wskazuje się, że niedobory tego składnika mogą być przyczyną zaburzeń w adaptacji do ciemności, a u osób starszych zwyrodnienia plamki żółtej.

  • Żelazo

    Żelazo

    Podstawowym skutkiem niedoboru żelaza w organizmie jest niedokrwistość. Jej objawy to między innymi bladość skóry, zmęczenie i osłabienie odporności. Niedotlenienie komórek organizmu prowadzi do zmniejszenia sprawności fizycznej i umysłowej, osłabienia koncentracji oraz problemów z pamięcią.

  • Czy suplementacja wapnia zwiększa ryzyko zawału serca i&nbsp;innych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych?

    Czy suplementacja wapnia zwiększa ryzyko zawału serca i innych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych?

    W przeglądzie systematycznym z metaanalizą badań z randomizacją autorzy zadali pytanie, czy suplementacja wapnia zwiększa ryzyko niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.

  • Siarka

    Siarka

    Podstawowym źródłem siarki w diecie człowieka są produkty wysokobiałkowe – mięso, jaja, mleko.

  • Chlor

    Chlor

    Jon chlorkowy jest głównym anionem płynów pozakomórkowych, znajduje się także w skórze, tkance podskórnej i kościach. Jako składnik kwasu solnego występuje w soku żołądkowym.

  • Sód

    Sód

    Nadmierne spożycie sodu może prowadzić do nadciśnienia, rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób nerek. Pojawiły się także doniesienia wskazujące na związek pomiędzy zwiększonym spożyciem sodu a zwiększeniem częstości zachorowania na nowotwory żołądka.

  • Potas

    Potas

    U ludzi zdrowych nie obserwuje się niedoborów potasu na tle żywieniowym. Mogą one natomiast wystąpić u osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, np. nadciśnieniem, a także u osób zażywających diuretyki.

  • Magnez

    Magnez

    Nowe badania wskazują, że niedobory magnezu występują częściej niż sądzono i że są związane z nadciśnieniem, niedokrwienną chorobą serca, arytmią i astmą.

  • Fosfor

    Fosfor

    Fosfor pełni w organizmie wiele funkcji, m.in. współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, występuje w jądrach wszystkich komórek, uczestniczy w przemianach tłuszczu i węglowodanów, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także wchodzi w skład wielu enzymów.

  • Wapń

    Wapń

    Wapń, poza udziałem w budowie kości i zębów, uczestniczy w krzepnięciu krwi, działaniu niektórych enzymów, budowie hormonów, w skurczu i rozkurczu mięśni. Odgrywa także rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca. Pomaga również w zapobieganiu nadciśnieniu.

  • Składniki mineralne

    Składniki mineralne

    Źródłem składników mineralnych dla człowieka są przede wszystkim produkty spożywcze i woda, a także sól kuchenna. Mogą ich dostarczać również produkty spożywcze, do których celowo dodano składniki mineralne, np. wapń, żelazo i tzw. produkty wzbogacane oraz suplementy diety.

  • Mała czarna – nie taka „straszna”

    Mała czarna – nie taka „straszna”

    Kto z nas potrafi oprzeć się zapachowi świeżo zmielonej, parzonej arabiki o poranku, filiżance mocnego espresso po zbyt obfitym lunchu, aksamitnej fakturze cappuccino podanego na deser, czy w końcu orzeźwiającej porcji frappé w upalne popołudnie?

  • Masło czy margaryna, czyli czym smarować?

    Masło czy margaryna, czyli czym smarować?

    W tradycji polskiego żywienia ugruntował się model jedzenia śniadaniowo-kolacyjny, którego podstawą jest pieczywo posmarowane tłuszczem z różnymi dodatkami. Nie jesteśmy narodem, który traktuje pieczywo jako uzupełnienie lub dodatek do dania, lecz na ogół pieczywo staje się w naszej kuchni podstawą, do której dobieramy inne produkty.

  • Zdrowotne właściwości herbaty

    Zdrowotne właściwości herbaty

    Dzieje herbaty wplatają się barwnie w historię społecznego i kulturalnego rozwoju wielu krajów. Napój, który według chińskiej legendy ma blisko 5 tysięcy lat, ciągle odkrywa przed nami swoje tajemnice, częściowo za sprawą naukowców z wielu krajów.

  • Białka

    Białka

    W prawidłowym żywieniu dorosłego człowieka połowę należnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. W żywieniu dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka zwierzęce powinny stanowić 2/3 należnej ilości białka w całodziennej diecie.

  • Czy nowalijki są bezpieczne?

    Czy nowalijki są bezpieczne?

    Warzywa z całą pewnością są źródłem cennych witamin i składników mineralnych - ale czy dotyczy to także nowalijek?

  • Węglowodany

    Węglowodany

    Węglowodany pełnią w ustroju człowieka wiele znaczących dla życia i zdrowia funkcji. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany powinno stanowić 45–75% całkowitego zapotrzebowania człowieka na energię.

  • Indeks glikemiczny

    Indeks glikemiczny

    Indeks glikemiczny to parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. Wyróżnia się węglowodany o niskim bądź wysokim indeksie glikemicznym. W tabeli znajdziesz informacje o wartościach indeksu glikemicznego cechujących popularne produkty żywnościowe.

  • Tłuszcze

    Tłuszcze

    Określenie „tłuszcze” obejmuje zarówno składniki pokarmowe, jak i produkty spożywcze nazywane potocznie tłuszczami, takie jak masło, smalec, margaryny i oleje jadalne.

  • Błonnik

    Błonnik

    Co to jest błonnik pokarmowy, dlaczego go potrzebuję?

  • Czy wszystkie owoce i&nbsp;warzywa są tak samo zdrowe?

    Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe?

    Oceniliśmy warzywa i owoce pod kątem wartości odżywczej, kaloryczności, zawartości cukru, witamin, składników mineralnych, błonnika oraz zanieczyszczeń. Dowiedz się, które warzywa i owoce są najważniejsze dla Twojego zdrowia.

  • Wskazane dzienne spożycie (GDA)

    Wskazane dzienne spożycie (GDA)

    Coraz częściej jednak odnajdujemy na opakowaniach oznaczenie GDA, czyli wskazane dzienne spożycie (guideline daily amounts).

  • Czy osoby spożywające dużo błonnika żyją dłużej?

    Czy osoby spożywające dużo błonnika żyją dłużej?

    Uważa się, że duża zawartość błonnika pokarmowego w diecie może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej, cukrzycy, otyłości, niektórych nowotworów oraz przedwczesnego zgonu. Jednak wyniki przeprowadzonych dotąd badań obserwacyjnych są niejednoznaczne.

  • Znakowanie środków spożywczych

    Znakowanie środków spożywczych

    Informacje zamieszczone na opakowaniach żywności mają ułatwić dokonanie właściwego wyboru oraz zakup produktu zgodnego z oczekiwaniami. Warto więc wiedzieć, jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniu.

  • Żywność funkcjonalna

    Żywność funkcjonalna

    Promowany w ostatnich latach zdrowy styl życia przejawia się głównie dbałością o zdrowie i podejmowaniem aktywności fizycznej. Ma to zapewnić dłuższe życie w optymalnej kondycji psychofizycznej. W związku z tym zwiększa się zapotrzebowanie na żywność o najwyższej wartości żywieniowej, a dodatkowo o określonych właściwościach prozdrowotnych. W definicję tę bardzo dobrze wpisuje się pojęcie żywności funkcjonalnej.

  • Substancje dodatkowe

    Substancje dodatkowe

    Substancje dodatkowe są to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność, ale są do niej dodawane celowo, ze względów technologicznych w trakcie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania i stają się bezpośrednio lub pośrednio składnikami produktu spożywczego.

  • Czy śniadanie jest ważne?

    Czy śniadanie jest ważne?

    Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zwykle powinno być spożywane przed wyjściem z domu (zwłaszcza przez dzieci; dorośli, którzy rozpoczynają pracę bardzo wcześnie rano powinni najpóźniej spożyć je miedzy 7.00 a 8.00).

  • Ile posiłków w&nbsp;ciągu dnia?

    Ile posiłków w ciągu dnia?

    Jeden człowiek je w ciągu dnia tylko trzy posiłki i to mu wystarcza. Drugi musi zjeść jeszcze drugie śniadanie, ponieważ pomiędzy śniadaniem a obiadem jest bardzo głodny, a jeszcze inny jest głodny pomiędzy wszystkimi posiłkami głównymi i bez przerwy dojada.

  • Jak wybierać zdrowe produkty?

    Jak wybierać zdrowe produkty?

    Zakupów żywnościowych należy dokonywać wtedy, gdy jesteśmy najedzeni (po spożyciu posiłku), a nigdy na czczo czy po wyjściu z pracy, gdy głód osiąga swoje największe nasilenie. Wtedy nie kupimy tego, co jest nam potrzebne, ale to co, jak nam się wydaje, najszybciej da nam uczucie sytości lub coś co pamiętamy z reklam telewizyjnych.

  • Najczęstsze błędy żywieniowe – czego trzeba unikać?

    Najczęstsze błędy żywieniowe – czego trzeba unikać?

    Najczęstsze błędy w żywieniu człowieka mają dwojaką naturę - wiążą się zarówno z niedoborami pokarmowymi, jak i z nadmiernym spożyciem żywności oraz nieodpowiednim stylem życia.

  • Witamina B2 (ryboflawina)

    Witamina B2 (ryboflawina)

    Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.

  • Witamina B6

    Witamina B6

    Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest związane z ilością spożywanego białka. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę może się też pojawiać w przypadku zwiększonego spożycia tłuszczu.

  • Witamina B<sub>12</sub>

    Witamina B12

    Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie człowieka.

  • Niacyna (witamina PP)

    Niacyna (witamina PP)

    Niacyna w znacznych ilościach występuje w mięsie i przetworach mięsnych, zwłaszcza w mięsie wieprzowym i drobiowym oraz w wątrobie, a z produktów roślinnych w ziemniakach i produktach zbożowych.

  • Foliany (folacyna, kwas foliowy)

    Foliany (folacyna, kwas foliowy)

    Foliany (folacyna, kwas foliowy) to duża grupa związków, pochodnych pteryny o zróżnicowanym stopniu utlenienia, wykazujących aktywność biologiczną kwasu foliowego.

  • Kwas pantotenowy

    Kwas pantotenowy

    Kwas pantotenowy jest składnikiem koenzymu A i uczestniczy w kluczowych reakcjach biochemicznych, związanych z gospodarką energetyczną organizmu, z metabolizmem białka, tłuszczu i węglowodanów.

  • Biotyna

    Biotyna

    Biotyna (witamina H, witamina B8) powszechnie występuje w produktach spożywczych, dlatego istnieje małe prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu objawów jej niedoboru (abiotynozy).

  • Słodziki – czy są bezpieczne?

    Słodziki – czy są bezpieczne?

    W ostatnich latach znacząco wzrasta produkcja żywności z dodatkiem substancji słodzących – alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) i substancji intensywnie słodzących. Prowadzi się również badania nad uzyskaniem nowych związków, a także ocenia się wpływ spożycia substancji słodzących na zdrowie człowieka.

  • Czy orzechy ziemne są zdrowe?

    Czy orzechy ziemne są zdrowe?

    Kwas fitynowy znajdujący się w orzechach wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, hamuje wchłanianie metali ciężkich, w szczególności ołowiu i kadmu oraz ułatwia ich wydalanie z organizmu, a także przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy i lipidów we krwi, ogranicza proces tworzenia się kamieni nerkowych, jak również chroni przed utratą gęstości mineralnej kości i osteoporozą.

Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta
  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.