29.04.2022 w godzinach 9:15–14:15 odbędzie się konferencja on-line podsumowująca efekty projektu PREVENTOMICS
Tytuł konferencji “Personalised nutrition approaches for the prevention of diet-related diseases: biomarkers, digital tools & omic sciences”.
Konferencja kierowana jest do dietetyków, żywieniowców i osób zainteresowanych zagadnieniem spersonalizowanego żywienia.
Strona konferencji: https://cutt.ly/PREVENTOMICSconference
Rejestracja na konferencję: https://cutt.ly/PREVENTOMICSregister
Rozwój nauki obserwowany w ostatnim czasie umożliwił badanie predyspozycji genetycznych do rozwoju różnych chorób. Pojawiło się więc zapotrzebowanie na stworzenie poradnictwa dietetycznego – tzw. spersonalizowanego żywienia – uwzględniającego indywidualne potrzeby każdego człowieka, tworzone na podstawie stanu zdrowia, stylu życia oraz uwarunkowań genetycznych.
Personalizacja zaleceń żywieniowych może przynieść korzyści w terapii chorób przewlekłych. Ponadto pozwala na identyfikację osób najbardziej zagrożonych rozwojem tych chorób. Informacja o tym, że pacjent znajduje się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia danej choroby, może stać się początkiem zmian stylu życia, w tym sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Może to przynieść wymierne korzyści w postaci możliwości zapobiegania rozwojowi danej choroby, a u osób już chorujących przeciwdziałania rozwojowi jej powikłań.
Naukowcy są zgodni, że w przyszłości poradnictwo dietetyczne będzie brało pod uwagę te indywidualne cechy genetyczne i na ich podstawie będą przygotowywane spersonalizowane porady żywieniowe.