Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że tkanka tłuszczowa to nie tylko magazyn energetyczny i nieatrakcyjny tłuszczyk na naszych biodrach i brzuchu.
Uważa się także, że aktywnie uczestniczy w przemianach metabolicznych naszego organizmu. Uwalnia ona liczne substancje zwane adipokinami. Zalicza się tu m.in. leptynę i adiponektynę. Leptyna jest hormonem hamującym łaknienie i wydzielana jest głównie przez tkankę tłuszczową. Niewielkie jej ilości produkowane są także przez mięśnie szkieletowe, mózg i łożysko. Ilość leptyny wydzielanej przez tkankę tłuszczową wzrasta wraz z jej ilością, a maleje wraz z zastosowaniem diet ubogokalorycznych i chudnięciem. Zaburzenia wydzielania leptyny powoduje zwiększone uczucie głodu, a spożywanie posiłku nie zmniejsza głodu. Może to prowadzić do znaczącej otyłości. Ilość kolejnej adipokiny, adiponektyny uwalnianej przez tkankę tłuszczową maleje w otyłości, a wzrasta w momencie spadku masy ciała. Uważa się że ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Ponadto poprawia także wrażliwość tkanek na insulinę.
Źródło:
Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym. Bogda Skowrońska, Marta Fichna, Piotr Fichna. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3, s.21-29.