×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Głodne emocje

Współczesne teorie coraz częściej podkreślają zależność pomiędzy zwyczajami żywieniowymi a nastrojem, emocjami, potrzebami. Naukowcy ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzenie wpływu emocji na zachowania żywieniowe.

Przebadano 90 kobiet w wieku od 18 do 30 lat i zaobserwowano że w grupie o tendencjach obniżenia nastroju, było znacznie więcej kobiet z nadwagą niż w grupie o tendencjach podwyższania nastroju.

W okresach dobrego nastroju kobiety preferowały głównie przekąski warzywne, natomiast w czasie obniżenia nastroju badane spożywały głównie słodycze.

Źródło:

Emocje a zachowanie żywieniowe u kobiet w wieku 18-30 lat. Sylwia Leszczyńska, Katarzyna Błażejewska, Karolina Lewandowska-Klafczyńska, Piotr Rycielski. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, s.167-171.

14.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta