Współczesne teorie coraz częściej podkreślają zależność pomiędzy zwyczajami żywieniowymi a nastrojem, emocjami, potrzebami. Naukowcy ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzenie wpływu emocji na zachowania żywieniowe.
Przebadano 90 kobiet w wieku od 18 do 30 lat i zaobserwowano że w grupie o tendencjach obniżenia nastroju, było znacznie więcej kobiet z nadwagą niż w grupie o tendencjach podwyższania nastroju.
W okresach dobrego nastroju kobiety preferowały głównie przekąski warzywne, natomiast w czasie obniżenia nastroju badane spożywały głównie słodycze.
Źródło:
Emocje a zachowanie żywieniowe u kobiet w wieku 18-30 lat. Sylwia Leszczyńska, Katarzyna Błażejewska, Karolina Lewandowska-Klafczyńska, Piotr Rycielski. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011, tom 7, nr 3, s.167-171.