Choroba Alzheimera dotyka ok. 14 mln ludzi na świecie i ok. 250 tys. w Polsce. Za 50 lat te liczby się podwoją, bo społeczeństwa się starzeją, a przypadłość ta dotyka najczęściej ludzi w starszym wieku, cierpiących na demencję i choroby naczyń mózgowych.
Wyniki badań naukowców z Columbia University Medical Center w Nowym Jorku wskazują, że spożywanie pokarmów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w rybach, orzechach, sosach sałatkowych [na bazie olejów roślinnych – red.] oraz mięsie kurczaka wpływają na obniżenie poziomu białka beta-amyloidu (Aß) we krwi. Białko to odgrywa istotną rolę w patogenezie (mechanizmie powstawania) choroby Alzheimera.
W badaniu wzięło udział 1219 osób powyżej 65. roku życia, nie wykazujących objawów demencji. Przez ponad rok zbierano informacje na temat ich diety. Następnie pobierano krew do badań. Analizowano 10 składników odżywczych: nasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witamina E, witamina C, beta-karoten, witamina B12, kwas foliowy i witaminy D.
Wyniki wykazały, że stosowanie diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 wpływa w znacznym stopniu na obniżenie poziomu białka Aß we krwi. Spożycie jednego grama kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie (około pół fileta z łososia tygodniowo) obniża go o 20–30 proc. Pozostałe badane składniki odżywcze nie wpływają na poziom tego białka.
„Dalsze badania nad wpływem kwasów tłuszczowych omega-3 i innych składników odżywczych na poziom białka Aß w płynie mózgowo-rdzeniowym lub mózgu oraz poziomu innych białek związanych z chorobą Alzheimera mogą tylko wzmocnić naszą pewność, że dieta przynosi korzystne efekty w zapobieganiu demencji” – powiedział kierujący zespołem dr Nikolaos Scarmeas.