8% Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną – podają naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).
– Udział żywności ekologicznej w ogólnej sprzedaży żywności w Polsce wynosi mniej niż 1%. Tak samo jest w Hiszpanii, Grecji i Portugalii – powiedziała podczas środowej konferencji w Warszawie dr Sylwia Żakowska-Biemans z SGGW.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, konsumenci nie kupują żywności ekologicznej głównie z powodu braku informacji o miejscach sprzedaży, niedostępności, wyższej ceny oraz braku umiejętności odróżnienia żywności ekologicznej od innej.
W ocenie dr Sylwii Żakowskiej-Biemans przetwórstwo żywności ekologicznej stopniowo jednak zyskuje na znaczeniu, bo w 2004 r. w Polsce było 55 takich zakładów, a w 2011 już 267.
– W latach 2004 2011 sześciokrotnie wzrosła w Polsce liczba gospodarstw ekologicznych oraz powierzchnia wykorzystywanych przez nie użytków rolnych – poinformował dr Krzysztof Jończyk z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, koordynator projektu Dolina Ekologicznej Żywności.
Jończyk dodał, że w pięciu wschodnich województwach znajduje się 46% z 23,4 tys. wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce oraz 23% spośród 293 zakładów przetwórstwa ekologicznego.