×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Niewielu Polaków kupuje żywność ekologiczną

8% Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną – podają naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

– Udział żywności ekologicznej w ogólnej sprzedaży żywności w Polsce wynosi mniej niż 1%. Tak samo jest w Hiszpanii, Grecji i Portugalii – powiedziała podczas środowej konferencji w Warszawie dr Sylwia Żakowska-Biemans z SGGW.

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, konsumenci nie kupują żywności ekologicznej głównie z powodu braku informacji o miejscach sprzedaży, niedostępności, wyższej ceny oraz braku umiejętności odróżnienia żywności ekologicznej od innej.

W ocenie dr Sylwii Żakowskiej-Biemans przetwórstwo żywności ekologicznej stopniowo jednak zyskuje na znaczeniu, bo w 2004 r. w Polsce było 55 takich zakładów, a w 2011 już 267.

– W latach 2004 2011 sześciokrotnie wzrosła w Polsce liczba gospodarstw ekologicznych oraz powierzchnia wykorzystywanych przez nie użytków rolnych – poinformował dr Krzysztof Jończyk z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, koordynator projektu Dolina Ekologicznej Żywności.

Jończyk dodał, że w pięciu wschodnich województwach znajduje się 46% z 23,4 tys. wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce oraz 23% spośród 293 zakładów przetwórstwa ekologicznego.

15.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta