Fot. iStock.com
Składniki na 2 porcje
- 250g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 250g mielonej młodej cielęciny
- 1 duża marchew
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów albo ok. 400g dojrzałych świeżych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- przyprawy: świeże oregano (lebiodka)
Przygotowanie
Pokroić czosnek, cebulę i seler naciowy, zetrzeć marchew. Wrzucić pokrojone i starte warzywa na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Dodać mieloną cielęcinę. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć, cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, dusić co najmniej 5 minut. Do gotowego sosu dodać posiekane świeże oregano i przyprawy.
Do wrzącej posolonej wody wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem lub dodać sos do makaronu na talerzu. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
400 kcal | 35 g | 11 g | 49 g | 7,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »