×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szaszłyk z piersi kurczaka i warzyw

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 1/4 piersi kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • cebula czerwona
  • 3 pieczarki
  • marynata: 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, curry, przyprawa do kurczaka
  • 1 bułka grahamka

Przygotowanie

Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach i oliwie z oliwek. Pozostawić w marynacie przynajmniej 15 minut lub zostawić na noc w lodówce.

Paprykę żółtą, czerwoną, cebulę i pieczarki pokroić i nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami kurczaka. Grillować lub piec w piekarniku 15 minut. Podawać z surówką, gotowanymi warzywami i z bułką grahamką. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji (szaszłyk + mała bułka grahamka)
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
357 kcal 14 g 15 g 52 g 10 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

19.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta