×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szparagi z wody

Fot. 123RF Stock Photo/David Lorente

Składniki

  • 60 dag szparagów
  • szczypta soli, cukier do smaku
  • 2 łyżki tartej bułki lub zarodków pszennych
  • 4 dag masła

Przygotowanie

Szparagi bardzo cienko obrać (główki zostawiamy), odkroić twarde końce, wypłukać, związać w pęczek, włożyć do wysokiego garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru. Gotować do miękkości, uważając, by główki nie były zanurzone w wodzie.
Miękkie szparagi wyjąć, polać roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną na suchej patelni bułką tartą lub jej zdrowszym odpowiednikiem - zarodkami pszennymi.

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
100 kcal 3 g 7 g 9 g 2 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

02.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta