×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Warzywa z kaszą gryczaną (przepis bezglutenowy)

mgr Bożena Kropka, dietetyk


Fot. pixabay.com

Składniki (3-4 porcje)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1,5 filiżanki kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 średniej wielkości marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 filiżanka szatkowanej kapusty
  • sól morska, pieprz
  • 2/3 filiżanki wody
  • 2 ząbki czosnku, roztarte
  • 2 łyżki sosu sojowego (TAMARI)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę, wsypać kaszę gryczaną, dodać przyprawy i stale mieszając, dodawać drobno pokrojone warzywa. Przyprawić solą, czosnkiem, pieprzem. Wlać wodę, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut.

29.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta