×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Fluor

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Fluor jest składnikiem mineralnym występującym w większości tkanek i płynów ustrojowych, przy czym największe jego ilości znajdują się w kościach i zębach.


Fot. pixabay.com

Rola fluoru w organizmie człowieka związana jest głównie z układem kostnym. Pierwiastek ten bierze udział w prawidłowej mineralizacji zębów i kości. Będąc składnikiem fluoroapatytu wpływa na twardość szkliwa. Chroni przed próchnicą. Pojawiają się doniesienia o roli fluoru w leczeniu osteoporozy.

Niedostateczna podaż fluoru objawia się przede wszystkim obniżeniem twardości szkliwa zębów oraz mniejszą wytrzymałością kości. Niedobory fluoru prowadzą do rozwoju próchnicy u dzieci.

Fluor pobierany w nadmiernych ilościach może być toksyczny. Jednym z pierwszych objawów zatrucia tym pierwiastkiem jest plamistość szkliwa zębów. U osób dorosłych spożywających duże ilości fluoru przez dłuższy czas następuje rozwój fluorozy kości. Objawiającą się m. in. usztywnieniem kręgosłupa, zmniejszoną ruchomością stawów. Przy przewlekłym zatruciu fluorem występują zaburzenia w metabolizmie kości, funkcjonowaniu nerek, układu nerwowego oraz mięśniowego.

Podstawowym źródłem fluoru dla człowieka jest woda pitna. Jego naturalna zawartość w wodzie może wahać się w szerokim zakresie od poniżej 0,1mg/l do 20 mg/l. W Polsce wyższe ilości fluoru występują w niektórych wodach mineralnych i leczniczych. Dodatkowo pewne ilości tego pierwiastka dostarczają fluorowane pasty do zębów.

W żywności fluor występuje w niewielkich ilościach, poza rybami. Zawartość fluoru w rybach może dochodzić do 1,0 mg/100g. Pewne ilości tego składnika mineralnego zawierają także, herbata, produkty zbożowe i sery podpuszczkowe. Zawartość fluoru w przykładowych produktach spożywczych podano w tabeli.

Tabela. Zawartość fluoru w 100 g wybranych produktów spożywczych
produkt fluor µg
herbata czarna, napar 373
chleb żytni 51
ser, cheddar 35
szynka wieprzowa 20
płatki kukurydziane 17
jogurt truskawkowy 9
sałata 5
marchew 3
mleko 2% tł. 3
jabłko 3
banan 2
pomidor 2
orzechy włoskie 1,2
jaja kurze całe 1
pomarańcza 0,2
Źródło: USDA National Fluoride Database of Selected Beverages and Foods, Release 2, 2005

Normy żywienia na fluor na poziomie wystarczającego spożycia wynoszą dla mężczyzn 4 mg/osobę/dobę a dla kobiet 3 mg/osobę/dobę (Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008).

01.10.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta