×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta dla osób z chorobami trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam problemy z trzustką, zalecono mi dietę lekkostrawną. Co jeść? A jakich produktów unikać?

Odpowiedziała:

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje stanem nieżytowym jelit.

Białko należy spożywać powyżej normy fizjologicznej (1,0-1,5 g/kg masy ciała). Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany nieobfitujące w błonnik, np. dżemy, przeciery owocowe, miód, cukier, ziemniaki gotowane, tłuczone, purée, pieczywo jasne i czerstwe, drobne kasze, drobny makaron, ryż, lane kluski, chude mleko, twaróg, ryby, drób, cielęcina, masło, olej słonecznikowy, oliwa, warzywa i owoce zawierające witaminę C oraz karoten. Obróbką kulinarną wskazanych posiłków powinno być gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie.

Należy ograniczyć spożywanie pieczywa razowego, żytniego, grubych kasz, przekwaszonych przetworów mlecznych, jaj, tłustego mięsa (wieprzowiny, baraniny, kaczki, gęsi), tłustych ryb, wędlin, śmietany, smalcu, cebuli, kapusty, orzechów, śliwek, słodyczy zawierających tłuszcz i kakao. Przeciwwskazane są potrawy smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone, a także sosy na zasmażkach, sosy na wywarach mięsnych, tłuste ciasta, torty i ciastka z kremem.

Dzienną rację pokarmową należy rozdzielić na 5 posiłków. Jeżeli po zastosowaniu powyższych zaleceń żywieniowych ustąpią objawy dyspeptyczne (wzdęcia, burczenia i przelewania w jamie brzusznej, uczucie pełności poposiłkowej) można stopniowo przechodzić na dietę pełnowartościową.

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka ? żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2011

02.05.2012
Inne pytania
  • Naczyniak wątroby
  • Jakie mogą być przyczyny uporczywych mdłości i wymiotów?
  • Helicobacter pylori – test
  • Zielony kolor stolca
  • Kłujący ból podżebrza - przyczyny, diagnostyka
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta