Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Otyłości towarzyszy większe ryzyko wczesnego raka jelita grubego

U kobiet, które cierpią z powodu otyłości, istnieje znacznie większe ryzyko zachorowania przed 50. rokiem życia na nowotwór jelita grubego niż u tych o prawodłowej wadze. W tym wieku choroba występuje rzadko, ale według nowej analizy, panie o najwyższym BMI są dwukrotnie bardziej zagrożone niż przy najniższym, prawidłowym współczynniku.


Fot. Pixabay

Jak podają naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis razem z badaczami z innych ośrodków, w USA liczba zgonów spowodowanych rakiem raka jelita grubego zaczęła maleć po wprowadzeniu w latach 80. zaleceń poddawania kolonoskopii osób w 50. roku życia. Jednak z nieznanych nadal powodów rośnie liczba zgonów z powodu raka okrężnicy i odbytnicy (części jelita grubego) u osób w wieku od 20 do 49 lat.

Przeprowadzona przez badaczy analiza epidemiologiczna opublikowana na łamach pisma „JAMA Oncology” pokazuje, że współczynnikowi BMI w wieku 18 lat, obecnemu BMI oraz skali przybierania na wadze od wczesnej dorosłości towarzyszy odpowiednie ryzyko zachorowania przed ukończeniem 50 lat.

Autorzy publikacji uwzględnili dane na temat ponad 85 tys. kobiet w wieku od 25 do 44 lat uczestniczących w projekcie Nurses' Health Study II, który rozpoczął się w 1989 r. Analiza objęła takie informacje, jak zmiana masy ciała w ciągu życia, historia rodzinna, przebyte endoskopie czy styl życia. W uwzględnionym okresie, lekarze zdiagnozowali 114 przypadków raka jelita grubego w badanej grupie. Waga miała przy tym duże znaczenie.

„Uzyskane przez nas wyniki podkreślają potrzebę utrzymywania zdrowej masy ciała, zaczynając od wczesnej dorosłości, aby zapobiegać wczesnemu rakowi jelita grubego” - mówi jeden z głównych autorów badania prof. Yin Cao z Washington University.

„Wysunęliśmy hipotezę, że epidemia otyłości może częściowo przyczyniać się do krajowej i globalnej częstości występowania wczesnego raka jelita grubego, jednak zaskoczyła nas siła zaobserwowanego związku oraz wpływu otyłości i zmiany wagi zachodzącej od wczesnej dorosłości” - komentuje wyniki naukowiec.

Otóż w porównaniu do kobiet o najniższym BMI (18,5-22,9), uczestniczki o najwyższym BMI (ponad 30) były ponad dwa razy bardziej zagrożone rozwojem choroby.

Według amerykańskich Centers for Disease Control and Prevention, normalne BMI mieści się w zakresie od 18,5 do 24,9 kg na metr kwadratowy. BMI w przedziale 25-29,9 uznawane jest za nadwagę, a powyżej 30 – za otyłość.

Naukowcy zwracają też uwagę, że towarzyszące otyłości większe ryzyko występowało także u kobiet bez rodzinnej historii schorzenia.

Wczesne pojawianie się raka okrężnicy i odbytnicy, jak podają autorzy badania, jest relatywnie rzadkie i obejmuje średnio 8 przypadków na 100 tys. osób.

Według wyliczeń naukowców, można by uniknąć ok. 22 proc. zdiagnozowanych w badaniu nowotworów tego typu, gdyby wszyscy uczestnicy mieli normalne BMI. W skali populacji przekłada się to na tysiące przypadków.

Niestety, ponieważ w tym wieku nie są prowadzone rutynowe badania przesiewowe, choroba jest często wykrywana w zaawansowanym stanie. Niedawno jednak American Cancer Society w swoich zaleceniach obniżyło wiek rozpoczęcia kolonoskopii do 45 lat.

Autorzy badania zwracają uwagę, że miało ono charakter obserwacyjny. To znaczy, że nie pokazało, iż to sama otyłość powoduje większe zagrożenie rakiem. Istnieje bowiem możliwość, że wyższa waga jest wynikiem działania innych czynników wpływających jednocześnie na zagrożenie rakiem, na przykład cukrzycy czy zespołu metabolicznego.

Odkryte zależności to jednak kolejny powód przemawiający za tym, aby cierpiące na otyłość osoby zainteresowały się swoim zdrowiem.

Więcej informacji: https://medicine.wustl.edu/news/obesity-linked-to-increased-risk-of-early-onset-colorectal-cancer/

Data utworzenia: 02.11.2018
Otyłości towarzyszy większe ryzyko wczesnego raka jelita grubego Oceń:

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.