×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Poprawiła się jakość żywienia śląskich dzieci

SUM, PAP

Wprowadzenie programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia" w województwie śląskim obejmującego dzieci, rodziców, a przede wszystkim osoby odpowiedzialne za żywienie w żłobkach, przedszkolach i szkołach, spowodowało poprawę sposobu żywienia w tych placówkach. Korzystne zmiany zaobserwowano w składzie ilościowym, jak i jakościowym realizowanych jadłospisów - poinformowano wczoraj w Zabrzu.

4 lutego w Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu odbył się briefing zorganizowany w związku z realizowanym przez Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego programem edukacyjnym "Żywienie na wagę zdrowia".

W briefingu wzięli udział: Grzegorz Hudzik Śląski - Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, dr Beata Całyniuk z Zakładu Żywienia Człowieka WZP SUM, Beata Małecka-Libera - posłanka na Sejm, wiceprzewodnicząca Sejmowej Komisji Zdrowia oraz Marek Posobkiewicz - Główny Inspektor Sanitarny.

Wprowadzenie programu "Żywienie na wagę zdrowia" było konsekwencją analizy wyników kontroli i badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną województwa śląskiego na przestrzeni lat (2007–2011), która wykazała, że w żywieniu dzieci występuje szereg nieprawidłowości. W efekcie dokonanej oceny stwierdzono błędy dotyczące jakości żywienia w 33% żłobków, 40% przedszkoli, 51% szkół.

W konsekwencji przeprowadzonych szkoleń dla 995 osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci z 556 placówek biorących udział w programie przekazano do Zakładu Żywienia Człowieka - Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego do ponownej oceny jadłospisy. Łącznie badano 2130 jadłospisów, gdzie obliczono wartość energetyczną i odżywczą realizowanych posiłków, a uzyskane wyniki porównano z normami żywienia dla danej grupy wiekowej opracowanymi w 2008r. przez Instytut Żywności i Żywienia. Dokonano również oceny jakościowej jadłospisów, stosując zalecane do tego typu badań testy.

- Jadłospisy były zbilansowane pod względem udziału składników spożywczych. Ich wartość energetyczna odpowiadała normom, np. obiady pokrywały rzeczywiście do 40% zapotrzebowania energetycznego, udział białka, tłuszczów i węglowodanów był właściwy. Jeśli chodzi o zawartość błonnika, nie mamy norm, mamy pewne zalecenia, ale w przedszkolach i żłobkach są w 100% realizowane. Dzieci jedzą pieczywo z mąki nieoczyszczonej, grube kasze, warzywa i owoce – powiedziała dr Całyniuk.

- Najważniejsza była zmiana postrzegania, mentalności, której udało się dokonać bez nakładów finansowych, bez zmian przepisów prawa, bez rygorów i presji, tylko poprzez dostarczenie wiedzy. Ludzie odpowiedzialni za żywienie dzieci przyjęli tę wiedzę i stosują ją w praktyce. To naprawdę sukces – podkreślił Hudzik.

06.02.2013
Zobacz także
  • Żywienie dzieci i młodzieży – podstawowe zasady
  • Dlaczego w polskich szkołach nie powinna być sprzedawana żywność typu fast food?
  • Witaminy w diecie dziecka
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta