Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Żywienie niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym w 6. miesiącu życia

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam. Moja córka ma 5,5 miesiąca. Problem polega na tym, że budzi się w nocy regularnie co 2–3 godziny i chce jeść. Próbowałam oszukiwać ją wodą albo po prostu przeczekać. Niestety, bez rezultatów. Jeżeli nie dostaje mleka, budzi się nawet co 5 min. Oto jej schemat żywienia. Karmiona jest mlekiem nan1.
19.30 – 210 ml mleka z 2 stołowymi łyżkami kleiku ryżowego,
22.00 – 120 ml mleka z 1 łyżką kleiku,
24.00 – 120 ml mleka z 1 łyżką kleiku, 4.00 – 90 ml mleka,
6.00 – 90 ml mleka,
10.00 – 120 ml mleka, 1.00 – 3/4 słoiczka zupy i 1/2 słoiczka owoców,
4.00 – 150 ml mleka.
Zdaję sobie sprawę, że córka wypija za dużo mleka. Proszę o poradę, jak przestawić ją na dzienne jedzenie i jak ułożyć jej jadłospis. Dziękuję.

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Dzienne spożycie mleka 6-miesięcznego niemowlaka powinno wynosić około 720 ml dziennie, dlatego zalecałabym zredukować ilość dotychczas podawanego mleka. Pokarmy podawane wieczorem i nocą są zbyt treściwe. Natomiast w ciągu dnia nie są wystarczająco sycące, a przerwy są za długie. Żołądek noworodka nocą nie powinien być obciążony trawieniem. Godziny 22 i 24 to zbyt późne pory na tak gęste posiłki.

Proponowałabym ograniczenie treściwych posiłków wieczorem i nocą (np. po 22 mleko bez zagęszczania kleikiem) na rzecz bardziej pożywnych śniadań, np. mleko z owsianką. Organizm córki zapewne przyzwyczaił się do spożywania treściwych pokarmów o tak późnych porach, dlatego ich zmiana powinna następować sukcesywnie.

Ponadto wymaganie zwiększonej liczby karmień przez dziecko może być sygnałem domagania się rozszerzenia jego diety. Proponuję zacząć powoli wprowadzać inne pokarmy. Zanim jednak podasz maluchowi nowy pokarm, musisz uzbroić się w cierpliwość i wybrać odpowiedni moment. Dziecko nie może być ani bardzo głodne, ani najedzone.

Najlepszymi posiłkami będą kaszki, kleiki bezglutenowe, zupki jarzynowe, mus owocowy, przeciery warzywne z marchewki, dyni, ziemniaka, pietruszki, kabaczka, buraka, cukinii – warzywa te rzadko wywołują alergię. Warzywa strączkowe, kapustne oraz ostre w smaku (cebula, por) należy podawać ostrożnie, ponieważ są ciężkostrawne. Owoce najlepiej zostawić na później, gdyż są słodkie. Po takim posiłku trudniej jest przekonać dziecko do bardziej neutralnego smaku.

Miedzy 5. a 7. miesiącem wprowadzamy także kaszkę glutenową (mannę) albo kleik glutenowy raz dzienne pół łyżeczki (2–3 g) w niewielkiej ilości przecieru warzywnego, mleka lub wody.

Poniżej przedstawiam schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym w 6. miesiącu życia:

  • 4 razy dziennie mleko początkowe po 180 ml,
  • 1 raz dziennie zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku (pół łyżeczki na 100 ml) z 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru), 1–2 razy w tygodniu mięso zastępujemy gotowaną rybą,
  • przecier owocowy lub sok przecierowy nie więcej niż 150 g dziennie.

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Górniakowska A.: Zdrowy start. Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2009.

25.10.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta