Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta matki karmiącej dziecko z AZS

Pytanie nadesłane do redakcji

Jakie produkty może jeść matka karmiąca 2-miesięczne dziecko z AZS?

Odpowiedział

dr med. Wojciech Feleszko
Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Wszystko zależy od tego, czy ustalona została przyczyna atopowego zapalenia skóry u Pani dziecka. Najczęściej podłożem AZS jest uczulenie na białko mleka krowiego i ten pokarm eliminuje się jako pierwszy z diety matki karmiącej.

Poniżej załączam tabelę, którą można się posłużyć w celu ustalenia indywidualnej diety.

Tabela. Dieta bezmleczna
POKARMY ZABRONIONE mleko, produkty mleczne, maślanka, twarogi, serwatka, sery żółte, kazeina, laktoalbumina
POKARM DOZWOLONE ZABRONIONE
napoje soki owocowe, napoje gazowane, kakao bez dodatków mlecznych, śmietanki bezmleczne, substytuty mleka (mogą mieć dodatki mleczne - czytaj dokładnie ulotki!) mleko świeże, skondensowane, proszkowane, lody, koktajle mleczne, jogurty, kefiry, produkty śniadaniowe typu instant, gotowa gorąca czekolada
pieczywo i krakersy pieczywo francuskie, włoskie, wiedeńskie, bagietki, tosty francuskie (mogą być przygotowane z dowolnej mąki i jaj, bez dodatku mleka, solanki), krakersy grahama pieczywo, biskwity itp. produkowane z dodatkiem mleka lub jego składnikami (np. hamburgery, bułeczki z rodzynkami), naleśniki, wafle, pączki, różne nadzienia, bułki maślane
kasze i wyroby mączne wszystkie podawane bez mleka i jego produktów lub spożywane na sucho lub z sokami owocowymi  
desery owoce, sorbety (lody bez mleka), ciasta owocowe, szarlotka (ciasto bez masła lub zwykłej margaryny), tapioka, domowe budynie ze skrobi kukurydzianej, kisiele owocowe, ciasteczka bezmleczne, galaretki, chlebek świętojański ciasta, ciasteczka kremowe, ciasteczka produkowane z mlekiem, lody śmietankowe, komercyjne budynie, budynie typu instant, kremy
jaja wszystkie żadne
tłuszcze margaryny bezmleczne, masła roślinne bezmleczne i bez dodatków (kazeiny, serwatki itp.), oleje roślinne, majonezy, sztuczne śmietanki do kawy masło, margaryna, sosy sałatkowe z mlekiem, jogurtem lub kefirem, śmietana
mięsa, ryby, drób wszystkie pasztety, fabryczne i puszkowane kiełbaski, parówki, serdelki, frankfurterki (z wyjątkiem w 100% przygotowanych z mięsa), hamburgery
ziemniaki lub substytuty wszystkie purée przygotowane z mlekiem lub masłem
słodycze cukier, dżemy, galaretki, cukierki bezmleczne (np. owocowe dropsy), miód, owoce kandyzowane cukierki z dodatkiem mleka (np. krówki), czekolady, masła i śmietanki, karmelki
jarzyny wszystkie wszystkie z sosami kremowymi lub masłem
owoce wszystkie żadne
Opracowanie: prof. Hanna Szajewska, Klinika Gastroenterologii Żywienia Dzieci WUM w Warszawie

Jeżeli po 4 tygodniach sumiennie prowadzonej diety eliminacyjnej nie uzyska Pani zdecydowanej poprawy, należy poszukać innego czynnika uczulającego (pokarmy, roztocza, sierść zwierząt).

Piśmiennictwo:

Walker W.A., Watkins J.B., Duggan C.: Nutrition in Pediatrics: Basic Scienceand Clinical Applications, BC Decker 2003.
Szajewska H., Albrecht P.L.: Jak żywić niemowlęta i małe dzieci? Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2002.
Vandenplas Y., Koletzko S., Isolauri E. i wsp.: Guidelines for the diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants. Arch Dis Child. 2007; 92 (10): 902-908.

02.11.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?
  • Kiedy na SOR?
    W jakich przypadkach należy zgłosić się na SOR? Jak długo czeka się na SOR-ze?