×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy długoletnia praca w piekarni może być przyczyną rozedmy płuc?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy długoletnia praca w piekarni może być przyczyną rozedmy płuc?

Odpowiedziała

lek. med. Iwona Witkiewicz
specjalista chorób płuc
Ordynator Oddziału Chorób Płuc i Gruźlicy Specjalistycznego Szpitala im. prof. A. Sokołowskiego w Szczecinie
Konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób płuc i gruźlicy województwa zachodniopomorskiego


Nie znalazłam w piśmiennictwie doniesień, aby długoletnia praca w piekarni mogła powodować rozedmę płuc. Rozedmę płuc wiąże się bezpośrednio z paleniem tytoniu, zanieczyszczeniami środowiskowymi lub z wrodzonym niedoborem alfa1-antytrypsyny. Istnieją pojedyncze doniesienia, że „kurz zbożowy” powoduje przyspieszony spadek FEV1 u pracowników pracujących przy obróbce zbóż (młynarze), ale nawet u nich trudno rozgraniczyć wpływ tego pyłu i innych czynników środowiskowych, w tym zwłaszcza wpływ palenia tytoniu. Ogólnie rozedma nie jest chorobą zawodową piekarzy.

Wśród chorób zawodowych piekarzy wylicza się astmę zawodową piekarzy (z reakcją alergiczną na mąkę) oraz tzw. płuco piekarza, czyli alergiczne zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych związane z ekspozycją na zawodowe czynniki organiczne (mąkę). Jest to złożona choroba, której głównymi objawami są kaszelduszność w kontakcie z alergenem. W postaci ostrej u chorego występują kaszel, duszność i gorączka. W postaci przewlekłej objawy są zdecydowanie mniej nasilone. Pojawia się narastająca miesiącami duszność, przewlekły kaszel, i spłycenie oddechu. Chorobę rozpoznaje się na podstawie niecharakterystycznych zmian w radiogramie klatki piersiowej, zaburzeń o typie restrykcji w badaniach czynnościowych oraz obecności przeciwciał przeciwko antygenom mąki we krwi chorego.

O uznaniu choroby za zawodową decyduje lekarz medycyny pracy na podstawie danych chorobowych (ustalone rozpoznanie), a także dane z zakładu pracy (rodzaj czynnika szkodliwego, stężenie czynnika szkodliwego długość ekspozycji i czas jaki upłynął od działania czynnika szkodliwego do powstania zachorowania).

Piśmiennictwo:

Antczak A. (red.): Pulmonologia Medical Tribune Polska.

18.04.2013
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta

Polecają nas