Uczulenie na ryż

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2009

Ryż jest w znacznej części świata głównie spożywanym zbożem. Dużo informacji na temat uczulenia na ryż pochodzi z Japonii, gdzie stanowi on codzienny posiłek większości mieszkańców.

W Europie Zachodniej ryż długo uważano za pokarm bardzo słabo alergizujący i zalecano go chorym o dużym nasileniu atopii (zobacz: Atopia). Obecnie ten ostatni pogląd wielu autorów próbuje przynajmniej częściowo zrewidować.

Ryż szczególnie często uczula chorych na atopowe zapalenie skóry. Alergizuje także chorych na astmę lub z astmą w wywiadzie rodzinnym.

08.11.2012
Zobacz także
  • Atopowe zapalenie skóry
Wybrane treści dla Ciebie
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
  • Dieta dla osób dorosłych z alergią na białka jaja
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Próba prowokacyjna z alergenem
  • Próba prowokacyjna donosowa
  • Astma ciężka (oporna na leczenie)
  • Alergia pokarmowa
  • Próby prowokacyjne
  • Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku
  • Nadwrażliwość na pokarmy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta