×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czekolada dobra dla serca

Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca - wskazuje analiza badań na ten temat. Konieczny jest jednak umiar i rozsądek w jej spożywaniu.


Fot. pixabay.com

Naukowcy z Baylor College of Medicine przeprowadzili analizę prowadzonych w ciągu ostatnich 50 lat badań na temat związków między czekoladą i chorobami serca. Sześć uwzględnionych projektów badawczych objęło ponad 330 tys. osób, które udostępniły informacje o spożyciu czekolady.

Wyniki wskazują, że czekolada jest zdrowa. „Nasze badanie sugeruje, że czekolada pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych” - donosi dr Chayakrit Krittanawong, autor analizy opisanej na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”.

„W przeszłości badania kliniczne pokazały, że czekolada działa korzystnie zarówno na ciśnienie krwi, jak i na nabłonek naczyń krwionośnych. Chciałem sprawdzić, czy oddziałuje także na naczynia odżywiające serce (tętnice wieńcowe), czy nie. A jeśli tak, to czy działa korzystnie, czy szkodliwie” - opowiada badacz.

W czasie obserwacji trwającej średnio prawie 9 lat u 14043 uczestników pojawiła się choroba wieńcowa, a 4667 doznało zawału.

W porównaniu do osób, które jadły czekoladę rzadziej, niż raz w tygodniu, ochotnicy jedzący ją więcej niż raz na tydzień, byli o 8 proc. mniej zagrożeni chorobą wieńcową.

Jak to możliwe?

„Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Mogą one ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu (lipoprotein wysokiej gęstości - cholesterolu HDL) - tłumaczy Krittanawong.

Podkreśla jednak, że badanie nie sprawdzało, jakie rodzaje czekolady są zdrowsze od innych, ani jaka jest optymalna porcja.

„Czekolada wydaje się być obiecującym produktem, jeśli chodzi o zapobieganie chorobie wieńcowej serca. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby określić, ile oraz jaką czekoladę można zalecić” - dodaje naukowiec.

Warto zwrócić uwagę, że dietetycy często mówią o ograniczaniu cukru czy nasyconych kwasów tłuszczowych.

„Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa. Trzeba wziąć pod uwagę kalorie, cukier, mleko i tłuszcz w dostępnych w sprzedaży produktach. Szczególnie dotyczy to ludzi z cukrzycą i otyłością” - zwraca uwagę autor badania.

Więcej informacji na stronach:
https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/195378
doi:10.1177/2047487320936787

23.07.2020
Zobacz także
  • Żyć dłużej i lepiej – 5 zaleceń dla „sercowców”
  • Pies najlepszym przyjacielem... serca i mózgu
  • Czekolada na receptę
  • Czekolada a profilaktyka udaru mózgu u mężczyzn
  • Czekolada – na zdrowie?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta