We wrześniowym numerze prestiżowego czasopisma „Neurology” ukazała się praca wskazująca, że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady może zmniejszać ryzyko udaru mózgu u mężczyzn.
Autorka pracy Prof. Susanna C. Larsson z Karolinska Institute w Sztokholmie podkreśla, że do tej pory liczne prace wskazywały korzystne działanie czekolady na ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Autorka wraz ze współpracownikami przeprowadziła szeroko zakrojone badanie obserwacyjne, którego wyniki bezpośrednio wskazują, że spożywanie czekolady może zmniejszać ryzyko udaru u mężczyzn.
W badaniu wzięło udział 37 103 Szwedów w wieku 45 do 79 lat. W celu oszacowania spożycia różnych produktów żywnościowych i napojów, uczestnicy badania wypełniali odpowiednio zaprojektowany kwestionariusz. Do kwestionariusza włączono pytanie dotyczące częstości spożycia czekolady. Następnie badacze, na podstawie rejestru wypisów szpitalnych, identyfikowali przypadki udarów mózgu. W ciągu 10 lat obserwacji stwierdzono 1995 przypadków wystąpienia pierwszego udaru mózgu.
Analiza danych wskazała, że mężczyźni spożywający średnio około 63 g czekolady tygodniowo mieli niższe o 17% ryzyko wystąpienia udaru mózgu niż mężczyźni, którzy zupełnie nie spożywali czekolady.
Autorzy przeprowadzili ponadto analizę zbiorczą (metaanalizę) pięciu badań klinicznych oceniających wpływ spożycia czekolady na udar mózgu, w których łącznie odnotowano aż 4260 przypadków udaru. Metaanaliza wykazała, że osoby mieszczące się w kategorii większego spożycia czekolady miały o 19% mniejsze ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami nie spożywającymi jej w ogóle. Zwiększenie spożycia czekolady o każde 50g tygodniowo zmniejszało ryzyko udaru mózgu o około 14%.
Jak komentuje autorka pracy: „Za tak korzystny efekt odpowiadają flawonoidy zawarte w czekoladzie. Wykazują one działanie przeciwutleniajace, przeciwkrzepliwe i przeciwzapalne. Możliwe jest także, że flawonoidy zawarte w czekoladzie obniżają stężenie cholesterolu LDL i obniżają ciśnienie tętnicze krwi”.
Co ciekawe, do tej pory korzystne oddziaływanie na serce przypisywało się gorzkiej czekoladzie. Tymczasem ponad 90% czekolady spożywanej w Szwecji w czasie prowadzenia opisywanego badania stanowiła czekolada mleczna.
Aby potwierdzić te obserwacje i sformułować zalecenia dotyczące spozycia czekolady, konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań. Niemniej, ponieważ czekolada jest bogata w cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe i kalorie należy ją spożywać w umiarkowanych ilościach.