Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Mrożona kukurydza pakowana w Polsce źródłem epidemii listeriozy

opracował: dr n. med. Michał Chojnicki
Mrożona kukurydza pakowana w Polsce źródłem epidemii listeriozy

W marcu br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Europejskiem Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) opublikowali raport z dochodzenia w sprawie trwających od 2015 roku epidemii listeriozy. W pięciu krajach (Austria, Dania, Finlandia, Szwecja oraz Zjednoczone Królestwo) zarejestrowano 32 przypadki, w tym 8 śmiertelnych.

W dochodzeniu wykorzystano m.in. sekwencjonowanie całego genomu. Patogenem odpowiedzialnym jest L. monocytogenes, należąca do serogrupy IVb.

Dochodzenie wskazało, że źródłem zakażenia jest mrożona kukurydza wyprodukowana na Węgrzech, pakowana w Polsce.

Dystrybutorzy żywności w Polsce, Finlandii, Estonii oraz Szwecji wycofali ze sprzedaży możliwie skażone partie produktu.

W ostrzeżeniu EFSA/ECDC zwracają uwagę na długi czas inkubacji listeriozy (od 22 do 70 dni), co w połączeniu z długim okresem przechowywania mrożonej kukurydzy w domowych zamrażarkach czyni możliwym występowanie kolejnych ognisk.

Aby zminimalizować ryzyko listeriozy EFSA/ECDC, zalecają obróbkę cieplną mrożonych warzyw, zwłaszcza wśród konsumentów z grup ryzyka, tj. kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób leczonych immunosupresyjnie.

Źródło: https://ecdc.europa.eu/en/news-events/frozen-corn-likely-source-ongoing-listeria-monocytogenes-outbreak

Data utworzenia: 27.03.2018
Mrożona kukurydza pakowana w Polsce źródłem epidemii listeriozy Oceń:
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?