W marcu br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Europejskiem Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) opublikowali raport z dochodzenia w sprawie trwających od 2015 roku epidemii listeriozy. W pięciu krajach (Austria, Dania, Finlandia, Szwecja oraz Zjednoczone Królestwo) zarejestrowano 32 przypadki, w tym 8 śmiertelnych.
Fot. iStock.com
W dochodzeniu wykorzystano m.in. sekwencjonowanie całego genomu. Patogenem odpowiedzialnym jest L. monocytogenes, należąca do serogrupy IVb.
Dochodzenie wskazało, że źródłem zakażenia jest mrożona kukurydza wyprodukowana na Węgrzech, pakowana w Polsce.
Dystrybutorzy żywności w Polsce, Finlandii, Estonii oraz Szwecji wycofali ze sprzedaży możliwie skażone partie produktu.
W ostrzeżeniu EFSA/ECDC zwracają uwagę na długi czas inkubacji listeriozy (od 22 do 70 dni), co w połączeniu z długim okresem przechowywania mrożonej kukurydzy w domowych zamrażarkach czyni możliwym występowanie kolejnych ognisk.
Aby zminimalizować ryzyko listeriozy EFSA/ECDC, zalecają obróbkę cieplną mrożonych warzyw, zwłaszcza wśród konsumentów z grup ryzyka, tj. kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób leczonych immunosupresyjnie.
Źródło: https://ecdc.europa.eu/en/news-events/frozen-corn-likely-source-ongoing-listeria-monocytogenes-outbreak