W marcu, w czasopiśmie Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association opublikowano wyniki badań naukowców z Rush University Medical Center, przedstawiające dietę zmniejszającą ryzyko choroby Alzheimera.
Dieta nosi nazwę diety MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) i jest ona połączeniem zaleceń diety śródziemnomorskiej z dietą DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), czyli dietą skutecznie obniżajacą ciśnienie tętnicze.
Naukowcy dokonali analizy sposobu odżywiania 923 osób w wieku 58–98 lat zakwalifikowanych uprzednio do badania Rush Memory and Aging Project (MAP). Korzystając z kwestionariuszy częstości spożycia, uzupełnionych przez uczestników w latach 2004–2013, oceniono w jakim stopniu sposób odżywiania odpowiadał zaleceniom diety śródziemnomorskiej, diety DASH i diety MIND. Dokonano także analizy częstości występowania choroby Alzheimera po okresie 4,5 roku.
Analizując dane, naukowcy zaobserwowali, że przestrzegając w sposób rygorystyczny diety śródziemnomorskiej i diety DASH można zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera o 54% w przypadku diety śródziemnomorskiej i o 39% w przypadku diety DASH. Przy przestrzeganiu tych diet w sposób umiarkowany nie obserwuje się już tak korzystnego efektu.
Inaczej jest w przypadku diety MIND, u osób rygorystycznie przestrzegających jej zasad obserwuje się aż o 53% mniejsze ryzyko choroby Alzheimera, a przy umiarkowanym jej przestrzeganiu ryzyko zmniejszyło się o 35%. Dieta MIND została opracowana przez dr Marthę Clare Morris i jej współpracowników. Założenia tej diety opierają się na analizie dotychczasowej wiedzy dotyczącej wpływu poszczególnych produktów żywnościowych i składników żywności na funkcjonowanie mózgu. Według twórców jest ona prostsza w realizacji niż sama dieta śródziemnomorska lub DASH. Opiera się bowiem na 15 produktach spożywczych, z czego 10 uznaje się za korzystne, a 5 wywiera niekorzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Za korzystne uznaje się zielone warzywa liściaste, pozostałe warzywa, orzechy, owoce, a w szczególności jagody i truskawki, fasole, pełne ziarna, ryby, drób, oliwę z oliwek i wino. Niezdrowe produkty to czerwone mięso, masło, margaryna, sery, ciastka i słodycze oraz produkty smażone i posiłki fast food.
Jak podkreślają badacze, tak korzystne wyniki wymagają potwierdzenia w kolejnych badaniach, także wśród innych populacji. Konieczne jest także przeprowadzenie badań z randomizacją.