×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce może prowadzić do cukrzycy

www.nydailynews.com

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców pod kierunkiem dra Leonardo Transande'a z Centrum Medycznego NYU Langone z plastikowych pojemników podgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych przenikają do jedzenia toksyczne substancje zwane ftalanami. Niektóre z nich są odpowiedzialne za insulinooporność i podwyższone ciśnienie tętnicze – dwa czynniki wywołujące cukrzycę.

Historyczne zdjęcie otwartej kuchenki mikrofalowej z 1959 roku / fot. flickr.com

Dr Transande badał dwa związki chemiczne: ftalan dwuizononylu (DINP) i ftalan dwuizodecylu (DIDP), które występują w tworzywie sztucznym używanym przez ostatnie 10 lat do produkcji opakowań marki Tupperware. Następnie zbadano poziom ftalanów DINP i DIDP w moczu dzieci i młodzieży (6–19 lat), które spożywały jedzenie podgrzewane w plastikowych pojemnikach. Naukowcy porównali wyniki z lat 2009 i 2012, aby ocenić czy substancje te miały związek z ciśnieniem tętniczym. W badaniu wzięli pod uwagę dietę, płeć, wiek i sytuację materialną badanych oraz czynniki związane z podwyższonym ciśnieniem krwi.

W wyniku przeprowadzonych analiz naukowcy stwierdzili duży związek między wysokim ciśnieniem a obecnością ftalanów w organizmach badanych dzieci i nastolatków. Na podstawie badań zespół dra Transande ustalił, że, że ftalany mogą przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, a w konsekwencji również do pierwszych objawów cukrzycy.

Aby zminimalizować przenikanie szkodliwych substancji do pożywienia, naukowcy zalecają:

  • unikać plastikowych pojemników i folii spożywczej podczas podgrzewania jedzenia w mikrofalówkach;
  • unikać mycia plastikowych pojemników w zmywarkach z powodu możliwości uwalniania się plastyfikatorów;
  • unikać plastikowych pojemników oznaczonych cyframi 3, 6 i 7, które zwykle towarzyszą symbolowi recyklingu.

20.07.2015
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.