Według nowego badania, sukraloza - jeden z niskokalorycznych środków słodzących może nasilać chęć jedzenia u kobiet oraz u osób otyłych. Jej stosowanie może więc niektórym szkodzić, zamiast pomagać - wynika z artykułu, który publikuje JAMA Network Open.
Fot. istockphoto.com
Naukowcy z Keck School of Medicine w University of South California przestrzegają, że obecna w niektórych napojach sukraloza może nasilać łaknienie u kobiet i osób z otyłością.
Jak twierdzą, przeprowadzili jedno z najobszerniejszych jak dotąd badań wpływu niskokalorycznego środka słodzącego na mózg oraz odczucie głodu i sytości w różnych populacjach. Przytaczają przy tym statystyki, według których np. w USA ponad 40 proc. dorosłych spożywa napoje z niskokalorycznymi środkami słodzącymi w celu ograniczenia kalorii.
„Stosowanie niskokalorycznych środków słodzących wzbudza kontrowersje, ponieważ wiele osób chce z ich pomocą obniżyć masę ciała" - przypomina dr Kathleen Page, autorka pracy opublikowanej na łamach „JAMA Network Open". „Podczas gdy niektóre badania wskazują, że takie substancje mogą pomagać w redukcji masy ciała, inne z kolei zwracają uwagę, że mogą przyczyniać się do wzrostu wagi, rozwoju cukrzycy typu 1 i innych zaburzeń metabolicznych. W naszym badaniu przyjrzeliśmy się różnym populacjom, aby zbadać te kwestie” - mówi ekspertka.
Jej zespół obserwował 74 ochotników, którzy w czasie trzech wizyt konsumowali po 300 ml napoju słodzonego cukrem, sukralozą lub wodę.
W czasie kolejnych 2 godzin naukowcy sprawdzali po pierwsze aktywność regionów mózgu odpowiedzialnych za odczuwanie głodu i sytości w odpowiedzi na obrazy kalorycznego jedzenia takiego jak masło czy ciastka. Badali też stężenie glukozy we krwi, stężenie insuliny oraz innych hormonów związanych z metabolizmem. Kontrolowali również ilość przekąsek zjedzonych później w bufecie.
W badaniu wzięła udział taka sama liczba kobiet i mężczyzn o prawidłowej masie ciała, z nadwagą i otyłych.
Skany mózgów ochotników odkryły ważne informacje. Jak się okazało, sukraloza wzmagał u kobiet i otyłych osób aktywność obszarów odpowiadających za apetyt i łaknienie. We krwi spadała natomiast ilość hormonów sytości, które sygnalizują organizmowi, aby więcej nie jeść. Co więcej, kobiety pijące napój z niskokalorycznym środkiem słodzącym częściej sięgały po przekąski.
„Nasze wyniki zaczynają tworzyć kontekst dla wcześniejszych sprzecznych rezultatów, jeśli chodzi o neurologiczne i behawioralne skutki działania niskokalorycznych środków słodzących" - podkreśla dr Page.
„Dzięki badaniu różnych grup ludzi byliśmy w stanie pokazać, że kobiety oraz osoby otyłe mogą mieć większą wrażliwość na niskokaloryczne środki słodzące. W tych grupach konsumpcja tego typu substancji może oszukać mózg, który poczuje głód. To z kolei może doprowadzić do spożycia większej liczby kalorii" - przestrzega badaczka.
Więcej informacji na stronach:
- https://keck.usc.edu/looking-to-lose-weight-diet-drinks-might-not-be-the-sweet-spot-according-to-new-usc-study/
- https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2784545?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=092821