Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2019 roku – raport NIZP PZH – PIB
Fot. hpgruesen/ pixabay.com
Eksperci z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, opracowali raport zawierający wyniki analizy potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2019 roku.
Niestety problem narażenia człowieka na pozostałości pestycydów pobieranych z żywnością jest nie do uniknięcia i stanowi konsekwencję stosowania w rolnictwie środków ochrony roślin. Z tego powodu niezwykle istotne jest monitorowanie pozostałości pestycydów w produktach spożywczych. Każde z państw członkowskich UE ma obowiązek prowadzenia kontroli, w celu zapewnienia zgodności żywności wprowadzanej do obrotu, z obowiązującymi wartościami NDP (najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów).
W powyższym raporcie zamieszczono wyniki badań prowadzonych w Polsce przez Państwową Inspekcję Sanitarną w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności w 2019 roku. Łącznie badaniu poddano 2624 próbki żywności (w tym 120 próbek badanych w ramach kontroli granicznej). Badania wykonano na obecność łącznie 448 pozostałości pestycydów
W 1194 próbkach (45,5%) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu. W 1300 próbkach (49,5%) stwierdzono obecność pozostałości co najmniej jednego pestycydu na poziomie nieprzekraczającym odpowiednich wartości NDP. W 130 próbkach (5,0%) stwierdzono przekroczenie wartości NDP co najmniej dla jednego pestycydu. Po uwzględnieniu domyślnej niepewności równej 50%, za niezgodne uznano 65 próbek (2,5%).
Najczęściej wykrywanymi w 2019 roku pestycydami były fungicydy: boskalid, kaptan, azoksystrobina i fludioksonil oraz insektycyd: acetamipryd.
Produktami, w których stwierdzano największą liczbę pozostałości w przeliczeniu na próbkę były porzeczki, truskawki, brzoskwinie i nektarynki, maliny oraz cytryny.
Największą liczbę pozostałości różnych pestycydów stwierdzono w herbacie, truskawkach, pomidorach, sałacie i porzeczkach.
Na podstawie przeprowadzonych analiz opartych na wówczas dostępnych danych toksykologicznych można ogólnie ocenić, że pozostałości pestycydów stwierdzane w produktach spożywczych pobranych z obrotu w 2019 r. nie stwarzały ryzyka dla konsumentów.