×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Fruktoza nie powoduje otyłości bardziej niż inne cukry

Fruktoza, często dodawana do żywności oraz napojów, wcale nie przyczynia się do otyłości bardziej niż inne rodzaje cukru, jak dotąd podejrzewano – sugeruje metaanaliza badań na ten temat opublikowana na łamach „Annals of Internal Medicine”.

„Ważne jest ile spożywamy dziennie kalorii, a nie jakie jest ich pochodzenie” - twierdzi główny autor badania dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawartość kalorii, a nie ilość fruktozy w danym produkcie.

Kanadyjski uczony wraz ze swym uczonym przeanalizował 31 badań, w których podawano ochotnikom tę samą ilość kalorii, ale w jednej grupie spożywali oni wyłącznie fruktozę, a w drugiej jedynie produkty, w których jej nie było.

Specjalista przenalizował też 10 badań, podczas których obserwowano ludzi, którzy nie zmienili diety i porównywano ich z tymi, którzy podobnie się odżywiali, ale dodatkowo spożywali znaczne ilości fruktozy. Okazało się, że spożywanie nawet wyłącznie fruktozy nie powodowało większego tycia, jeśli tylko nie była ona źródłem większej ilości kalorii niż inne składniki pokarmowe.

Metaanalizę sfinansował Institutes of Health Research, niezależny ośrodek badawczy, ale niektórzy uczestniczący w niej naukowcy byli finansowo powiązani z koncernem Coca-cala, używającym w swych napojach dużych ilości syropu kukurydzianego (w połowie składa się on z fruktozy, a drugie tyle jest w nim glukozy).

Według dr. James’a Rippe’a, dyr. Rippe Lifestyle Institute na Florydzie, najnowsze analizy wykazują, że powodem otyłości nie jest nadużywanie tylko jednego produktu. Jego zdaniem, przekonują one również o tym, że nie można za to winić jedynie fruktozy.

Nie ma jednak pewności na ile jego opinia jest bezstronna, gdyż - jak informuje serwis HealthDay News - jest on konsultantem Corn Refiners Association, stowarzyszenia producentów syropów kukurydzianych.

Fruktoza jest cukrem prostym występującym głównie w owocach, a także w niektórych warzywach, miodzie i nektarze kwiatów. Jej kaloryczność jest taka sama jak glukozy – 1 g fruktozy dostarcza 4 kcal.

14.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta